BEVER - Uitjesfestival en Makrallenviering

C21

BEVER - Uitjesfestival en Makrallenviering

Uitjesfestival_en_makrallenviering_bever_aug_2010__8_
Gaston Delbaer en echtgenote Leona Limbourg, Georgette Vrancx en Laure Mertens mogen zich voortaan “Oppermakral” noemen. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Collage_uitjesfestival_aug_2010
Uitjesfestival ... een pikante bedoening - © Deschuyffeleer
 
Uitjesfestival_en_makrallenviering_bever_aug_2010__5_
Oppermakrallen voor het leven : Gaston Delbaer en Leona Limbourg - © Deschuyffeleer
 
Uitjesfestival_en_makrallenviering_bever_aug_2010__6_
Oppermakral voor het leven Georgette Vrancx - © Deschuyffeleer
 
Uitjesfestival_en_makrallenviering_bever_aug_2010__7_
Oppermakral voor het leven Laure Mertens - © Deschuyffeleer
 
Uitjesfestival_en_makrallenviering_bever_aug_2010__9_
Het Makrallenbestuur - © Deschuyffeleer
 

Bever, de gemeente van heks Marie Catier, kan het niet maken om niet met de regelmaat van de klok haar heksenverleden in het voetlicht te plaatsen. Zo hadden de Makrallen, de lokale vereniging achter het heksengebeuren, vandaag op hun jaarprogramma de mid-zomerbijeenkomst in zaal Camargo geagendeerd. Dit samenzijn gaat sinds jaar en dag door het leven als het “uitjesfestival”. De ietwat ongewone benaming verwijst naar  het opleggen van de zilveruitjes, geen culinaire uitspatting van Marie Catier, maar wel een typische Makrallenaangelegenheid.

De Makrallen, een afgeleide van “les macrales”, een woord van Waalse origine dat “heksen” betekent, zijn een folkloristische groep Bevernaars die zich voornemen om de haverklap de ene of de andere activiteit in te richten waarbij hekserij, tovenarij, magie, satanisme, folklore, heidense rituelen en de plaatselijke heks Marie Catier nooit veraf zijn. Zo ook het opleggen van de uien, die samen met boerenkost, het hoofdingrediënt vormen van de jaarlijkse eetavond in april.  Lange tijd werd immers gedacht dat de ui de mens beschermde tegen heksen, slangen en ander kwaad. Bovendien werd hij beschouwd als een uitstekend tovermiddel.
 
Samen met het opleggen van 50 kg zilveruien namen de Makrallen ook de gelegenheid te baat om een paar oudgedienden een diploma te overhandigen voor de vele jaren inzet en bewezen diensten. Zo mogen Gaston Delbaer en echtgenote Leona Limbourg, Georgette Vrancx en Laure Mertens zich voortaan “Oppermakral” noemen. In 1984 speelde Laure Mertens overigens de rol van de eerste heks die na een succesrijke heksenprocessie op de brandstapel werd verbrand.  
 
Wie nader kennis wil maken met het heksenleven van de Makrallen is van harte uitgenodigd op de Gouden Kiekenpootworp op zondagavond 22 augustus, tevens de afsluiter van de jaarlijkse dorpsfeesten. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 aug 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief