inspiratie dag voor politiewoordvoerders

C21

inspiratie dag voor politiewoordvoerders

Scherm__afbeelding_2023-12-01_om_13
 

 Vandaag nodigde provinciegouverneur Jan Spooren de procureurs, korpschefs en directeuren van de lokale en federale politie in Vlaams-Brabant uit in het provinciehuis te Leuven, samen met hun perswoordvoerders, voor een inspiratiedag met ‘externe communicatie’ als centraal thema. Onder andere VRT nieuwsanker Fatma Taspinar en mediatrainer Frank Van Oss geven de aanwezigen inzicht in de aanpak van journalisten, en tips voor een heldere communicatie. Daarnaast werden er in werkgroepen per gerechtelijke arrondissement concrete communicatieafspraken gemaakt tussen politie en parket.

“We kunnen niet ontkennen dat externe communicatie ook voor politie en justitie steeds belangrijker en tezelfdertijd complexer wordt”, geeft gouverneur Jan Spooren aan. “Goede  communicatie is essentieel om het vertrouwen van de bevolking te behouden, informatie te delen, preventie te bevorderen en om te gaan met noodsituaties. Tezelfdertijd evolueert nieuwsverspreiding vandaag de dag razendsnel, wat toch wel uitdagingen creëert, zeker voor politie en justitie die in een nog niet zo ver verleden toch eerder wat gesloten waren”, aldus gouverneur Spooren.
 
Dat beaamt ook Filip Van Steenbergen, korpschef van PZ KASTZE. “Draagvlak bij partners en burgers is cruciaal voor een politieorganisatie. En terwijl het draagvlak voor de politie vroeger vanzelfsprekend was, verwachten burgers vandaag niet enkel uitleg bij ons optreden, maar zijn meer en meer mensen ook graag betrokken als het om veiligheid gaat.” De politiezone Kastze startte in 2012 met sociale media en heeft intussen een fulltime communicatiedeskundige aan boord, die naast sociale media ook de website permanent voedt, terugkoppeling bezorgt aan de buurtinformatienetwerken, jaarlijks een politiemagazine samenstelt, een podcast maakt over relevante politiethema’s en tevens de perscommunicatie opneemt. Ook voor de politiemensen intern is hij een belangrijke inspirator en klankbord. “We investeren in communicatievaardige medewerkers, die hun ambassadeurrol van onze bekwame, klantvriendelijke politieorganisatie met brio opnemen,” geeft de korpschef aan. “Met z’n allen zorgen we zo voor een breed draagvlak en veel wederzijds respect.”
 
Ook voor korpschef Jan Konings (PZ Hageland) is communicatie van wezenlijk belang. “Willen we als politie in verbinding blijven met gemeenschap die we dienen, dan moeten we daar sterk op inzetten,” zegt hij. “Toch ontstaat er soms een spanningsveld tussen de verschillende belangen bij het brengen van politioneel nieuws. De kans om een lopend gerechtelijk onderzoek te schaden botst vaak met de snelheid waarop de bevolking wenst geïnformeerd te worden, en de onmiddellijke informatie die journalisten nodig hebben om hun job professioneel te kunnen uitoefenen. Daarom is een dag zoals vandaag in het provinciehuis van essentieel belang om stil te staan bij ieders rol in dit verhaal en in het bijzonder die van de perswoordvoerder.”
 
Naast de korpschefs zijn ook de procureurs des konings met hun persmagistraten en woordvoerders aanwezig, om samen na te denken over de mogelijkheden voor een betere communicatie aan de bevolking. Zij zetten graag mee hun schouders onder dit initiatief. 
 
“Er zijn nog heel wat uitdagingen,” zegt de gouverneur. “Niet alle spanningsvelden zullen opgelost kunnen worden, maar we trachten vandaag samen te ontdekken wat een goede externe communicatie inhoudt, waar onze krachten, opportuniteiten en leerpunten liggen in Vlaams-Brabant. Het doel moet zijn de burger correct te informeren, feedback te geven over de resultaten die onze politie behaalt in onze strijd voor veiligheid. Hierdoor hopen we een positief effect te hebben op het maatschappelijk veiligheidsgevoel. Een goede, professionele samenwerking met de pers is hierbij essentieel.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 01 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 21 feb 2024
Roger Swalens | 15 feb 2024
Marc Sluys | 12 feb 2024

archief