GOOIK / VARIA - Is er toekomst voor de vierkantshoeves?

C21

GOOIK / VARIA - Is er toekomst voor de vierkantshoeves?

Editiepajot_halle_dehaene_foto_merckx
Vlaams parlementslid Tom Dehaene. - Foto © Felix Merckx
 

Gooik kreeg het bezoek van Vlaams parlementslid Tom Dehaene (Cd&V). Hij kwam er de toekomst en de mogelijkheden van de vierkantshoeven bespreken.

In vele plattelandsgemeenten in Vlaanderen, waaronder de gemeenten in het Pajottenland, rijzen er de laatste tijd enorm veel vragen omtrent de mogelijkheden met grote vierkantshoeves in agrarisch gebied.
De betrokken vierkantshoeves zijn enorm grote gebouwen en kunnen binnen de huidige regelgeving niet verbouwd worden naar meerdere woongelegenheden, al dan niet sociaal.
 
Tom Dehaene: “De huidige technologie in de landbouw vraagt andere types van gebouwen. De mooie vierkantshoeves raken in onbruik. Op dit moment worden veel van deze hoeves dikwijls nog enkel bewoond door gepensioneerde landbouwers en hoe langer hoe meer komen vierkantshoeves leeg te staan. Dit heeft ook dikwijls het gevolg dat deze hoeves verwaarloosd worden en er verloederd bij komen te staan”.
 
In deze vierkantshoeves, zijn er dikwijls mogelijkheden om deze bij renovatie op te splitsen in meerdere woongelegenheden. En dit zonder te raken aan de structuur en het uitzicht van het gebouw aan de buitenzijde.
 
Tom Dehaene: “De vele vierkantshoeves kunnen in de toekomst niet gebruikt worden door de landbouw, mede door de schaalvergroting. De panden zijn veelal duur in aankoop, opsplitsing in meerdere (sociale) woongelegenheden kan de prijs drukken. Er zijn dikwijls wel mogelijkheden om de bestaande bebouwde oppervlakte te renoveren naar verschillende woongelegenheden van 150 m².”
 
WOONGELEGENHEDEN IN VIERKANTSHOEVE KAN NIET
Het idee om woongelegenheden te scheppen in leegstaande vierkantshoeven haalde Tom Dehaene in Wallonië.
“Daar heb ik ondermeer een vierkantshoeve gezien waarin verschillende sociale woningen werden ondergebracht”, aldus Dehaene.
 
De Vlaamse minister van ruimtelijke ordening stelde in een antwoord op zijn vraag om uitleg scherp dat het vermeerderen van het aantal woongelegenheden niet kan. Hij stelt dat in dat geval de regeling ook zou gelden voor allerlei stallingen en schuren met een nefaste ruimtelijke impact tot gevolg.
 
Bovendien haalt de minister 2 mogelijke uitzonderingen aan. Hij stelt dat er voor echt waardevolle vierkantshoeves momenteel al ruimere mogelijkheden zijn als de hoeve is opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed. Een tweede uitzondering is de herbestemmingmogelijkheid ten aanzien van waardevol zonevreemd patrimonium via een specifiek planningsinitiatief.
 
Tom Dehaene: “De mogelijkheden die de minister aanhaalt zijn echter maar van toepassing op zeer klein aantal vierkantshoeves.
Nochtans kan het uitwerken van specifieke regelgeving een stap vooruit zijn voor het behalen van het sociaal bindend objectief in het kader van het Grond- en Pandendecreet. Zo zou men hier de mogelijkheden creëren in reeds ingenomen ruimte, zonder nieuwe open ruimte te moeten aansnijden. Ik ga dan ook een voorstel bij het Vlaams Parlement voor een herziening van het pandenbeleid”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 nov 2010
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 mei 2024

archief