BEVER - Odette Mincke nieuw lid van de Kerkraad

C21

BEVER - Odette Mincke nieuw lid van de Kerkraad

Odette_mincke_kerkraad_2013__2_
BEVER - Odette Mincke nieuw lid van de Kerkraad - © Deschuyffeleer
 
Odette_mincke_kerkraad_2013__1_
Bever Kerkraad - pastoor Andy Penne, voorzitter Paul Maesfrancx, secretaris Stefaan Mertens, penningmeester Paul Weverbergh (afw.) en de leden José Goessens en nu ook Odette Mincke - © Deschuyffeleer
 

Met Odette Mincke zetelt er nu ook, en dit voor de eerste keer in de bestaansgeschiedenis, een vrouwelijk lid in de Kerkraad van de St-Martinusparochie in het centrum. Met die bewuste keuze wil de raad een duidelijk en positief signaal laten optekenen als reactie op de oproep van de nieuwe paus Franciscus om ook vrouwen meer leidinggevende functies te laten waarnemen in het bestuur van de kerk en de pastorale activiteiten.

Enkele maanden terug overleed Michel Timmermans. Jarenlang was hij lid van de Kerkraad. Overeenkomstig de voorziene procedure werd dan ook overgegaan tot de verkiezing van een nieuw lid. Er werden twee kandidaturen ingediend. De keuze van de Kerkraad met voorzitter Paul Maesfrancx viel hierbij op de 59-jarige Odette Mincke uit Pontembeek.
 
In de gemeente is Odette Mincke beslist geen onbekende. Jarenlang was zij er apotheker. En zij is ook al enige tijd één van de vijf lectoren tijdens de zondagmis of andere eucharistievieringen. Zij maakt eveneens deel uit van de parochieploeg, een groep vrijwilligers die een belangrijk aandeel heeft in de coördinatie van alle geplande kerkelijke activiteiten.
 
De Kerkfabrieken zijn onderworpen aan het gezag van zowel de kerkelijke overheid als aan dat van de burgerlijke overheid. Het beheer van de Kerkfabriek wordt opgedragen aan de Kerkraad. Volgens een decreet van  2004 bestaan alle kerkraden voortaan uit vijf leden met doorgaans de parochiepriester als aangestelde van rechtswege. In Bever zijn dit nu pastoor Andy Penne, voorzitter Paul Maesfrancx, secretaris Stefaan Mertens, penningmeester Paul Weverbergh en de leden José Goessens en nu ook Odette Mincke. Het nieuwe decreet voorziet ook in een driejaarlijkse verkiezing van de leden. De eerstkomende is nu voorzien in 2014.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 sep 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief