DILBEEK - Muziekacademie aanbesteed in najaar

C21

DILBEEK - Muziekacademie aanbesteed in najaar

Editiepajot_dilbeek_georges_de_vliegher_foto_jean-pierre_schoukens
Schepen van Onderwijs Georges De Vliegher. - Foto Jean-Pierre Schoukens.

Op de proclamatie van de muziekacademie van Dilbeek gaf schepen van Onderwijs Georges De Vliegher een overzicht van de stand van zaken inzake de nieuwbouw voor de gemeentelijke muziekacademie. De aanbesteding heeft plaats in het najaar. Bij de proclamatie van het schooljaar 2009-2010 zal de bouw volop bezig zijn. Hierna volgt integraal de speech van schepen De Vliegher.

“Het is nu de negende maal dat ik als schepen van onderwijs dit thema aanraak.

De eerste jaren moest ik mij beperken tot de aankondiging dat we vele inspanningen leverden om eigenaar te worden van de gronden waarop Westrand, de parking van Westrand en de bibliotheek gebouwd waren, alsook de grond waar nu het skate-terrein op gelegen is, het groen gebied achter Westrand en de grond van hoeve Puttaert. Vandaag kan ik u meedelen dat op 10 juni l.l. de akte voor het verwerven van de grond is ondertekend waardoor Dilbeek nu officieel eigenaar is van de aangehaalde percelen grond.

Daarna volgde er de procedure om een architect aan te stellen en die architect zijn ontwerp te laten omzetten in een definitief plan op basis van dewelke de bouwaanvraag kan worden aangevraagd. Hier kunnen we stellen dat de plannen zijn ingediend bij de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening. De behandeling van het dossier moet nog even wachten omdat we ons, binnen de BPA-procedure, momenteel bevinden in de fase van de MER-studie ( Milieu-Effecten-Rapport ) waarna de procedure voor wijziging van het BPA Wolsem kan worden verder gezet.

Het BPA moet worden gewijzigd omdat de nieuwbouw een stukje op de huidige parking van Westrand komt wat niet voorzien was in het huidige BPA. We zijn alles in het werk aan het stellen om in de gemeenteraad van september de nodige beslissingen te nemen zodat de bouwvergunning officieel kan worden aangevraagd. Ondertussen zullen we wel al het dossier overmaken aan RO-Vlaanderen zodat ook die instelling, onmiddellijk na de gemeenteraadsbeslissing, de vergunning kan afleveren. De architect en zijn studiebureaus werken momenteel aan de opmaak van de bestekken nodig om in aanbesteding te gaan.

In de eerste helft van september verwachten we die bestekken. Indien RO-Vlaanderen eind september de bouwvergunning kan afleveren, kunnen wij in oktober in aanbesteding gaan om hopelijk in december van dit jaar of ten laatste in januari 2010, de aannemer officieel aan te stellen. Bij de proclamatie van het schooljaar 2009 – 2010 zal de bouw van de academie volop bezig zijn en zullen wij ofwel de eerste steenlegging al gehad hebben of misschien zal de proclamatie samenvallen met de eerste steenlegging.

Hoe het ook zij, de resultaten van een dossier dat zijn negende jaar ingaat, zullen het komende schooljaar visueel zichtbaar zijn. Het is een bijzonder zwaar dossier geweest waar ik samen met de burgemeester Stefaan Platteau, met mevrouw Vanden Houte, met directrice mevrouw De Groote en directeur De Gryze en de voorzitter van de muziekcommissie, de heer De Bruyne, hard aan gewerkt heb. Het resultaat zal gezien mogen worden.

Ook heeft het bestuur ervoor gezorgd dat er in de begroting momenteel 5,7 miljoen euro beschikbaar is om de academie met een auditorium dat in eerste fase enkel wind en waterdicht wordt afgewerkt, te realiseren. Ik ben de collega’s uit het bestuur bijzonder dankbaar dat zij dit mee hebben mogelijk gemaakt.

De vooruitzichten zijn mooi, de vakantie wenkt en de nieuwbouw komt steeds dichterbij. Ik denk dat we, na deze proclamatie, met geen mooiere woorden aan de vakantie kunnen beginnen.

Geniet verder van deze prijsuitreiking en geniet ook met volle teugen van een deugddoende en welverdiende vakantie”.

Zin en nut

De schepen had het ook over de zin en nut van een muzikale opvoeding. We staan aan de vooravond van een welverdiende ontspanningsperiode.

Het voorbije schooljaar is voor onze leerlingen en volwassenen andermaal gekenmerkt door de uitdagingen om de lat van het kennen en kunnen te leggen op het gevraagde niveau, en als het kon, een trapje hoger. Deze middag gaan we de geleverde inspanningen belonen.

Beste leerlingen en volwassenen, de prachtige droom van uw inzet om de kunst te leren ontdekken en van de kunst te genieten als verrijking van je eigen persoonlijkheid, heeft u hopelijk dit schooljaar bereikt of bent u een stapje dichterbij gekomen.

Voor diegene onder u die aan het einde staan van de opleiding in onze academie zou ik willen zeggen, u hebt in je opleiding een programma te verwerken gekregen waar u nu op twee manieren kunt mee omgaan. Ofwel beperkt u uw kunsttoekomst tot het keurslijf van het geziene programma als tot een obligaat bezoek aan het theater ofwel gaat u met het geziene programma experimenteren. Het programma als het ware ontregelen zodat de twijfel en het nieuwe inzicht komt. In dit laatste geval zult u nog vele culturele ervaringen en voldoeningen tegemoet gaan en dat wensen wij u van harte toe. Beleef uw kunst als een beweeglijk en rusteloos gegeven zodat ze zich voortdurend kan ontwikkelen.

De leerlingen uit de lagere en de middelbare graad en de volwassenen die nog een jaartje of enkele jaren voor de boeg hebben, hopen we volgend schooljaar opnieuw te mogen ontmoeten in onze academie om verder te bouwen aan de gekozen kunstvorm.

Ons aanwezig zijn vandaag bewijst dat we allemaal betrokken zijn bij de werking van onze academie en dat we allemaal op een of andere wijze het geheugen willen zijn van het al omvattende begrip “cultuur”. Want geef toe, cultuur zonder geheugen mist naklank en weerklank. Zonder aanknoping met de tijd is een mens immers een zwerver.

Belangrijk is dat de traditie de wortel wordt van de cultuur.

Een wortel groeit, moet gevoed worden, brengt leven voort, maar kan ook verschrompelen. Om te overleven moet hij voortdurend zichzelf vernieuwen en vertakken.

Aan deze vernieuwing en vertakking willen wij ook in onze academie werken om voeding te blijven voor de kunst van muziek, woord en dans en voor het rijke verenigingsleven die onze gemeente kent met haar harmonieën, fanfares, zangkoren, toneelverenigingen en dergelijke.

Belangrijk bij dit alles is het voortdurend streven naar degelijk niveau en vernieuwing. Iedereen blijven motiveren om het beste van zichzelf te geven, is een blijvende uitdaging. Vervlakking moet uit den boze zijn, want dan zal de wortel van de cultuur verschrompelen.

Onze academie heeft een jaar achter de rug met vele uitdagingen waarbij de leerkrachten het beste van zichzelf hebben gegeven.

Het is een academiejaar geworden met veel organisaties waarbij het opnieuw organiseren van het scholenzangfeest, dank zij de medewerking van onze academie, een bijkomend lichtpunt was in de samenwerking met andere instellingen. We mogen fier zijn op de uitstraling die onze academie levert voor onze bevolking.

We zijn de directie en leerkrachten bijzonder dankbaar; hun inzet is een belangrijke meerwaarde voor onze leerlingen en voor de uitstraling van onze academie.

Ik wens ook mijn dank, respect en vertrouwen uit te drukken voor de inzet van de directeur, de meewerkende leerkrachten en de administratieve medewerkers.

Ook gaat mijn dank uit naar de voorzitter, de heer De Bruyne, en de leden van de muziekcommissie. Als vrijwilligers zetten zij zich voluit in om de academie te steunen en bij te staan met raad en daad.  Ook wil ik mevrouw Vanden Houte, leidend ambtenaar van de gemeente, danken voor de vele malen dat ze inspringt om problemen mee te helpen oplossen en de vertrouwde binding te zijn met de gemeentelijke werking’’.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief