Pepingen start met Vastgoedinformatieplatform Kortere doorlooptijden bij verkoop of verhuur van woning

C21

Pepingen start met Vastgoedinformatieplatform Kortere doorlooptijden bij verkoop of verhuur van woning

202340124_persbericht_pepingen_start_met_vastgoedinformatieplatform
 
Gemeente Pepingen sluit zich aan bij het Vastgoedinformatieplatform. Dit online platform maakt het mogelijk om op een eenvoudige en eenvormige manier vastgoedinformatie uit te wisselen bij de verkoop of verhuur van een woning. “Dit proces was voordien versnipperd, administratief tijdrovend en sterk verschillend per gemeente. Dat wordt nu sneller, efficiënter en betrouwbaar voor alle betrokkenen.”
 
Gemeente Pepingen vereenvoudigt het administratieve proces voor verkoop of verhuur van een woning. “Daar komt immers heel wat verplichte administratie bij kijken”, zegt burgemeester Eddy Timmermans. “Denk maar aan overheidsplannen en vergunningen of info over milieu, natuur, erfgoed, grond- en pandenbeleid, erfdienstbaarheden, heffingen. Dat is best tijdrovend en wordt eenvoudiger via het Vastgoedinformatieplatform.” 
 
Via dit gedeelde platform kunnen notarissen en vastgoedmakelaars maar ook burgers betrouwbare informatie en documenten verzamelen over de percelen en woningen waarvan ze eigenaar zijn. Het VastgoedInformatieplatform centraliseert de aanvragen bij de verschillende Vlaamse en lokale loketten en zorgt zo voor kortere doorlooptijden. Het platform is een initiatief van de Vlaamse lokale besturen in samenwerking met VVSG, CIB, Fednot en de Vlaamse regering.  
 
Pilootgemeente Pepingen 
Gemeente Pepingen stelde zich kandidaat als pilootgemeente bij de ontwikkeling van het Vastgoedinformatieplatform vanaf eind 2022. “Zo konden onze diensten zich al goed inwerken en zich vertrouwd maken met het platform en de procedures. Ondertussen zijn al zo’n 226 dossiers afgewerkt. Sinds 3 oktober 2023 is Pepingen volledig overgeschakeld naar digitale notarisbrieven die door notarissen en vastgoedmakelaars moeten aangevraagd worden.”  
 
“Vanaf 1 januari 2024 zijn nagenoeg alle Vlaamse steden en gemeenten overgeschakeld naar dit platform. De gemeentelijke retributie blijft 100 euro per kadastraal perceel, net als in de buurgemeenten. Er wordt meestal meerdere kadastrale nummers opgevraagd. Daarom wordt een korting voorzien De tijdelijke Vlaamse platformretributie bedraagt 36,5 euro. Deze laatste daalt echter nog tot 15,5 euro, in functie van het totaal aantal aanvragen in Vlaanderen. De hogere platformkost wordt gecompenseerd door een korting. Meestal vraagt men info op over meerdere kadastrale percelen, maar dan moest de aanvrager de retributie voor elk perceel betalen. Nu voorzien we dat de aanvrager de gemeentelijke retributie slechts één keer moet betalen per groep van 5 kadastrale percelen, op voorwaarde dat ze aan elkaar grenzen en in dezelfde gemeente liggen.”  
 
Binnenkort ook voor burgers 
“Vanaf februari 2024 is het de bedoeling dat ook burgers via dit vastgoedinformatieplatform aanvragen indienen. Inloggen zal gebeuren via Mijn Burgerprofiel. Tot dan kan dat in Pepingen nog op de ‘klassieke’ manier, met een mailtje naar vastgoed@pepingen.be met vermelding van kadastraal nummer en adres van het perceel.” 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 18 mrt 2024

archief