PEPINGENAREN steunen massaal Dopjesactie

C21

PEPINGENAREN steunen massaal Dopjesactie

20230616_persbericht_pepingenaren_steunen_massaal_dopjesactie
 

Het hele jaar door worden er overal in Pepingen plastic dopjes verzameld, en niet zomaar. De Dopjesactie verzamelt, sorteert en verkoopt de dopjes. De opbrengst gaat naar het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw in Tongeren, die er de opleiding van blindegeleidehonden mee bekostigt. Woensdag leverde de burgemeester de bijdrage van de Pepingenaren mee af in het inzamelcentrum.

 

De Dopjesactie werd 15 jaar geleden voor het eerst georganiseerd in Ternat. Ook vanuit het landelijke Pepingen kwamen al snel de eerste bijdragen. Burgemeester Eddy Timmermans: “We dragen deze actie al van bij het prille begin een warm hart toe. Het inzamelen van de dopjes is een mooie gewoonte geworden en we appreciëren de inspanningen van onze dorpsgenoten, vrijwilligers en verenigingen enorm. Na meer dan 10 jaar wordt er nog steeds een massa dopjes verzameld in de Pepingse gemeentezalen en culturele centra, maar bijvoorbeeld ook bij activiteiten van verenigingen en bij organisaties als Woonzorgcentrum Henri Vanderstokken. We namen tot voor de coronaperiode ook jaarlijks deel aan de 24-uur sorteermarathon tijdens de Warmste Week, waarbij we tonnen dopjes sorteerden. Heel gezellig, in het holst van de nacht met een heleboel vrienden en vele kopjes warme koffie!”

 

Inclusief en duurzaam

“Inclusie blijft een belangrijk aandachtspunt in onze samenleving. Iedereen moet mee kunnen, ongeacht hun leeftijd, achtergrond, beperking, enz. Dat is een mooie gedachte die we ook volop uitdragen in gemeente Pepingen. Er moet ongeveer 5.500 kilogram dopjes ingezameld worden voor de aankoop van één geschikte pup. Blindegeleidehonden opleiden is tijds- en arbeidsintensief, maar ze zorgen er wel voor dat een persoon met een visuele beperking zich sneller en makkelijker kan integreren in de maatschappij. Hun levenskwaliteit wordt aanzienlijk verhoogd en zij kunnen zich zelfstandiger, meer ontspannen en vooral veiliger verplaatsen. Het geeft hen een stukje vrijheid.”

 

“Het is bovendien een organisatie die ondertussen op vlak van duurzaamheid ook indrukwekkende cijfers kan voorleggen. Op 15 jaar tijd werd maar liefst 3,8 miljoen kilogram plastic ingezameld en verwerkt voor hergebruik. Er zijn ongeveer 400 dopjes nodig voor 1 kilogram plastic, dus dat zijn maar liefst 1,5 miljard dopjes die niet ergens in de natuur terechtgekomen zijn.”

 

De bijdrage van alle Pepingenaren werd op woensdag 14 juni afgeleverd in het inzamelcentrum Horta Ternat door de burgemeester en gemeenteraadsleden Guy Derijcke en Gunther Roobaert.

 

Het Centrum voor Geleidehonden vzw is gevestigd in Tongeren en leidt al meer dan 30 jaar blindegeleidehonden op, die ze gratis ter beschikking stellen van personen met een visuele beperking. Zij leren hen ook omgaan met blindegeleidehonden en verlenen blijvende nazorg aan zowel hond als gebruiker. 

 

Meer informatie over de Dopjesactie is te vinden op www.dopjesactie.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief