BEVER - Het Mes van Milosh - Roger Schoemans

C21

BEVER - Het Mes van Milosh - Roger Schoemans

Aankondiging_het_mes_van_milosh_schoemans_roger
Repro Deschuyffeleer

Net voor het verlof komt Het Mes van Milosh, een nieuwe jeugdthriller van de hand van de 68-jarige Roger Schoemans, van de persen te rollen. Dit nieuw werk vult de reeds succesrijke lijst van kinderboeken en jeugdthrillers van de auteur aan, die overigens deeltijds in Beersel en deeltijds in Bever leeft, woont en werkt.

Reeds als kind las Roger Schoemans heel veel en heel graag. Zijn voorkeur ging hierbij uit naar avonturenverhalen. Voor de jonge Schoemans was de beroepskeuze zo klaar als pompwater: hij zou schrijver worden. En dat werd hij ook.
 
In 1962, Schoemans is dan amper 20 jaar, werkt hij reeds voor verschillende bladen. Sport na sport beklimt hij de journalistieke ladder om het uiteindelijk te brengen tot hoofdredacteur van een grote Vlaamse krant. Tussendoor schrijft hij ook verhalen voor tijdschriften en scenario's voor stripverhalen. In 1983 is het dan zover. Leo wordt eskimo wordt de titel van zijn eerste kinderboek. Nu 27 jaar later staan we aan de doopvont van nr 41. Het Mes van Milosh is dan ook een thriller met alle ingrediënten van het genre en geschreven op maat voor lezers tussen de 12 en 92 jaar.
 
Het verhaal speelt zich af in en rond een school in een Vlaamse provinciestad. Jilla, dochter van een vluchtelinge uit Iran, en Jaja, zoontje van een asielzoekster uit Nigeria, worden er steevast bedreigd door een groepje medeleerlingen. Is Milosh uit Kosovo de leider van de bende afpersers? Of is het de valse Ellen die de touwtjes in handen heeft?

Op een avond vindt een voorbijganger het levensloze lichaam van Ellen in het tuintje van het college. Werd ze vermoord? Pleegde ze zelfmoord? Of was ze het slachtoffer van een onbegrijpelijk ongeval? Er zijn meteen twee verdachten. Milosh, de rabauw met het grote mes, en Jaja, de opvliegende knaap met de losse vuisten die enkele uren eerder een zware aanvaring had met Ellen.
 
Terwijl de politie met haar methodes uitzoekt hoe Ellen aan haar einde kwam, brengen Jilla, Jaja en Milosh hun eigen drama’s aan het licht. Ineens blijken grote wereldproblemen overrompelend aanwezig te zijn in het onopvallende stadje en in het schijnbaar zo rustige college. Brutale politieke terreur in Iran, bloedige stammentwisten in Nigeria en wrede discriminatie in Kosovo werpen duizenden kilometers verder lange schaduwen voor zich uit.
 
De raadselachtige dood van Ellen is niet langer zomaar een intrigerend faits-divers, maar een brokje uit een immense legpuzzel waarvan de lezer zelfs niet kan inschatten hoeveel stukjes hij wel zou kunnen bevatten.
 
Het Mes van Milosh is de opvolger van de andere jeugdthrillers van Roger Schoemans, zoals het in 2006 door de Jeugdjury bekroonde ‘Waterschimmen’ en ‘Fataal’ uit 2007, waarvan binnenkort een Duitse vertaling verschijnt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jun 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief