Onafhankelijk gemeenteraadslid Diane Van Hove verontwaardigd na zwaar incident met hangjongeren in Westrand.

C21

Onafhankelijk gemeenteraadslid Diane Van Hove verontwaardigd na zwaar incident met hangjongeren in Westrand.

Scherm__afbeelding_2023-08-25_om_10
 

Een zeer alerte, professionele bewaker die voor iemand die onwel werd een ziekenwagen wou oproepen, werd zondag bedreigd met een pistool door een jongere die achteraf een veelpleger blijkt te ziin. Dit is zeer traumatische gebeurtenis voor de bewaker zelf die werkonbekwaam is maar ook zijn collega’s zijn zwaar aangeslagen. Het ernstige incident dat veel zwaardere gevolgen had kunnen hebben is het trieste hoogtepunt in een reeks incidenten met hangjongeren. 

Zelf was ik er zondagmorgen  getuige van dat jongeren het gebouw Van Westrand in en uit liepen en soms zeer lang samen in de toiletten bleven. ‘Ze mochten er komen ‘chillen’ volgens één van hen!

Dit bezorgde mij een slecht gevoel en ook de bewaker gaf toe dat hij zich regelmatig onveilig voelde, net als zijn andere collega’s als ze steeds alleen de bewaking moeten doen in het zeer grote gebouw, soms tot ’s avonds zeer laat. Omdat er die dag geen enkele activiteit doorging in Westrand (in tegenstelling tot de bewering van burgemeester Willy Segers bij de VRT), suggereerde ik hem om het gebouw te sluiten. Dit was hem echter verboden omdat het een ontmoetingscentrum is. 

Omdat de jongeren bleven hangen aan de glazen inkomdeuren was de bewaker bezorgd voor mijn veiligheid ( wat ik ten zeerste apprecieerde) en liet hij mij langs een andere uitgang buiten.

In de namiddag werd ik zeer snel op de hoogte gebracht van het zware incident, bood ik direct ter plaatse mijn steun aan de bewaker en bracht de burgemeester en het college uitvoerig op de hoogte. Daarbij deed ik enkele suggesties om de veiligheid van medewerkers en bezoekers te verhogen: Altijd minstens 2 bewakers voorzien tot het einde van geplande activiteiten, maar vooral Westrand niet meer openen als er geen enkele activiteit is gepland (ook andere culturele centra doen dit trouwens niet).

Burgemeester Willy Segers reageert nu in het Nieuwsblad dat het gebouw in het verleden altijd open bleef (wat niet klopt : tot voor enkele jaren was Westrand gesloten gedurende een maand in de zomervakantie, waarin niets geprogrammeerd was) en dat hij er ‘geen fort wil van maken’. Er verandert dus niets.

Ik ben verontwaardigd over zijn lakse houding en ben ervan overtuigd dat ook heel wat regelmatige bezoekers van activiteiten en zeker de medewerkers, met mijn voorstel akkoord zouden gaan. Trouwens iedereen kan altijd terecht in de bibliotheek of de cafetaria van Westrand voor een babbeltje of een toiletbezoek, ook als Westrand gesloten is.

Al geruime tijd zijn er meer en meer incidenten : diefstallen, clandestiene overnachtingen, hangjongeren die veel vuil achterlaten….

Voor mij staan in ieder geval de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers voorop en daar zal ik mij blijven voor inzetten!

Een zachte aanpak werkt duidelijk niet en dus blijf ik aandringen op strengere maatregelen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 jul 2024
Marc Sluys | 15 jul 2024
Marc Sluys | 15 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 03 jul 2024
Marc Sluys | 24 jun 2024

archief