PEPINGEN steunt mantelzorgers in hechte, zorgzame buurten

C21

PEPINGEN steunt mantelzorgers in hechte, zorgzame buurten

20240623_dag_vd_mantelzorg_25_jaar_samana_beert_01
 

Zondag 23 juni is Dag van de Mantelzorg. Uit de Gemeentemonitor blijkt dat 38% van de ondervraagde Pepingenaren op een of andere manier mantelzorg geeft. 20% van de ondervraagde Pepingenaren geeft aan mantelzorg te krijgen. “Mantelzorgers zijn dagelijks in de weer en toch blijft deze vorm van zorg vaak onderbelicht, onzichtbaar en zelfs ondergewaardeerd. Op deze Dag van de Mantelzorg vragen we hier aandacht voor en tonen we dat zij niet alleen staan in onze gemeente.”

Schepen van welzijn Rudi Seghers licht toe: “Mantelzorgtaken zijn heel divers en gaan vaak verder dan alleen het zorgende aspect. Het is ook boodschappen doen, wassen, administratie regelen, tuinonderhoud, enz. Het Vlaamse Expertisepunt Mantelzorg bracht naar buiten dat in bijna 7 op de 10 gevallen familie, vrienden, buren of kennissen de hulp of ondersteuning geven aan mensen die dit nodig hebben door langdurige ziekte, een beperking, psychische kwetsbaarheid, … Dat geeft veel voldoening en wordt bijna altijd als zinvol ervaren, maar het is niet altijd even vanzelfsprekend: 1/3 van de mantelzorgers besteedt er meer dan 10 uur per week aan, de helft vindt de zorg emotioneel belastend en velen ervaren onvoldoende tijd voor zichzelf of het eigen gezin. Bij de ‘sandwich-generatie’, die zowel voor de eigen ouders als voor de kinderen zorgt, weegt dit nog meer door.”
 
“We kunnen die zware taak niet veranderen, maar wel zoveel mogelijk verlichten. Als naaste, buur, werkgever, school, gemeente,… kunnen we onze mantelzorgers steunen met begrip en extra flexibiliteit. Hen een #dahadikeffenodig-moment gunnen voor ze weer verdergaan. Ook met een goed gesprek en luisterend oor tonen we onze waardering en erkenning. Tenslotte spitsen we ook het gemeentelijke welzijnsbeleid hier op toe.”
 
Mantelzorgpremie
Sinds geruime tijd kan je in Pepingen een mantelzorgpremie aanvragen. “Als blijk van waardering voor hun vrijwillige inzet, kunnen mantelzorgers een premie aanvragen bij de gemeente. Het gaat om €25 per maand voor meerderjarige mantelzorgers die zorgen voor een zorgbehoevende Pepingenaar. Alle voorwaarden vind je terug op pepingen.be.”  Momenteel doen 40 Pepingenaren hier een beroep op. Meer daarover op pepingen.be.
 
Op de vernieuwde website www.mantelzorgers.be kunnen mantelzorgers nog meer praktische info vinden: een helder overzicht van verlofstelsels, premies en statuten, psychosociale ondersteuning.
Hechte buurten tegen vereenzaming
Het welzijnsbeleid in Pepingen zet in op hechte buurten, op verbinding en nabije hulp. “Dat is een uitdaging in een uitgestrekte gemeente, maar een sterk lokaal netwerk maakt het voor iedereen aangenamer om hier te wonen en leven. De projectsubsidies voor Zorgzame Buurten werd net verlengd en samen met een buurtwerker zetten we in op ontmoeting en sociaal contact.”
 
“We willen iedereen mee, de drempel naar het lokale netwerk moet zo laag mogelijk zijn. In een warme gemeente als Pepingen mag dat geen probleem zijn, want hier is twee op drie actief in een vereniging en 22% doet regelmatig vrijwilligerswerk. Een goed contact met de buurt werpt immers een dam op tegen vereenzaming, maakt dat men langer comfortabel thuis kan blijven wonen en dat mantelzorgers kunnen steunen op hulp van de buurt. Daar leveren onze Samana-afdelingen in Beert, Bellingen en Pepingen trouwens ook fantastisch werk..”
 
Buurtplatform Hoplr
Mantelzorgers hebben met hun uitdagende takenpakket alle baat bij een vlot overzicht van hulp in de buurt. Daarom startte gemeente Pepingen eind vorig jaar met het online buurtplatform Hoplr. Op dat platform leer je nieuwe buren kennen of kan je actief hulp vragen én aanbieden. “Dat kan gaan over boodschappen doen of kleine klusjes, iets lenen, korte ritten, hulp met huisdieren of computer,… Of gewoon om een leuke babbel, een buurtactiviteit of wandeling te organiseren. Een buurtconciërge zoekt actief mee naar oplossingen voor de hulpvragen van dorpsgenoten: handig voor wie digitaal minder vaardig is. Zo geven we onze buurten de kans om onderlinge hulpvragen te organiseren. Het is een pak handiger dan losse whatsapp-groepjes of mailkettingen”, zegt schepen van Welzijn Rudi Seghers. “Het platform is in volle groei in onze gemeenschap. Al 360 Pepingenaren sloten zich aan, wat onze mantelzorgers zeker ten goede komt. Hoe meer mensen aansluiten, hoe groter de kans dat mensen geholpen kunnen worden. We nodigen iedereen uit om eens een kijkje te nemen op het platform!”
 
Download de mobiele app (via App store of Play Store) of surf naar www.hoplr.be en vul je adres in. Geef je persoonlijke aanmeldcode in. Alle inwoners van Pepingen ontvingen per brief de persoonlijke aanmeldcode. Vragen? Contacteer OCMW Pepingen via 02 356 32 24 of ocmw@pepingen.be.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 jul 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief