BEVER - Regularisatie domein Akrenbos in de maak

C21

BEVER - Regularisatie domein Akrenbos in de maak

Domein_akrenbos_aug_2010__2_
Georges Deboone en Boeckmans Marie-Louise van vzw Domein Akrenbos. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Domein_akrenbos_aug_2010__3_
Domeinbewoners Marcel Doneux en Werner Surkin - © Deschuyffeleer
 
De provincie gaat het komende jaar, in nauw overleg met de gemeenten, een toekomstvisie opstellen voor de terreinen met permanent bewoonde en/of zonevreemde tweede verblijven. De bedoeling van het project is om de onzekerheid waarin heel wat mensen al jaren leven weg te nemen.
 
Ook Bever heeft in het provinciehuis in Leuven mede de intentieverklaring van het provinciebestuur ondertekend om binnen de twee jaar een oplossing te zoeken voor de permanente bewoners van zonevreemde weekend- en tweede verblijven. Overleg met de bewoners moet hierbij centraal staan. Na een halve eeuw palaveren lijkt dan ook eindelijk een oplossing in de maak voor het domein Akrenbos. Temeer daar de Deputatie van Vlaams- Brabant recent nu ook het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan in die zin heeft goedgekeurd.
 
Het domein Akrenbos aan de rand van het Lessenbos telt nagenoeg 80 percelen waarop een vijftigtal jaar geleden weekend- en tweede verblijven werden ingeplant. Er is nooit veel duidelijkheid geweest rond de juiste ruimtelijke bestemming van het domein. Vele verblijven zijn ook permanent bewoond. Momenteel zijn er een tachtigtal bewoners gedomicilieerd.
 
“In het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan werd het domein Akrenbos voorgesteld als een woonpark met permanent karakter. Het plan werd onlangs zonder enige opmerking door de provinciale Deputatie goedgekeurd. Wij gaan er dus van uit dat onze voorstellen aanvaard zijn en dat wij nu kunnen overgaan tot de opmaak van een specifiek ruimtelijk uitvoeringsplan voor het domein”, zegt burgemeester Luc Deneyer.
 
“Het gemeentebestuur heeft een duidelijke visie voor het regulariseren van het domein ten bate van de bewoners. Enkele jaren terug kregen wij trouwens vanuit Binnenlandse Zaken de opdracht er alle bewoners te domiciliëren ondanks de klaarblijkelijke zonevreemdheid,” weet de burgemeester nog te vertellen. Toch pleit hij nog voor enige terughoudendheid : “Buiten de gemeente zijn er nog tal van andere instanties die ook met de plannen van het gemeentebestuur moeten instemmen. Voorzichtigheid blijft dus geboden, doch zoals de kaarten er thans voorliggen lijkt niets een definitieve oplossing in de weg te staan”.
 
De bewoners zijn uiteraard tevreden toen het heuglijk nieuws hen ter ore kwam. Marie-Louise Boeckmans, voorzitter van de vzw Domein Akrenbos, is bijzonder opgetogen. “Een regularisatie zou bij vele bewoners de vrees voor het verdwijnen van hun investering uit de wereld helpen. Meer en meer komen ook jonge Nederlandstalige gezinnen zich hier vestigen. Wij worden door de gemeente overigens  behandeld als volwaardige inwoners.”
 
De voorzitter is nagenoeg 40 jaar vertrouwd met het wel en wee van het domein. In de regularisatie ziet zij ook een aantal praktische voordelen : “Voor water en elektriciteit zullen wij niet langer aangewezen zijn op één algemene aansluiting met een verdere verdeling naar de verschillende percelen en dit op eigen kosten. Het terrein wordt ook openbaar domein zodat de politie ook kan tussenbeide komen bij overlast. Het onderhoud van de wegen komt zo onder gemeentelijke bevoegdheid.” Toch hoopt de ganse gemeenschap dat bij een definitieve oplossing het aspect recreatie niet totaal zou verloren gaan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 aug 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief