BEVER - Meimaand brengt de dorpskapellen onder de aandacht

C21

BEVER - Meimaand brengt de dorpskapellen onder de aandacht

Mei_aan_de_kapel_van_commijn___1_
BEVER- Meimaand met aandacht voor dorpskapellen - © Deschuyffeleer
 
Mei_aan_de_kapel_van_commijn___2_
Mis en bidmoment aan de kapel van Commijn toegewijd aan de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen - © Deschuyffeleer
 
Mei_aan_de_kapel_van_commijn___4_
Mis en bidmoment aan de kapel van Commijn toegewijd aan de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen - © Deschuyffeleer
 
Mei_aan_de_kapel_van_commijn___5_
Kapel Commijn grondig onder handen genomen - © Deschuyffeleer
 
Mei_aan_de_kapel_van_commijn___6_
Afspraak aan de kapel van Commijn voor mis en bidmoment met pastoor Andy Penne - © Deschuyffeleer
 
Mei_aan_de_kapel_van_commijn___7_
Paul Maesfrancx, Francine Provez en pastoor Andy Penne - © Deschuyffeleer
 

Vanouds is de meimaand toegewijd aan Maria en is het ook de maand waarin gelovigen meer in het bijzonder bidden tot Onze-Lieve-Vrouw. Hierbij wordt ook extra aandacht besteed aan de kapellen. Ook in Bever wil pastoor Andy Penne nu samen met de plaatselijke geloofgemeenschap tijdens de meimaand de dorpskapellen extra in de schijnwerpers plaatsen. Zo wordt op drie opeenvolgende donderdagavonden een mis opgedragen in één van de grote dorpskapellen. De reeks startte aan de kapel van Commijn.

De kapel van Commijn, toegewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen, in de volksmond ook wel de Segerskapel genoemd, kreeg daartoe dan ook zo pas een grondige facelift. De werkmannen van de gemeente samen met een paar helpers uit zowel de parochieploeg als uit de buurtbewoners staken de handen gezamenlijk uit de mouwen. Zo voorzagen zij de kapel van nieuw voegwerk, herstelden zij de deur en bepleisterden zij terug het plafond. En ook het interieur kreeg na een grondige schoonmaak een nieuw kleurtje aangemeten. De vorige opknapbeurt van de kapel dateerde nog uit de jaren ’80 onder de impuls van kapelaan Pornel die toen servitor was in de St-Martinusparochie.
 
Overbuur en sleutelbewaarster Francine Provez herinnert zich nog maar al te goed dat de Segerskapel eertijds toebehoorde aan de aanpalende boerderij. “Maar nu staat de kapel toch al vele decennia op de kadasterplannen ingeplant op openbaar domein”, zegt zij met enige nadruk.
 
Volgens Paul Maesfranckx, de voorzitter van de kerkfabriek, mag ook de kapel van Ghesule zich binnenkort aan een serieuze opknapbeurt verwachten. Die kapel is privé-bezit van de familie Bellin uit Galmaarden. Met de eigenaars zijn er thans evenwel in die zin onderhandelingen aan de gang. Zo zouden de eigenaars de materialen bekostigen terwijl de parochieploeg dan weer, al dan niet met de hulp van gemeentepersoneel, zou instaan voor de werkzaamheden.
 
Meerdere gelovigen maakten van de misviering aan de kapel van Commijn ook gebruik om er een noveenkaars aan te steken. Die kaarsen, overigens speciaal voor Bever ontworpen, zijn te koop achteraan in de St-Martinuskerk. 
 
Op donderdag 8 mei geeft pastoor Andy Penne zijn parochianen nog afspraak om 19u aan de St-Martinuskapel van Burght. Op donderdag 15 mei komt dan de St-Corneliuskapel in Romont aan de beurt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief