BEVER – Sprokkels uit de laatste gemeenteraad

C21

BEVER – Sprokkels uit de laatste gemeenteraad

Logo_bever
 
Rekening goedgekeurd
De gemeenteraad keurde de gemeenterekening van 2009 goed. Schepen van Financiën Marleen Flament gaf hierbij aan dat het dienstjaar werd afgesloten met een batig saldo van 59 752 euro. Het algemeen resultaat bedraagt 1 273 091 euro, dit is nagenoeg 25 000 euro minder in vergelijking met 2008. Zij pleitte dan ook voor een aanhoudende budgettaire voorzichtigheid, temeer daar de tendens voor de komende jaren er minder rooskleurig uitziet. Zo zullen ook de lokale besturen allicht meer moeten besparen en ook meer lasten moeten dragen door het uitblijven of het verminderen van bepaalde subsidies. Tevens zijn de gemeentefinanciën afhankelijk van fondsen. Samen met de raad mocht de schepen ook vaststellen dat de rekening nagenoeg overeenstemt met het eerder voorziene budget zodat gewoontegetrouw opnieuw van een realistische begroting kon uitgegaan worden.
 
Toelage KVLV
De plaatselijke KVLV-afdeling brengt binnenkort een eigen kookboek uit met allerlei recepten uit de oude doos. Zo hoopt de vereniging bij te dragen tot de verankering van het culinair cultureel erfgoed. Het kookboek wordt uitgebracht in 250 exemplaren. De gemeenteraad kon zich dan ook vinden in een uitzonderlijke toelage van 2 euro per kookboek of in totaal 500 euro.
 
Sonometer naar politiezone
in 2007 kocht de gemeente mits ruime subsidie vanwege het Vlaams Gewest een geluidsmeter aan voor 2925 euro. De kostprijs van het toestel in 2007 was 6271 euro. Het toestel is niet meer geijkt en de gemeente beschikt ook niet over personeel die het toestel naar behoren kan en mag bedienen. Op verzoek van de politiezone Pajottenland stemde de gemeenteraad nu in met de overdracht naar de politie voor 2 767 euro.
 
Doortocht Akrenbos
In het kader van de lopende verbeteringswerken aan de doortocht van Akrenbos zette de gemeenteraad nu ook het licht op groen voor de inplaatsstelling van een rode snelheidsrem. Ook voor het opfrezen en nivelleren van de bodem vóór het aanbrengen van de asfaltlaag tussen het huisnummer 76 en de grens met Deux-Acres over 3200 m² keurde de gemeenteraad een bijkomende uitgave van 4,1 €/m² goed.   
 
Bemiddelingsprocedure bij GAS
De gemeenteraad gaf ook zijn akkoord voor het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst met de stad Vilvoorde inzake de bemiddelingsprocedure bij gemeentelijke administratieve sancties (GAS) in het kader van het veiligheidsbeleid en de aanpak van de jeugdcriminaliteit door de federale regering. Deze verzoeningsprocedure bij overlast is alleszins verplicht voor de minderjarigen die de volle leeftijd hebben bereikt van 16 jaar op het ogenblik van de feiten. De federale regering stelt vanuit Vilvoorde de voltijdse bemiddelaar ter beschikking van de steden en gemeenten van het gerechtelijk arrondissement Brussel/Halle/Vilvoorde. Eventuele bijkosten worden op de deelnemende gemeenten procentueel verhaald op basis van het aantal behandelde dossiers.
 
Nieuwe tarieven voor fotocopies en faxen
Het gemeentebestuur zal voortaan 0,25 euro per copie A4 en 0,50 euro per copie A3 aanrekenen voor het nemen van fotocopies op het gemeentehuis voor particulieren en verenigingen. Dat besliste de gemeenreraad. Het tarief voor het verzenden van een fax-bericht werd vastgesteld op 0,50 euro.
 
Reglement leegstand en toewijzing sociale huurwoningen
Sinds begin dit jaar is elke gemeente ook verantwoordelijk voor de opmaak en het bijhouden van een inventaris van leegstaande panden. De gemeente kan deze taak evenwel opdragen aan een intergemeentelijk samenwerkingsverband. Zo zette de gemeenteraad het licht op groen voor het ontwerp van intergemeentelijk reglement leegstand Pajottenland van de bevoegde Woonwinkel. Het is dan ook deze organisatie die voor de gemeente Bever de klus klaren.
 
De gemeenteraad stemde in met het ontwerp van lokaal toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen. Het was de Woonwinkel Pajottenland die op vraag van de aangesloten gemeenten het ontwerp opstelde. De toewijzing van sociale huurwoningen vormt overigens een belangrijk element voor een woonbeleid op maat van de lokale noden. Het reglement biedt de mogelijkheid om het begrip lokale binding in te vullen op maat van de aangesloten gemeenten. Omwille van de suburbanistie- en migratiedruk uit Brussel en Wallonië wordt de lokale binding van de kandidaat huurders als een belangrijk element in het lokaal woonbeleid gehanteerd.
 
Eerste steenlegging brandweervoorpost
Raadslid Marie-Elise Vanderkelen stak haar ongenoegen niet onder stoelen of banken over de zeer beperkte aanwezigheid van de Beverse gemeenteraadsleden op de eerste steenlegging van de brandweerpost in Tollembeek. Waar Galmaarden en Herne met een zeer uitgebreide delegatie gemeenteraadsleden present tekenden bleef dit voor Bever beperkt tot de burgemeester en zijzelf. Zij vond dit niet kunnen temeer daar procentueel het meest aantal vrijwilligers brandweermensen uit Bever spruiten. Burgemeester Luc Deneyer kon zich vinden in de opmerking van het oppositieraadslid. Hij gaf ook aan dat Bever voor 11% bijdraagt in de realisatie van de voorpost om reden de voorpost ook de Beverse bevolking ten goede komt en er op veiligheid in die zin niet kan bespaard worden.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief