BEVER - Uit de gemeenteraad van 29 april

C21

BEVER - Uit de gemeenteraad van 29 april

Aaaa_logo_ep_schepencollege-gemeenteraad
BEVER - Uit de gemeenteraad van 29 april - © Deschuyffeleer

ICT-protocol met VERA
Ook Bever gaat een protocol van samenwerking op het gebied van ICT en e-governement aan met het autonoom provinciebedrijf VERA. Ook andere gemeente- en OCMW-besturen stappen mee in de intentieverklaring.
De samenwerking beoogt te komen tot een algemene visie op elektronische dienstverlening en interne automatisering, een betere aansturing vanuit het beleid, een verantwoorde planning en een efficiëntere besteding van mensen en middelen. Bij de opstart verricht VERA alleszins ook al een objectieve nulmeting. De samenwerking wil ook een grotere schaalgrootte creëren die dan op haar beurt voor alle partners een betere kwaliteit tegen een betere kostprijs moet opleveren.

Noodplanning
Nu de intergemeentelijke samenwerking inzake noodplanning door toedoen van een coördinerende officier van de brandweer van Lennik tussen de zes uitgesproken Pajotse gemeenten, waaronder ook Bever, werd stopgezet, doet het gemeentebestuur voortaan voor een periode van in principe drie jaar alvast een beroep op de ondersteunende dienst Noodplanning van de intergemeentelijke vereniging Haviland. Bever moet hiervoor jaarlijks een bijdrage van om en bij de 3.825 euro betalen, wat wel een merkelijk verschil uitmaakt met de veel duurdere eerdere overeenkomst met Lennik. 
De steun aan gemeentelijk noodambtenaar Hilde Rossignol omvat zo onder meer de studie en de opvolging van de wetgeving, advies bij het opstellen van de plannen en begeleiding bij de vergaderingen van de veiligheidscel en bij het uitwerken en coördineren van oefeningen.
 
Burgemeestersconvenant voor lokale duurzame energie
De gemeenteraad verleende burgemeester Luc Deneyer toelating om het Europees Burgemeestersconvenant voor Lokale Duurzame Energie te ondertekenen. Hierdoor verbindt ook Bever er zich toe op basis van een recente emissieberekening de CO-2 uitstoot tegen 2020 met tenminste 20% terug te dringen, binnen het jaar een actieplan in te dienen en de nodige middelen te voorzien voor de uitvoering er van, het maatschappelijk middenveld actief te betrekken bij het opstellen van het klimaatactieplan en om de twee jaar een voortgangsrapportering in te dienen voor evaluatie-, toezicht- en controledoeleinden. 
Bij dit alles rekent Bever wel op enige financiële steun vanuit het provinciebestuur. Burgemeester Luc Deneyer kon overigens meedelen dat er intussen ook al concrete acties worden ondernomen zoals een studie van Eandis rond de verlichting van openbare gebouwen. En Bever krijgt ook eerstdaags vanuit Eandis gratis een electrisch voertuig ter beschikking dat zal worden ingezet bij de groendienst. 
De gezamenlijke ondertekening van het convenant door de burgemeesters is voorzien op 25 juni eerstkomend.
 
Leerlingenbeperking aangepast
Op basis van een advies van de schoolraad kon de gemeenteraad zich thans ook vinden in een aanpassing van de leerlingenbeperking in de gemeentelijke basisschool Ak’cent. Zo wordt het eerder compromis hieromtrent tussen de zetelende CD&V-fractie en de Open voor de Mens-fractie bijgestuurd in de zin dat de aanvankelijk beperking tot 50 leerlingen per leerjaar nu gewijzigd wordt tot per leerjaar 44 leerlingen voor het kleuteronderwijs en 50 leerlingen voor het lager onderwijs. Dit alles treedt in voege vanaf 1 september 2015. 
Er komt hieromtrent ook nog een gezamenlijke mededeling in het gemeentelijk info-blad zoals trouwens eerder overeengekomen was tijdens het voorafgaandelijk schooloverleg tussen beide fracties naar aanleiding van de perikelen rond het nieuw schoolgebouw op Akrenbos.
 
Jobstudenten
Henk Verhofstadt, fractieleider van Open voor de Mens, wilde weten hoe de recrutering van de jobstudenten voor de zomervakantie wel werd aangepakt. Zoals vorig jaar pleitte hij ook deze keer voor een officiële bekendmaking. Volgens schepen Dirk Willem hoeft dit echter niet omdat genoeg kandidaten zich sowieso spontaan aanmelden bij de secretaris.
 
Verkeersveiligheid
Oppositieraadslid Ghislain Vandercapellen dan weer wilde weten waarom het toegezegde zebrapad op de gewestweg ter hoogte van de kerkweg aan café Klein Bever nog niet was opgenomen in de nieuwe belijning. Burgemeester Luc Deneyer gaf aan bij het provinciaal agentschap het nodige gedaan te hebben. Hij verwacht dan ook dat het agentschap binnenkort alsnog wel het nodige zal doen.
Steeds volgens raadslid Ghislain Vandercapellen laat ook de tonnagebeperking op de gewestwegen doorheen het centrum op zich wachten. Burgemeester Luc Deneyer zegde toe, ondanks alle overigens vergeefse pogingen in het verleden,  nogmaals te zullen aandringen bij alle bevoegde instanties om tot een concrete oplossing te kunnen komen. Geraadsbergen staat positief doch vanuit Wallonië komen alsnog weinig of geen concrete acties. Het dossier wordt opgevolgd door de korpschef van de lokale politie Pajottenland.
 
Sociale appartementen
Raadslid Ghislain Vandercapellen haalde ook het aanslepen van de afwerking van de sociale appartementen in een gemeentegebouw op Akrenbos aan. Hierdoor derft de gemeente niet alleen inkomsten maar blijven ook kandidaat-huurders in de kou staan. Schepen Dirk Willem weet de vertraging aan een gebrek aan beschikbaar personeel door medische redenen en aan het groot takenpakket voor zijn diensten waardoor prioriteiten dienen gesteld. Zo diende vooreerst de nieuwe noodwoning in orde gebracht om de toegekende subsidies hiervoor alsnog te kunnen binnenhalen. En binnenkort dient ook gestart met het maaien van de bermen.
Raadslid Ghislain Vandercapellen vond toch dat sociale appartementen wel prioritair zijn. Burgemester Luc Deneyer gaf aan dat inzake sociale woongelegenheden Bever al bijzonder hoog scoort in Vlaanderen.
 
Polyvalente zaal Ak’cent
Het aanrekenen van de huur voor het gebruik van de polyvalente zaal in de basisschool Ak’cent door de plaatselijke dansgroep Camargo voor een dansstage van haar leden tijdens het Paasverlof zorgde op het eind van de raad nog voor een pikant spel welles-nietes tussen meerderheid en oppositie.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief