BEVER – Schooldirecteur wordt taalcoach

C21

BEVER – Schooldirecteur wordt taalcoach

Dsc00541
Guy Deneyer - Foto © Dechuyffeleer
 

De start van het nieuwe schooljaar betekent voor schooldirecteur Guy Deneyer (54) van de gemeentelijke basisschool Ak’cent meteen ook een ingrijpende ommezwaai in zijn actieve levenswandel. Na 16 jaar aan het hoofd van de school te hebben gestaan gaat hij nu zijn eigen weg en pakt hij voortaan hoofdzakelijk uit als taalcoach. Het vertrouwde beeld van de alom gewaardeerde directeur aan de schoolpoort behoort dan ook allicht tot het verleden.

Guy Deneyer, overigens regent Frans en Geschiedenis, heeft er meer dan 30 jaar onderwijscarrière in de basisschool van Bever opzitten. Gezondheidsproblemen en ook een gebrek aan beleidsondersteuning bij het leiden van de uit haar voegen barstende school deden hem besluiten eerst twee jaar deeltijds maar vanaf dit schooljaar zelfs voltijds loopbaanonderbreking te nemen.
 
Stap opzij
“Een school leiden met nagenoeg 450 leerlingen en een alsmaar groeiend aantal leerkrachten is echt geen sinecure. Ook de recente beslissing om de leeftijdsgrens voor het pensioen voor het onderwijzend personeel op te trekken speelde een rol”, verklaart de directeur zijn weloverwogen stap opzij.
 
Door zijn lange staat van diensten in het onderwijs in een taalgrensgemeente met faciliteiten voor de Franstaligen heeft hij ervaren dat taalkennis zowel van het Nederlands als van het Frans onontbeerlijk is. Daarom wil hij nu vooral aan de slag als taalcoach door het geven van bijlessen Frans en Nederlands. Ook wil hij volwassenen helpen bij het voorbereiden van de taalexamens van SELOR. Daarnaast zijn ook ouders bij hem steeds welkom voor algemeen advies rond leerproblemen bij hun kinderen. Tenslotte stelt hij zich ter beschikking van zijn collega’s onderwijzers als kenniscentrum in de onderwijswetgeving.
 
Gevoeligheden
Bij slagen van de gedurfde wending in zijn carrière overweegt Guy Deneyer ook de komende vier jaren loopbaanonderbreking te nemen. Zo niet keert hij terug naar het onderwijs. Als geen ander kent hij overigens de gevoeligheden in het onderwijs in een taalgrensgemeente zoals Bever. “De schoolkinderen uit Wallonië stammen doorgaans uit taalgemengde gezinnen met het Frans als thuistaal”, weet de directeur. “Er is wel een duidelijke mentaliteitsverandering opgetreden. Die ouders vinden het nu absoluut noodzakelijk dat hun kinderen in het Nederlands school lopen daar waar zij blijkbaar eerder nooit daartoe de kans hebben gekregen”.
 
Het lesgeven aan klassen met zowel Nederlandstalige kinderen als van thuis uit niet-Nederlandstaligen kinderen vergt van de leerkrachten ook meer druk en inspanningen. “Dit komt omdat wij ondanks alle ongemakken toch steeds trachten een hoog niveau aan te houden”, oppert Guy Deneyer vastberaden.
 
Nederlands
“De jongere generatie in de gemeente heeft in 1963 de Beverse overstap van Henegouwen naar Brabant niet meer meegemaakt en stelt meer en meer het Nederlandstalig karakter van de gemeente voorop. De oudere generatie is nog eerder tweetalig en schakelt vlot van de ene naar de andere taal over. Al bij al schat ik het aantal Franstalige inwoners in de gemeente op nagenoeg 30 à 35% van de bevolking”, weet hij nog.
 
Schooldirecteur Guy Deneyer is ook altijd bijzonder getroffen geweest door de hartelijkheid van de Franstalige ouders. “Steevast begroetten zij mij iedere morgen aan de schoolpoort met een brede glimlach en een vriendelijke goedendag. De Nederlandstaligen bleven hierbij dan weer wat afstandelijker. Het zal dan ook even wennen worden aan het gebrek aan contact met de ouders en de grootouders van de kinderen”.
 
Vertalen
Bij het begin van zijn loopbaan ondervond Guy Deneyer wel moeilijkheden met enkele Franstalige ouders die het Nederlands niet machtig waren. “Vanuit de school mogen wij de mededelingen aan de ouders  uitsluitend in het Nederlands toesturen. Sommige Franstaligen maakten daar op een zeker moment misbaar over”, herinnert hij zich duidelijk. “Ik loste de zaak dan snel op door de brief te vertalen en de inhoud ervan aan de ouders voor te lezen”.
 
Alleszins dit schooljaar vervangt Dorien Cochez als schooldirecteur Guy Deneyer tijdens zijn loopbaanonderbreking.
 
Meer info op 0477/56 28 53 of via guydeneyer@gmail.com .
 
          
 
   
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 sep 2012
Godelieve deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief