BEERSEL Vlaams Belang Beersel steunt Poezensnoetje

C21

BEERSEL Vlaams Belang Beersel steunt Poezensnoetje

Editiepajot_bart_devill___vlaams_belang_en_poezensnoetje
foto Bart Devillé
 

 

Kittenopvang Poezensnoetje in Lot bestaat binnenkort 5 jaar. Voor Vlaams Belang Beersel betekent dit een prima aanleiding om hen te bedanken met een gulle gift, al beseft de partij dat er meer nodig is om het opvangcentrum te doen herleven. Beersels gemeenteraadslid en Vlaams parlementslid Klaas Slootmans overhandigde 60 kilogram kattenvoer aan Sonja Mertens, oprichter en bezieler van vzw Poezensnoetje. “Het is een blijk van erkenning voor het belangrijke werk dat zij verrichten. Dierenwelzijn staat hoog op onze prioriteitenlijst”, klinkt het. Toch beseft de Vlaams Belanger dat dergelijke giften een druppel zijn op een hete plaat en er nood is aan structurele ondersteuning. “Poezensnoetje draait – net zoals vele andere opvangcentra op vrijwilligers en zit permanent in financiële ademnood. Hun maandelijkse kosten bedragen gemiddeld zo’n 10.000 euro en tot op heden is er geen structurele financiële steun die deze kosten opvangt”, aldus Slootmans. “De recente gift van 3.000 euro van de Vlaamse overheid is een duwtje in de rug, maar dekt geenszins de torenhoge uitgaven. Ondanks hun belangrijke maatschappelijke rol moet men zich behelpen met giften en opbrengsten van wafelverkopen, een webshop en eetfestijnen”.

Nochtans is Poezensnoetje een onontbeerlijke schakel in het lokaal dierenwelzijnsbeleid, vindt Slootmans. “De honderden kittens die jaarlijks worden gevonden door particulieren en hier vaak via de politie of de gemeente terechtkomen, krijgen bij Poezensnoetje de nodige medische zorgen, vaccinatie, sterilisatie en uiteindelijk een nieuwe thuis”, aldus Sonja Mertens. “Maar de kosten die daaraan verbonden zijn, worden niet gedekt, wat voor moeilijke financiële toestanden zorgt en vzw’s als de onze het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. De adoptiebijdrage die nieuwe eigenaars betalen voor hun kitten omvat immers alleen de basisdierenartskosten. Alle andere kosten zoals voeding, materiaal, medicatie worden hiermee niet gedekt.” Hoewel Poezensnoetje alleen kittens opvangt, krijgen ze steeds meer oproepen voor volwassen katten in nood. “Deze blijven doorgaans veel langer in opvang alvorens ze geadopteerd worden. En dikwijls zijn dit ook dieren met hoge medische kosten”, vervolgt Mertens. “In onze regio zijn er immers weinig of geen alternatieven voor gewonde of oude katten, wat voor een enorm vacuüm zorgt met veel vraag en amper aanbod.”

Het Vlaams Belang-raadslid doet alvast een oproep aan de schepenen voor dierenwelzijn in Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw om voor de vzw logistieke ruimte ter beschikking te stellen en een forfaitaire vergoeding te voorzien wanneer kittens door de gemeente of politiediensten naar de vzw worden doorgestuurd. Zo kan men op z’n minst de noodzakelijke medische dekken. “Poezensnoetje wil graag samenwerken met de lokale besturen en de politiediensten maar daar moet budgettair iets tegenover staan om het werkbaar te houden. Vandaag is dat helaas niet het geval”, aldus nog Mertens. Dierenliefhebbers die vzw Poezensnoetje willen steunen, kunnen dat door een aankoop in hun webshop op www.poezensnoetjewebshop.be of door een gift op vzw Poezensnoetje op rekeningnummer BE34 7512 0956 3890 .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 aug 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 11 okt 2021

archief