HERNE – Ook voor Carine Langhendries draait het aardbeienseizoen op volle toeren

C21

HERNE – Ook voor Carine Langhendries draait het aardbeienseizoen op volle toeren

1
HERNE – Ook voor Carine Langhendries draait het aardbeienseizoen op volle toeren - © Deschuyffeleer
 
Dsc06893
HERNE – Ook voor Carine Langhendries draait het aardbeienseizoen op volle toeren - © Deschuyffeleer
 
Dsc06909
HERNE – Ook voor Carine Langhendries draait het aardbeienseizoen op volle toeren - © Deschuyffeleer
 
Dsc07119
HERNE – Ook voor Carine Langhendries draait het aardbeienseizoen op volle toeren - © Deschuyffeleer
 
Dsc07176
HERNE – Ook voor Carine Langhendries draait het aardbeienseizoen op volle toeren - © Deschuyffeleer
 
Dsc07055
HERNE – Ook voor Carine Langhendries draait het aardbeienseizoen op volle toeren - Teelt in goten op hoogte met potten opgevuld met substraat - © Deschuyffeleer
 

Goed nieuws voor de liefhebbers van aardbeien. Het aardbeienseizoen draait op volle toeren en kan nu al  beschreven worden als een topper. Een zachte winter en een lente met zomerse temperaturen en veel zon zijn immers onontbeerlijk om de aardbeiplant aan te zetten tot een weelderige groei en bloei. Dat is ook de mening van Carine Langhendries die vele jaren geleden in de Kapellestraat begon met het telen van aardbeien als een loutere hobby. Van die hobby laat zij nu ook familie, vrienden, buren, kennissen en toevallige voorbijgangers mee genieten. Een bakje aardbeien van bij Carine is zoveel meer dan 500 gr fruit. Het is een bakje boordevol smaak, kleur en vitaminen voor groot en klein geteeld en geplukt met liefde, kennis en respect.

Ook Carine maakt inmiddels een klein deeltje uit van de jaarlijkse Belgische aardbeienhandel met meer dan 50.000 ton, een omzet van ruim 160 miljoen euro en in Vlaanderen verdeeld over meer dan 500 grote en kleine bedrijven.

Bijzonder goed teeltjaar

Carine: “Nu toch al 20 jaar telen we hier in het centrum van Herne aardbeien. Alles gebeurt in drie serres zodat regen, wind  of overmatige zon geen stokken in de wielen zouden kunnen steken. Om de pluk zo makkelijk als mogelijk te laten verlopen kozen wij nu toch al ettelijke jaar geleden voor een teelt in bakken op hoogte. Dat is een teelt die gebruik maakt van goten. Die worden opgevuld met speciaal substraat, wat vergelijkbaar is met potgrond. Dat substraat, dat overigens makkelijk te vervangen is, heeft daarenboven ook een positief effect op de ziekteweerbaarheid van de planten.

De teelt is dit jaar bijzonder goed en de prijzen zijn aan de lage kant. Niettegenstaande de aanzienlijk stijgende kost van de potgrond, de stekken, de verpakking en vooral de energie is de prijs die aan de klant wordt aangerekend tegenover vorig jaar niet gestegen.  De huidige lage prijzen zijn grotendeels te wijten aan datzelfde zonnig weertje in een groot deel van Europa waardoor er terzelfdertijd veel aardbeien beschikbaar zijn. Daarnaast krijgt men op de veilingen ook veel aardbeien aangeboden die in andere jaren Oekraïne en Rusland als afzetgebied kenden. Met onze prijzen die schommelen rond de 7 euro/kg willen wij wel uit de kostcijfers komen maar verder zijn het absoluut geen kippen met gouden eieren”.

Flair en Elsanta

“Wij houden het bij de teelt van Flair en Elsanta. Flair is het ras waar we het seizoen mee startten. Dit jaar was dat al uiterst vroeg het geval. Al op 26 april gingen onze eerste aardbeien over de toonbank daar waar dit vorig jaar pas op 6 mei kon gebeuren. Ook onder koude omstandigheden heeft Flair al laten zien weinig aan vroegheid te verliezen. Dat is goed voor het milieu en voor ieders portefeuille. De bijzonder goede stuifmeelkwaliteit maakt dat Flairbloemen mooi gevormde vruchten geven. Ze zijn daarenboven uiterst glanzend en hebben een top-aroma.

Met Elsanta dan weer komt men terecht bij een klassieker onder de aardbeien. Het ras is met zijn hoge productie, een goede stevigheid en een grote houdbaarheid uitermate geschikt voor zowel teler als voor de verbruiker”.

Korte keten

“De zelfgekweekte mooi-ogende aardbeien die wij aanbieden zijn hoe dan ook vers, lekker en zoet. Verder zijn wij een schoolvoorbeeld op gebied van ‘korte keten-verkoop’. Bij ons weet de consument hoe en wie zijn product geteeld heeft en de producent weet waar zijn producten naartoe gaan.

Die korte keten-verkoop heeft ook het voordeel een sterke lokale verankering tot stand te brengen. Ook het milieu zijn we indachtig. Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Die watervoorziening wordt geregeld via een druppelsysteem dat is aangesloten op regenwater”.

Bijkomende info:

HERNE – 2020 - Kwaliteitsaardbeien van bij ons - https://editiepajot.com/regios/13/articles/68494

De aardbeien van Carine zijn te koop in de Kapellestraat, 62 1540 Herne
Open alle dagen van 9u30 tot 18u30
Gesloten zondag vanaf 12u.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mrt 2023

archief