LENNIKSE meerderheid wil geen gemeenschapsdienst voor werklozen

C21

LENNIKSE meerderheid wil geen gemeenschapsdienst voor werklozen

Kvv21
 

De N-VA vraagt bij monde van raadslid Kristien Van Vaerenbergh om langdurig werklozen in te schakelen in de maatschappij via een gemeenschapsdienst. De Vlaamse regering maakt dat sinds kort mogelijk. In ruil voor hun werkloosheidsuitkering zouden werklozen enkele uren per week bijklussen als vrijwilliger voor de gemeente, OCMW of Lennikse scholen of vzw's.

 

Het helpt de langdurig werklozen terug werkritme op te doen na een periode van inactiviteit. Zo worden deze personen terug voorbereid op de arbeidsmarkt.

 

De gemeenschapsdienst geldt als activerende maatregel. Het gaat om een beperkte groep. “Het gaat om mensen die langer dan 2 jaar werkloos zijn. In Lennik zijn 45 personen langer dan 2 jaar op zoek naar werk waarvan 14 reeds langer dan 5 jaar. Voor deze personen is de gemeenschapsdienst een hulpmiddel om terug te keren naar de arbeidsmarkt”, weet Kristien Van Vaerenbergh.

 

Werkloosheid steeg met 14,5%

De meerderheidspartijen stemden dit voorstel echter weg. Open Vld en CD&V gaan zo regelrecht in tegen de voorstellen van hun eigen ministers in de Vlaamse regering. Een weinig consequente houding.

 

“Als je weet dat de werkloosheid in Lennik het afgelopen jaar is gestegen met 14,5% tot 166 werklozen dan mag je van het bestuur toch verwachten dat het elke kans grijpt om mensen terug aan het werk te krijgen”, stelt Van Vaerenbergh.

 

Nederlands blijven stimuleren

Naast gemeenschapsdienst moet ook meer ingezet worden op lessen Nederlands. “Uit de cijfers blijkt dat 107 personen, ongeveer twee derden van het aantal werklozen dus, weinig kennis van het Nederlands hebben. Dat vormt een belemmering om aan het werk te gaan. Nederlands leren en gebruiken moet dus blijvend gestimuleerd worden”, besluit Van Vaerenbergh.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2023

archief