PEPINGEN - Lijst van de Burger eert Marcel Seghers

C21

PEPINGEN - Lijst van de Burger eert Marcel Seghers

Lvb_-_lijst_van_de_burger_logo_2018_-_met_website

Op dinsdag 29 mei 2018 overleed Marcel Seghers, de laatste burgemeester van Bellingen, voormalig liberale schepen van de gemeente Pepingen en vader van huidig gemeenteraadsvoorzitter Rudi Seghers (LVB – Lijst van de Burger).

 

Saskia Beeckmans, gemeenteraadslid voor LVB – Lijst van de Burger: “Gisteren is ons iemand ontvallen die voor de gemeente Pepingen veel betekende en bovendien ook bij velen op persoonlijk vlak een onuitwisbare indruk heeft nagelaten. Marcel was een gevoelsmens en dat was ook zijn radar en kompas in zijn politieke leven. Zijn bezorgdheid over wat we nalaten aan de volgende generaties Pepingenaren was steeds het criterium waaraan hij zijn beslissingen toetste. Dat vertaalde zich ook concreet in de jaarlijkse organisatie van de Halfoogstfeesten in Bellingen, waar hij mee de basis van lag in 1958. Hij wilde in Bellingen iets organiseren zodat de mensen niet van mekaar zouden vervreemden.”

 

Zichtbare nalatenschap

Maar de nalatenschap van Marcel gaat nog veel verder en blijft tot vandaag zichtbaar in de gemeente. Saskia Beeckmans: “Bellingen en Pepingen zullen altijd onlosmakelijk verbonden zijn met Marcel en omgekeerd. De aankoop van zaal De Kring in Bellingen, de uitbouw van de bibliotheek in Bellingen, de oprichting van kunstcollectief Pep-In-Gen, De Vrije Gepensioneerdenbond, tal van verenigingen die ontsproten uit de Bellingse Feesten, het verzet tegen het atoomafval in Pepingen, de opstart van het restauratiedossier van de kerk van Bellingen… De opsomming is eindeloos.”

“Ook zijn parlementaire werk mag niet vergeten worden. Het is nooit makkelijk voor een politicus uit een kleine plattelandsgemeente om een zitje in het parlement te veroveren. Marcel heeft dat wel gedaan, en met verve.”

 

Begeesterende politicus

“In de bibliotheek in Bellingen hangt vandaag nog steeds een plaat met de naam van Marcel Seghers als toenmalige schepen van cultuur. Een mooi aandenken aan de man die het indertijd als enige aandurfde om een bibliotheek op te richten in een kleine plattelandsgemeente. We hopen dat die plaat kan blijven, zodat ook volgende generaties kunnen geïnspireerd raken door zijn acties. Marcel bewees dat je wel degelijk het verschil kan maken in de dorpspolitiek. Dat je ook zonder holle frasen en vage beloftes een mandaat kan uitoefenen. Dat je als persoon met de nodige durf, oprechtheid, empathie en engagement voor je dorpsgenoten, in staat kan zijn om een gemeenschap te begeesteren en voor te bereiden op de toekomst. Dat is misschien nog zijn grootste verwezenlijking. Dat engagement en die toekomstvisie leeft tot vandaag verder. Het is in die geest dat we met LVB – Lijst van de Burger ook blijven verder gaan.”

 

Marcel Seghers werd geboren in 1937 in deelgemeente Bellingen en heeft zich zijn hele leven lang ingespannen voor zijn dorp, en later voor fusiegemeente Groot-Pepingen. Hij werd in 1956 lid van de liberale partij en stond in 1960 aan de wieg van de Pepingse liberale afdeling. Van 1970 tot aan de gemeentefusie in 1976 was hij burgemeester van Bellingen. In 1977 werd hij gemeenteraadslid van de nieuwe fusiegemeente Pepingen en na zes jaar oppositie bekleedde hij van 1983 tot 2006 de functie van schepen. Van 1994 tot 1995 was hij ook VLD-volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Brussel in het Vlaams Parlement. In 2009 nam hij ontslag als gemeenteraadslid van Pepingen en verliet zo de dorpspolitiek.

 

LVB – Lijst van de Burger Pepingen wenst veel sterkte aan Rudi Seghers, aan de hele familie en aan iedereen die Marcel een warm hart toe droeg.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2018
Sam Herremans
ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief