BEVER fier op zijn brandweerlui

C21

BEVER fier op zijn brandweerlui

Dsc07956
Yvo Reygaert, Bram De Taeye en Bruno Cornelis uit Bever - Brandweervoorpost Tollembeek - Foto's © Deschuyffeleer
 
Voorpost_tollembeek
Sergeant-majoor Steve Van de Meerssche en sergeant Bruno Cornelis - © Deschuyffeleer
 
Dsc07955
© Deschuyffeleer
 

Naast de zware financiële inspanningen doet Bever met 8 vrijwillige brandweermannen en ambulanciers meer dan zijn duit in het zakje voor het operationaliseren van de zopas opgestarte voorpost van de Lennikse brandweer in Tollembeek. Zo levert Bever met zijn amper 2000 inwoners ruim een vierde van de personeelsbezetting, die thans al 32 krachten telt.

De eerste wachtbeurt van de Beverse vrijwilligers met Yvo Reygaert (37) en Bram De Taeye (27) was dan ook een opsteker zowel voor de vrijwilligers als voor het gemeentebestuur met burgemeester Luc Deneyer als voor de overigens zeer sociaal ingestelde Beverse leefgemeenschap. Zowel de gemeentebesturen van Bever, Galmaarden en Herne als de vrijwilligers keken reeds geruime tijd uit naar het operationeel worden van de gezamenlijke voorpost in Tollembeek. Eind januari raakte de kogel door de kerk en werd met Lennik eindelijk een vergelijk gevonden voor de verdeling van de werkingskosten.      
 
Woensdag was het dan zo ver en kon de investering van nagenoeg 3 miljoen euro om de aanrijtijden met Nederlandstalige ambulanciers en brandweermannen in de streek in te korten beginnen te renderen. Yvo Reygaert en schoonbroer Bram De Taeye waren de eerste vrijwilligers van Bever die een wachtbeurt mochten verzekeren. Onder de leiding van sergeant Bruno Cornelis, eveneens uit het Makrallendorp, waren zij dan ook bijzonder opgetogen de eerste keer paraat in de voorpost vanaf 18u om na 21u hun wachtdienst met de ziekenwagen verder te zetten van bij hen thuis. In de loop van de avond kregen zij overigens nog versterking van hun dorpsgenoot Eric Breynaert (34).
 
Reeds vier jaar terug dienden de Beverse brandweermannen zich aan bij de eerste oproep voor vrijwilligers voor de Tollembeekse voorpost. Na het doorlopen van het medisch onderzoek en de sportproeven wisten uiteindelijk een zestal kandidaten hun opleiding zowel als ambulancier als brandweerman tot een goed einde te brengen. Het werd dan ook uitkijken naar het effectief opstarten van de voorpost in Tollembeek. Inmiddels werden zij bij gelegenheid al ingezet voor diensten bij de brandweer in Lennik.
 
Yvo Reygaert: “De opleiding tot brandweerman nam 3 maanden in beslag à rato van 1 dag per week, telkens op zaterdag. Daarna volgden wij twee keer in de week ’s avonds de cursus ambulancier gedurende in totaal 120 uren gespreid over 6 maanden. Hierbij dienden wij ook een praktische stage van 40 uren in een erkende MUG-dienst te volbrengen. Wij kozen allen voor het UZ Brussel”.
 
Bram De Taeye weet dat “de ganse opleiding, de wachtdiensten en de nodige bijscholing uiteraard ook een impact hebben op het privé-leven, maar dat nemen wij er voor ons sociaal engagement graag bij. Uiteraard is het ook een goede bijverdienste daar de eigenlijke prestatieuren vergoed worden”.
 
Bevernaar sergeant Bruno Cornelis samen met sergeant-majoor Steve Van de Meerssche zijn  de bevelvoerende onderofficieren van de voorpost in Tollembeek. “Voorlopig verzekeren wij vooral voor de medische noodgevallen een permanentiedienst in de voorpost tussen 7 en 21u, waarna de wachtdienst van thuis uit wordt verder gezet. Ook voor brandweerinterventies worden onze mensen reeds samen met andere korpsen worden ingezet. Wij verlangen van onze mensen dan ook dat zij zowel het brevet van brandweerman als van ambulancier behalen zodat de wachtdiensten soepel kunnen ingevuld worden. Tot op heden mochten wij nog maar slechts één dame (Sara Desmedt uit Galmaarden)  in onze rangen verwelkomen”.
 
De overige inwoners van Bever die reeds bij de voorpost zijn ingeschakeld zijn Ronny De Jonghe (zowel brandweerman als ambulancier), brandweermannen Thomas Singélé en Luc Van der Paelt (beiden nog in opleiding ambulancier) en ambulancier Bart Bauwens.
 
Momenteel beschikt de voorpost over een ziekenwagen, een pompwagen en een materiaalwagen. Sinds het opstarten van de voorpost diende de ziekenwagen op drie dagen tijd reeds twee keer uit te rukken, één keer naar Herne en één keer naar Heikruis.
 
Belangstellenden, ook dames, kunnen zich nog steeds als kandidaat-vrijwilliger aanmelden in de voorpost in Tollembeek of in brandweerkazerne in Lennik.         
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2012
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief