HERNE - Energiekosten drukken door muren te isoleren

C21

HERNE - Energiekosten drukken door muren te isoleren

Dsc06689
Bruno Moens, coördinator van het Kyoto in het Pajottenlandproject, Veerle Lekime (sociaal adviseur Woonwinkel), Evelien Willaert (Dialoog) en Kris Degroote (KWB-Herne) - Foto's © Dschuyffeleer
 
Dsc06684_1
Evelien Willaert (Dialoog) - © Deschuyffeleer
 
Dsc06691_1
Bruno Moens, coördinator van het Kyoto in het Pajottenlandproject - © Deschuyffeleer
 

In het kader van het Europees gesubsidieerd intergemeentelijk project ‘Kyoto in het Pajottenland’ zette het Educatief centrum de Paddenbroeck uit Gooik in samenwerking met het provinciaal energieadviescentrum Dialoog en Woonwinkel Pajottenland nu ook in het Parochiaal Centrum in Herne een informatiesessie op rond muurisolatie. Zo kwamen naast de premies ook de soorten, de toepassingen en de voordelen ervan uitgebreid aan bod.

Met ‘Kyoto in het Pajottenland’ willen Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal, de 7 ware Pajotse gemeenten, vanuit de Paddenbroeck en met de steun van nog een resem partners de gezinnen op een economisch en ecologisch verantwoorde manier energie laten besparen. Daarbij is het verstrekken van onafhankelijke en deskundige informatie een hoofdtroef.
 
Premies
Onder voorwaarden en mits het plaatsen door aannemers staat voor toekomend jaar alleszins vast dat voor spouwmuurisolatie nog een tussenkomst van 6 euro/m² met een maximum van 800 euro kan bekomen worden. Voor de muurisolatie aan de buitenzijde van een buitenmuur loopt dit op tot 15 euro/m² met een maximum van 2000 euro. De overige premies voor uitsluitend buitenmuurisolatie zijn door het pas gesloten federaal regeerakkoord evenwel op losse schroeven komen te staan. Tot nu geldt een premie van 4 euro /m² indien geplaatst door een aannemer en van 2 euro indien zelf geplaatst.
 
Voor het dekken van de kosten voor energiezuinige investeringen kunnen, steeds onder voorwaarden, via het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost alsnog goedkope leningen bedongen worden.
 
Isoleren
“Muren zorgen voor haast 26% van de warmteverliezen in bestaande woningen”, klonk het uit de mond van Evelien Willaert van Dialoog. “Om dit verlies te beperken dienen de buitenmuren voldoende dik geïsoleerd. Ook het koudebrugvrij maken, de isolatie tegen regen en wind afschermen en luchtdicht afwerken zijn hierbij belangrijk. Tevens dient de binnenzijde dampdichter afgewerkt dan de buitenzijde en dient er ook steeds gecontroleerd geventileerd”.
 
De toehoorders kregen alvast ook nog een karrenvracht informatie mee over de mogelijkheden voor het isoleren van bestaande volle muren en spouwmuren. “Bij binnenisolatie gaat de voorkeur duidelijk naar kunststofisolatieplaten met gipskartonplaatafwerking aan één zijde”, aldus nog Evelien Willaert die daarbij nog samenvattend als aanbeveling meegaf “in hoofdzaak voldoende dik en koudebrugvrij te isoleren waarbij de buitenzijde winddicht en dampopen is en de buitenzijde lucht- en dampdicht.”
 
Samenaankoop
Aansluitend op de informatiesessie zijn er nu in Herne, steeds in het Parochiaal Centrum om 20u, nog een contactavond op maandag 19 december voor de samenaankoop van zoldervloer- en dakisolatie en een contactavond op dinsdag 24 januari voor de samenaankoop van muurisolatie gepland.                  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG - © Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief