BEVER - Eerste babbelnamiddag vraagt om vervolg

C21

BEVER - Eerste babbelnamiddag vraagt om vervolg

Img_0740
BEVER - Eerste babbelnamiddag vraagt om vervolg - Foto © Deschuyffeleer
 
Afbeelding1
Uit 'Toneel- en podiumkunsten van 1900 tot nu' - @ Bibbem
 
Afbeelding2
Uit 'Toneel- en podiumkunsten van 1900 tot nu' - @ Bibbem
 
Afbeelding4
Uit 'Toneel- en podiumkunsten van 1900 tot nu' - @ Bibbem
 
Brandstapel_marie_cattier
Uit 'Toneel- en podiumkunsten van 1900 tot nu' - @ Bibbem
 

In het lokaal van de mediorenvereniging Bibbem ging het er zondagnamiddag leutig aan toe. Rasechte Bevernaren gingen in op de uitnodiging voor het eerste praatcafé van het jaar, een co-organisatie van Bibbem en de cultuurraad. Tijdens de babbel werden vooral herinneringen opgerakeld die allen van ver of van nabij te maken hadden met het “toneel, fanfares, optochten en operettes”.

Iedereen vond dat het sociaal dorpsleven er vroeger helemaal anders uitzag dan nu. In iedere dorp, zelfs in ieder gehucht was er zo een gezelschap te vinden die zich maar al te graag één of meerdere keer per jaar in de belangstelling wist te zetten. De meest markante  herinneringen van het aanwezigen gaan terug naar de talrijke operettes, waarbij namen als Camile Maesfrancxs, Adolphe Letouche en Alodie Arno beslist niet weg te denken waren. Ook en zelfs de voetbalploeg FC Excelsior speelde zich in die zin  in de schijnwerpers.
 
Op basis van voor- en naoorlogs fotomateriaal werd ook duidelijk dat vaderlandslievende manifestaties ook dankbare onderwerpen waren die gretig werden aangesneden als volksanimatie. Zo waren er foto’s van de ‘Congoboot’ uit 1908, een stoet die gans het dorp op de been bracht ter gelegenheid van de overdracht van Congo aan België door koning Leopold II en ‘Den Groten Vaderlandschen Stoet’ die er in 1945 werd georkestreerd uit erkentelijkheid aan de ‘weggevoerden, de wederspannigen en de krijgsgevangenen’.

Van de talrijke fanfares en muziekmaatschappijen die elkeen opereerden onder de vleugels van de ene of andere politieke partij is het blijkbaar ‘De Ware Vrienden’ die bij de aanwezigen de meeste commentaren wist los te weken. Zij noemden zich dan ook bij gelegenheid ‘lyrische toneelkring’.
 
In de reeks van volksfeesten zijn het allicht het openluchtspektakels uit 1977 en 1985 met de verbranding van de heksen (Marie) Catier en (Tinneke) Delval in een organisatie van de heksenvereniging De Makrallen  de meest spectaculaire uit de laatste 40 jaar.
 
Aan het eind van de bijeenkomst was blijkbaar nog niemand uitgepraat Er wordt dan ook volop uitgekeken naar de volgende editie van de Beverse babbelnamiddag.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 mrt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 06 mei 2024

archief