HALLE - Parapluuke is nu een volwaardige reus

C21

HALLE - Parapluuke is nu een volwaardige reus

Editiepajot_halle__reuzen_2_gr_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_reuzen_1_k_foto_merckxl
Jan Turpijn. (Foto's Felix Merckx)
Editiepajot_halle_reuzen_2_k_foto_merckxl
Meter reuzin Tinneke (Foto's © Felix Merckx)
Editiepajoit_halle_reuzen_3_gr_fotyo_merckx
Pater Kristiaan doopt Parapluuke. (Foto's © Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_3_kl_foto_merckx
Peter Henrik Van Wassenaar. (Foto's Felix Merckx)
Editiepajot_halle_reuzen_4_kl_foto_merckx
Parapluuke met zij attributen. (Foto's © Felix Merckx)
Editiepajot_halle_reuzen_4_gr_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_reuzen_6_gr_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_reuzen_7_g_foto_merckxr
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_reuzen_9_g_foto_merckxr
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_reuzen_11_gr_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 

Voor de derde internationale reuzenstoet kwamen 59 reuzen uit binnen- en buitenland afgezakt naar Halle. Ook het publiek was op post. Duizenden en duizenden toeschouwers stonden langs het parcours. Na afloop van de stoet was er op het Possozplein de doopplechtigheid van de Halse reus Parapluuke.

De stoet vertrok onder een slecht gesternte. De paaltjes die de Basiliekstraat verkeersvrij maken wilden niet dalen. De stoet stond stil en reus Vnaantjesboer moest een omweg maken. Hij kon niet tussen de paaltjes. En zeggen dat de paaltjes dikwijls zelfs niet uit de grond komen.
Tijdens de reuzenstoet stond Jan Turpijn opgesteld op het Possozplein. Met zijn 10,40 meter is hij de grootst gedragen reus van Europa. 24 dragers zijn er nodig om deze 750 kg wegende reus te torsen. Door zijn gewicht stapte hij niet mee op in der stoet, maar maakte wel danspasjes op het Possozplein.
In de stoet was Nederland vertegenwoordig door reuzen uit Franeker en Hilvarenbeek. Frankrijk vaardigde reuzen af uit Merville. De reuzenstoet zelf werd afgesloten door Parapluuke en zijn muziekkapel.
DOOP
Slotevenement van de reuzenstoet was de doop van reus Parapluuke. Deze werd geboren op 4 september 2011 en is de verpersoonlijking van Jean Baptist Severs, alias Parapluuke en vooral gekend van het kindermolentje Children dream. A
Bij zijn aankomst op het Possozplein, begeleid door de Muziekkapel van de Vaantjesboer in aangepaste outfit, nam hij plaats in het midden van het plein. Daar legden volgens de aloude Vlaamse reuzentraditie de Meter-en Peterv reus de doopgelofte af over hun petekind. Parapluke kreeg ook zijn persoonlijke reuzenattributen: de parapluu en de bol met de flosj van zijn molentje Children Dream.
Als meter kreeg hij reuzin Tinneken Delval van de Makrallen uit Bever en zijn peter werd reus Hendrik Van Wassenaer van de Royer Reuzengilde uit Meeuwen-Gruitrode. Opmerkelijk is dat Tinneken Delval geboren werd één dag geleden en al meter werd. Zij is de reuzin van De Makrellen uit Bever.
De peter, Hendrik Van Wassenaer, was commandeur van de Duitse Ridderorde en verbleef in Gruitrode van 1667 tot 1683.Drie eeuwen na zijn overlijden werd er een reus naar hem genoemd.
Na de doopceremonie vierden de reuzen hun reuzendans uit ter ere van Parapluuke.
Nu wordt het terug twee jaar wachten op de volgende reuzenstoet. Het is in de pare jaartallen dat deze grote personen hun opwachting maken in Halle.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 sep 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief