BEVER – Bijzondere cultuurtriptiek in Rosario-klooster

C21

BEVER – Bijzondere cultuurtriptiek in Rosario-klooster

Rosario_mei_2014
BEVER – Bijzondere cultuurtriptiek in Rosario-klooster - © Deschuyffeleer
 

De komende weken beloven opnieuw bijzonder druk te worden in het cultuurklooster Rosario in de schaduw van de kerk van Bever. Eerst is het op zondag 4 mei de beurt aan tenor Zeger Vandersteene. Twee weken verder is er een optreden van het jazzduo De Groote – Faes. En op zondag 1 juni zakt de Zuid-Afrikaanse dichter en singer-songwriter Gert Vlok Nel af naar Rosario.

Les Roses (zondag 4 mei – 17u)
Acht jaar speelde Piet Swerts met het idee om de gedichtencyclus Les Roses van Rilke, die op het einde van zijn leven de meeste van zijn gedichten in het Frans schreef, op muziek te zetten. Het kwam er uiteindelijk van in de serene omgeving van Rosario, dat hem in staat stelde de hele cyclus muzikaal in één geut neer te schrijven.
 
Voor de tweede keer nu wordt deze cyclus van 24 liederen, goed voor een vol uur muziek, uitgevoerd op de plaats waar hij werd gecomponeerd. De teksten worden vertolkt door Zeger Vandersteene, een monument van de Vlaamse ernstige muziek, die niet alleen in het liedgenre actief was en is, maar ook als opera- en oratoriumzanger. Hij creëerde zelf zes hedendaagse opera's in steden als Berlijn en Venetië. Zijn discografie is goed voor een vijftigtal platen en cd's. In 2012 kreeg hij de Klara Carrièreprijs, maar dat was voor de 74-jarige tenor geen reden om achter die carrière een punt te zetten! Zelfs de uitdaging van een omvangrijk nieuw en hedendaags werk als Les Roses gaat hij niet uit de weg. Niet met zijn vaste begeleider Levente Kende, maar deze keer met de componist zelf aan de piano.
 
Jazzduo De Groote – Faes (zondag 18 mei – 17u)
Op z'n eerste cd En route, voorgesteld op 5 april, maakt het eigenzinnig jazzduo De Groote - Faes duidelijk in welke mate zij 'onderweg' een eigen taal hebben gevonden die schatplichtig is aan de uiteenlopende muzikale ontmoetingen van Bruno De Groote met elektrische gitaar en Ben Faes aan de contrabas in andere jazzformaties, maar ook in de klassieke wereld en bij pop-iconen van de Lage Landen. Anders dan de mainstream geworden stereotypen van de hedendaagse Westerse muziek gaan zij vooral voluit voor schoonheid, harmonie en overgave.
 
Gert Vlok Nel (zondag 1 juni – 11u)
De Zuid-Afrikaanse dichter en singer-songwriter Gert Vlok Nel is bij leven al een legende. Met zijn debuutbundel Om te lewe is onnatuurlik won hij de Ingrid Jonkerprijs. Bij ons werd hij bekend door de ontroerende documentaire Beautiful in Beaufort-Wes. Zijn teksten zijn ingetogen, melancholiek en erg beeldend. In 2006 verscheen zijn eerste cd Beaufort-Wes se beautiful woorde. In 2012 volgde Onherroeplik.
 
Vooraf reserveren is onontbeerlijk. Meer info op www.rosario.be .
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 apr 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief