BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

C21

BEVER - Groot en klein nieuws uit de gemeenteraad

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
Bever - Uit de gemeenteraad (feb 2013)

RUP kern- en centrumfuncties
Er wordt door de bestuursploeg van burgemeester Luc Deneyer werk gemaakt van het ruimtelijk uitvoeringsplan Kern- en Centrumfuncties voor de dorpskom. Zo kwam planoloog Dirk De Loecker van het studiebureau Plan+ een eerste conceptnota voorstellen. Op vraag van de vertegenwoordigers van de oppositielijst Open voor de Mens werd de principiële goedkeuring evenwel naar een latere zitting verschoven. Het was overigens op aangeven van de planoloog dat de raadslieden de nota vooraf niet konden inkijken om à priori mogelijke verkeerde interpretaties te vermijden.
De conceptnota schetst in grote lijnen het toekomstig globaal stedenbouwkundig beeld van de dorpskom. De nota heeft de ambitie alle ingrepen op dorpsmaat te laten gebeuren met als hoofddoelstellingen het optimaliseren van het bestaande en het integreren van het nieuwe. De procedures waarborgen een ruime inspraak van de bevolking. Als alles volgens plan verloopt dient zeker bij herbestemming van gronden wel rekening gehouden met een termijn van haast twee jaar voor het goedkeuren van het plan. En nadien vergt het dan nog eens twee à drie jaar om die plannen concrete vormen te geven.

Huishoudelijk reglement
Om de zittingen vlot en volgens duidelijke regels te laten verlopen keurde de gemeenteraad een intern huishoudelijk reglement goed. Open voor de Mens vroeg en verkreeg dat de gemeente de formulieren voor het indienen van verzoekschriften door burgers zou ter beschikking stellen van de bevolking. Het Gemeentedecreet verleent de burger nu overigens het recht zich met verzoekschriften tot de gemeenteraad te wenden. Wel dienen die verzoekschriften door ten minste 2% van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar gesteund te worden.
 
Nieuwe samenstelling PWA
Marie-Elise Vanderkelen werd herbevestigd als nieuwe voorzitter van het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap (PWA). De overige gemeentelijke verkozenen zijn Cathy Van Damme, Cathérine De Ganseman, Patrick Capiau, Ilse Vanhoutteghem en Myrianne Vandendriesche.
 
Gecoro
Op vraag van Open voor de Mens wordt er nu toch ook een oproep gedaan tot kandidaten om te zetelen in de gemeentelijke adviescommissie voor ruimtelijke ordening. Op basis van oproepen in het verleden had de CD&V-bestuursploeg geponeerd dat de gemeente onder de bevolking te weinig deskundigen telt om die raad afdoend samen te stellen. Daarom stelde zij dan ook voor op basis van de kleinschaligheid van de gemeente een verzoek tot vrijstelling van de verplichting in te dienen bij de bevoegde overheden. De bestuursploeg meende ook dat de bevolking al in tal van haar geledingen zoals de gemeenteraad, de milieuadviesraad en de cultuurraad al nauw betrokken wordt bij de besluitvorming rond grote stedenbouwkundige projecten en algemene vraagstukken over ruimtelijke ordening. Overigens hangt aan de adviescommissie ook een financieel kostplaatje vast.
 
Adviesraden
De kandidaturen van de inwoners voor de nieuw samen te stellen cultuurraad, de jeugdraad, de seniorenraad, de milieuraad en de sportraad dienen uiterlijk op 17 maart ingediend bij het gemeentebestuur. Behalve voor de jeugdraad (van 16 tot 30 jaar) en voor de seniorenraad (vanaf 50 jaar) dienen de kandidaten minimum 18 jaar te zijn. Zij mogen wel geen lid zijn van de gemeenteraad of een politiek mandaat uitoefenen.
 
Ontknekelen begraafplaats
Voor het ontknekelen van een deel van de begraafplaats in het centrum keurde de gemeenteraad het bijzonder bestek met een indicatieve totale raming van 16.500 euro goed. Het gemeentebestuur houdt zich wel het recht voor de opdracht in twee delen op te splitsen. Burgemeester Luc Deneyer deelde terloops mede dat het de bedoeling is de stoffelijke overschotten in één massagraf onder te brengen. Daarop zou dan een gedenkzuil worden geplaatst.
 
Zwaar transitverkeer in centrum
In overleg met Geraadsbergen en Silly en met de politie wil burgemeester Luc Deneyer de doortocht van zwaar transitverkeer op de gewestwegen doorheen het centrum aan banden leggen. Een eerste telling in Bassilly wees uit dat op één week tijd 469 voertuigen van meer dan 3,5 ton van of tot aan de uitrit van de autosnelweg op de A8 de N269 in de richting van en naar Bever gebruiken. Dit is 4,7% van de totale verkeerslast. Eerstdaags worden overigens nog bijkomende tellingen uitgevoerd zowel in Bassilly als in Bever zelf.
Vanuit Silly vertrekt alleszins een schrijven aan de bevoegde Waalse minister om op de verkeersborden voor de uitritten op de autosnelweg in Bassilly aan het geven dat het zwaar transitverkeer niet welkom is in Bever. En vanuit Geraadsbergen dan weer richt burgemeester-senator Guido De Padt een schrijven naar de GPS-operatoren om het gebruik van de smalle gevaarlijke gewestwegen doorheen Bever voor het zwaar verkeer ook niet meer aan te geven.
 
Zebrapad aan café Bij Béa
Er komt althans voorlopig geen bijkomend zebrapad op het kruispunt van de gewestwegen ter hoogte van café Bij Béa. De lokale politie verleende daartoe een ongunstig advies op basis van een reeks verkeerstechnische tegenargumenten. Die argumenten hebben te maken met de nabijheid van het café, de zichtbaarheid van het zebrapad voor automobilisten en het gering aantal voetgangers dat de straat daar oversteekt.
Toch brengt burgemeester Luc Deneyer, mede op aandringen van Open voor de Mens, de zaak opnieuw te berde op het eerstkomend zonaal mobiliteitsoverleg voor het Pajottenland begin mei in het Politiehuis in Kester. Aan dat overleg neemt ook het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer als wegbeheerder deel.           
 
Tijdelijke feestzaal
Tijdens de gemeenteraad deelde burgemeester Luc Deneyer mede dat de bouw van de tijdelijke feestzaal in Akrenbos aan de hand van de officiële documenten in het bezit van het gemeentebestuur onverminderd doorgaat. Zo is het gemeentebestuur in het bezit van de bouwvergunning en is de wachttermijn om met de bouw van de feestzaal te starten verstreken. Het was Open voor de Mens-fractieleider Henk Verhofstadt die zich met de vraag naar een stand van zaken tot de burgemeester richtte.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 06 mei 2024

archief