POLITIE PAJOTTENLAND - Politieraad keurt voorlopige begroting goed

C21

POLITIE PAJOTTENLAND - Politieraad keurt voorlopige begroting goed

Politieraad_oktober_2013_verslag
Lokale Politie Pajottenland - Politieraad - © Deschuyffeleer
 

Verkoop rijkswachtkazerne Vollezele
De verkoop van de inmiddels verlaten oude rijkswachtkazerne in Vollezele heeft 600.000 euro opgebracht. Dat kregen de raadsleden nu ook officieel te horen. De nieuwe eigenaar is een dame uit Schepdael. De opbrengst wordt nu gereserveerd op een buitengewoon reservefonds voor de gedeeltelijke eigen financiering van de bouw van een nieuw politiehuis.

Zonaal veiligheidsplan
Voor de periode 2014-2017 wenst de Zonale Veiligheidsraad in zijn beleidsplan vooral aandacht te besteden aan de strijd tegen de diefstallen met braak. Hierbij zou het aantal prestatie-uren met maar liefst 6.600 uren opgetrokken worden tot in totaal 17.400 uren gespreid over de vier jaren. Dat kregen de raadsleden althans nu al te horen ter zitting.
Voor verkeer blijven snelheid evenals alcohol en drugs de speerpunten. Maar ook schadebeperking en slachtofferbejegening bij verkeersongevallen zijn aan de orde. Nieuw is wel ook de bijzondere aandacht voor de mobiliteitsproblematiek. 
Storend gedrag door personen, lawaaihinder door voertuigen en problemen met dieren zijn dan weer de voorgestelde prioriteiten inzake overlast.
En ook de bouw van een nieuw politiehuis mede in het kader van het welzijn op het werk staat hoog op het verlanglijstje van de prioriteiten.
Raadslid Jonas De Boeck (Galmaarden) had graag gezien dat ook de strijd tegen het sluikstorten als een prioriteit zou worden gezien. Korpschef Marc Hellinckx gaf evenwel aan dat dit wel de nodige aandacht krijgt in de gewone werking.
Om dit alles binnen het Zonaal Veiligheidsplan te kunnen realiseren vraagt de korpschef wel bijkomende middelen waarvan de globale kostprijs wordt ingeschat op 445.000 euro à rato van 112.000 euro per jaar. De grote budgettaire slokkoppen hierbij zijn het inzetten van een bijkomende politie-inspecteur, het aankopen van twee vaste installaties voor geautomatiseerde nummerplaatherkenning (ANPR) op de verkeersas Edingen-Asse, het aanschaffen van een mobiel voertuig eveneens uitgerust met ANPR, het peilen naar de mogelijkheden om de beelden van de bewakingscamera’s in het centrum van Lennik via ANPR eveneens online te laten binnenkomen in het politiehuis en het voorzien van individuele kogelvrije vesten voor het personeel.
De Zonale Veiligheidsraad dient wel nog eerstdaags een definitieve beslissing te nemen over het voorliggend ontwerpplan.
 
Meerjarenplanning
Om de gemeenten een duidelijk beeld te schetsen van de kostprijs voor politie voor het opstellen van hun meerjarenplanning in het kader van de nieuwe Beleids- en Beheerscyclus kon de Politieraad thans ook al kennis maken met het ontwerp van het politioneel meerjarenplan voor de periode 2014-2019. Eerder kregen overigens ook al de bestuurscolleges van Bever, Galmaarden, Gooik, Lennik, Herne en Pepingen tijdens een gezamenlijke informatiesessie de gelegenheid inzage te krijgen in dit politieplan.
De kostprijs van de politie komt de komende jaren alleszins onder grote druk te staan door de alsmaar stijgende prestatiedruk voor het personeel door de uitvoering van de voorgenomen prioritaire doelstellingen van het Zonaal Veiligheidsplan, de Salduz-wetgeving, de alsmaar toenemende interventielast, de gerechtelijke splitsing van Brussel/Halle/Vilvoorde, de uitgebreide toekomstige Satcomsite op Kesterheide en de aanwezigheid van voetbalclub FC Pepingen in een nationale reeks.
Maar ook de significant stijgende patronale pensioenslasten doen de kosten hoog oplopen. Zo bedroeg deze bijdrage in 2011 nog 20% terwijl die in 2019 progressief al zal opgelopen zijn tot 37,90%. En ook aan de bouw van een nieuw politiehuis hangt een niet onaanzienlijk prijskaartje vast.   
Het Politiecollege houdt voorlopig de boot voor de bouw van een nieuw politiehuis, geraamd op 4.000.000 euro, alsnog af. Wel wordt verwacht dat tegen het einde van dit jaar de zone al een gecumuleerde reserve van goed 1.250.000 euro zal hebben opgebouwd.
Voorlopig worden de gemeentelijke dotaties voor 2014 zonder nieuwbouw verhoogd met 3,26%. Steeds zonder nieuwbouw zou de stijging tot in 2019 lineair 4,5% moeten bedragen, met nieuwbouw 5,3%. Vanuit de politie ziet men een dergelijke lineaire stijging evenwel niet zitten. Zij geeft de voorkeur aan uitgezette jaarlijkse variabele stijgingspercentages zowel zonder als met nieuwbouw. Het niet honoreren van de stijgingspercentages zou op termijn alleszins een bres slaan in het capaciteitspotentieel van de politiezone waarbij zelfs de dienstverlening aan de bevolking zou dienen teruggeschroefd te worden. Op termijn zou dit zelfs zou kunnen leiden tot het failliet van de zone.
De bal voor het instemmen met de meerjarenplanning van de politie ligt nu in het kamp van de gemeentelijke bestuursploegen. Korpschef Marc Hellinckx hoopt dan ook vanuit de gemeenten hieromtrent duidelijkheid te hebben begin april van toekomend jaar.
 
Voorlopige begroting goedgekeurd
In afwachting van de al dan niet goedkeuring van het politioneel meerjarenplan 2014-2019 door de gemeenten kon de Politieraad zich ook unaniem vinden in het voorlopig budget voor toekomend jaar. De voorlopige begroting houdt dan ook al rekening met het voorstel zoals dit is opgenomen in dat politioneel meerjarenplan.
Mede door de inbreng van het geraamd algemeen begrotingsresultaat 2013 van 635.379,79 € wordt de begroting 2014 in de gewone dienst afgesloten met een positief saldo van 278.472 euro.  De begroting in het eigen dienstjaar kent immers een negatief resultaat van 356.907,66 €. Om de begroting in evenwicht te houden dienden de gemeentelijke dotaties verhoogd met 3,26 %. De kredieten voor de buitengewone dienst  van 338.000 € worden volledig gefinancierd door overboekingen uit de gewone dienst.
De begroting ziet niet langer de inzet van een intergemeentelijke mobiliteitsmedewerker in de schoot van de politie. Dit impliceert de verschuiving van de mobiliteitsanalyses en – adviezen naar de gemeenten. En van zodra de effectieven op peil zijn komt er per week terug een piekploeg voor interventies gedurende 60 uren in stede van de huidige 10 uren. 
Het optrekken van de gemeentelijke dotaties met 3,26% maakt dat deze zo komen te liggen voor Bever op 147.506 euro, voor Galmaarden op 665.851 euro, voor Gooik op 733.278 euro, voor Herne op 590.999 euro, voor Lennik op 819.230 euro en voor Pepingen op 377.443 euro.
Er wordt fors geïnvesteerd in informaticamateriaal (34.100 euro), een nieuw interventievoertuig (67.500 euro), bureaumateriaal (12.700 euro) en ook al een vaste ANPR-camera (100.000 euro). Er wordt alsnog ook voorzien in een noodgedwongen uitzonderlijke onderhoudsbeurt voor de gebouwen in Kester (104.000 euro) onder meer door de vochtproblematiek. Ook wordt het korps uitgerust met twee elektrische fietsen voor de twee wijksectoren. En de politiemensen krijgen ook nieuwe pepperspray ’s toebedeeld.
 
Nieuwe personeelsformatie
Om te komen tot een betere werking en inzetbaarheid van de medewerkers zette de Politieraad het licht op groen voor een nieuwe personeelsformatie. Zo stijgt het totale personeelsbestand van 73,5 eenheden naar 75. Er zijn wel een aantal verschuivingen. Belangrijk is wel dat het aantal inspecteurs wordt opgetrokken van 40 naar 44 en dat de personeelsformatie in de dienst verkeer nu ook een bediening voorziet voor een agent van politie. Door de verschuivingen is er in principe geen meerkost verbonden aan de wijziging.   

Eedaflegging
Bij aanvang van de zitting legde adviseur Lieven De Pessemier uit Nederhasselt in handen van de Gooikse burgemeester Michel Doomst, de voorzitter van de Politieraad, de eed af als directeur van de dienst Organisatie. Ook de voorbije twee jaren nam hij al als ter beschikking gestelde vanuit de Federale Politie die taak waar.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 okt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief