BEVER / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Jouw objecten en verhalen uit WOI zijn broodnodig!

C21

BEVER / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Jouw objecten en verhalen uit WOI zijn broodnodig!

Broodzakactie_14-18_erfgoedcel__4_
BEVER / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Jouw objecten en verhalen uit WOI zijn broodnodig! De burgemeesters en vertegenwoordigers van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne en Pepingen * Jan De Cock, Provinciaal erfgoeddepotbeleid * De coördinatoren Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei Koen Demarsin en Karen Van Buggenhout * Projectmedewerker Evelien D'Haese * Bakkerij Matan © Deschuyffeleer
 
Broodzakactie_14-18_erfgoedcel__7_
BEVER / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Jouw objecten en verhalen uit WOI zijn broodnodig!- © Deschuyffeleer
 
Broodzakactie_14-18_erfgoedcel__2_
BEVER / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Jouw objecten en verhalen uit WOI zijn broodnodig! Bakkerij Matan - © Deschuyffeleer
 
Broodzakactie_14-18_erfgoedcel__3_
BEVER / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Jouw objecten en verhalen uit WOI zijn broodnodig!- © Deschuyffeleer
 
Broodzakactie_14-18_erfgoedcel__6_
BEVER / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Jouw objecten en verhalen uit WOI zijn broodnodig met Karen Van Buggenhout - © Deschuyffeleer
 
Broodzakactie_14-18_erfgoedcel__5_
BEVER / PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - Jouw objecten en verhalen uit WOI zijn broodnodigmet projectleider Evelien D’Haese - © Deschuyffeleer
 

Bij bakkerij Matan in Bever stelde de erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei haar broodzakkenactie rond het project ‘Pajottenland Zennevallei 14-18’ voor. Het project ging begin dit jaar officieel van start om 100 jaar Groote Oorlog te herdenken.  Aan de hand van collectie- en verhalendagen wordt thans nog verder op zoek gegaan naar interessante objecten, beelden en verhalen uit de regio. En om deze collectiedagen in de aandacht te brengen, pakt Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei nu uit met een grootschalige broodzakkenactie in de streek. Wie een brood koopt, krijgt er zo alvast een bijzondere lokale getuigenis uit de Groote Oorlog bij!

Maar liefst 90.000 broodzakken zullen bij ongeveer 75 bakkers uit de regio verspreid worden. Op de verpakking maak je kennis met  vier bijzondere foto’s of objecten die het relaas vertellen van de Eerste Wereldoorlog in onze regio. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van getuigenissen, voorwerpen en verhalen waar de erfgoedcel onder meer naar op zoek is. Zo ontdek je de laatste brief die Rodenaar Jaak Heymans vol goede moed van aan het front naar zijn familie schreef. Drie dagen later sneuvelt hij… Op één van de andere broodzakken prijkt dan weer een foto van de gemeenteschool in Strijland met een bedanking voor de Amerikaanse hulp.

Collectiedagen

“Heel wat andere interessante foto’s, maar ook medailles, brieven en verhalen van het dagelijkse leven moeten zich nog op zolders, in schuiven en kasten en vooral in de hoofden van mensen bevinden”, zegt projectleider Evelien D’Haese:  “Elke broodzak is daarom eveneens een uitnodiging voor één van de collectiedagen die in mei en juni zullen plaatsvinden. Op deze collectiedagen wil onze erfgoedcel lokaal beeldmateriaal, herinneringen, verhalen en objecten over de Groote Oorlog verzamelen. Het materiaal zal gebruikt worden in een tentoonstelling en op een website voor scholen. Alles wordt gedigitaliseerd en voor iedereen beschikbaar gesteld via de erfgoeddatabank www.erfgoedplus.be. Uiteraard krijgt iedereen die langskomt, zijn object meteen weer mee naar huis”.

Wie nog boeiende verhalen of interessante voorwerpen en documenten uit WOI weet of bezit is uitermate welkom op één van de collectiedagen:
zaterdag 17 mei van 14u - 17u, CC De Ploter, Ternat;
zaterdag 24 mei van 10u - 13u, bibliotheek de Wolfsput, Dilbeek;
zaterdag 31 mei van 10u - 13u, ontmoetingscentrum Ter Loo, Pepingen;
zondag 15 juni van 14u - 17u, In de Verzekering tegen de Grote Dorst, Lennik.

 

WO I in Bever

Ook in Bever staan de komende maanden Den Grooten Oorlog en de bevrijding in de belangstelling. Op zondag 28 september voorziet de seniorenraad een evenement van formaat waarbij naast de geplogenheden aan de oorlogmonumenten ook een stoet en een wandeling voorzien zijn. Op het traject kan de wandelaar kennis maken met onder meer een volkskeuken, een veldhospitaal en een voedselbediening. Het geheel wordt afgesloten met de theatermonoloog Whisss Bang van Leen Persijn.

 

Ook gewezen voorzitter Werner Godfroid  en lid Georges Sauvage van de gemeentelijke raad voor  cultuurbeleid zijn druk bezig. Op basis van het in 1920 door Dominique Delvin uitgegeven “Gulden boek van de oud-strijders en weggevoerden van de gemeente Bever” doen ze opzoekingswerk naar de oud-strijders en gedeporteerden van de eerste Wereldoorlog. Op dit ogenblik zijn reeds heel wat gegevens en fotomateriaal verzameld. Zij hopen met dit werk in het najaar klaar te zijn.

 

Bijkomende info: http://www.erfgoedcelpz.be/projecten/pajotzenne14-18

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief