BEVER – Reuzin Tinneke Delval gedoopt met doop- en regenwater

C21

BEVER – Reuzin Tinneke Delval gedoopt met doop- en regenwater

Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__3_
BEVER – Reuzin Tinneke Delval gedoopt met doop- en regenwater - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__1_
De folkloristische heksenvereniging De Makrallen organiseerden een doopplechtigheid voor hun reuzin Tinneke Delval - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__13_
De folkloristische heksenvereniging De Makrallen organiseerden een doopplechtigheid voor hun reuzin Tinneke Delval - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__2_
BEVER – Reuzin Tinneke Delval gedoopt met doop- en regenwater - met pastoor Andy penne - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__4_
Les Géants Petit-Enghiennois - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__8_
Tinneke en peter Goliath, sinds 1822 de stadsreus van Geraadsbergen - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__11_
BEVER – Reuzin Tinneke Delval gedoopt met doop- en regenwater - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__12_
De plechtigheid werd afgesloten met een uitwisseling van geschenken - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__5_
De Vette Pistons uit Gentbrugge - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__7_
Ook de kabouters Plop en Kwebbel waren van de partij - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__9_
Regen of geen regen, het reuzengezin César en Rosalie met hun kinderen Edgard en Roseline uit Lettelingen waren niet te stoppen. Dansen zouden ze en dansen deden ze dan ook - © Deschuyffeleer
 
Tinneke_delval_bever_doop_makrallen__10_
Het feestelijk gebeuren werd wel fel gestoord door de aanhoudende plensregen ..... © Deschuyffeleer
 

De folkloristische heksenvereniging De Makrallen organiseerden een doopplechtigheid voor hun reuzin Tinneke Delval, die vorig jaar het levenslicht zag. Het feestelijk gebeuren werd wel fel gestoord door de aanhoudende plensregen waardoor de intredestoet jammer genoeg diende afgelast te worden.

Rond de doop zetten de Makrallen een gans feestscenario op. Zo kreeg de jonge Beverse reuzin naast haar meter en peter uit het Makrallenmidden nu ook nog een reuzendoopmeter en een reuzendooppeter. Bij de aanvang van de geplogenheden was het burgemeester Luc Deneyer die als ambtenaar van de burgerlijke stand ter bevestiging nogmaals de officiële aantekening in het bevolkingsregister op 1 september 2013 voorlas.
 
Ambassadeur
Het was dorpspriester Andy Penne die Tinneke mocht dopen. Ook voor pastoor Penne was het even wennen aan deze flink uit de kluiten gewassen dopeling. “Het is de eerste keer dat ik de doopakte mag ondertekenen van een reuzin” vertelde hij. Aan zijn zegen koppelde hij wel de boodschap dat “door Tinneke de gemeenschapsgeest moge groeien!”.
 
Meter Rosalie van les Géants Petit-Enghiennois en peter Goliath, sinds 1822 de stadsreus van Geraadsbergen, dienden dan weer te beloven dat hun petekind Tineke zal opgevoed worden volgens de oude Beverse traditie van heksen, bezems, kruiden en kiekenpoten. Ook engageerden zij zich Tinneke ieder jaar opnieuw mee te laten genieten van de lekkere traditie van zelfgemaakte kop, paté, vleesbrood en ajuinsoep op het jaarlijks eetfestijn van de Makrallen. Uiteraard mogen zij Tinneke zeker ook niet laten ontbreken op de jaarlijkse dorpsfeesten in augustus. En als vierde en laatste belofte dienen Rosalie en Goliath doopkind Tinneke bij te staan in haar rol als ambassadeur van de gemeente Bever, haar rijke folklore en haar uniek volksleven.
 
Door haar doop geniet Tinneke Delval als jonge reuzin nu ook erkenning binnen de internationale reuzenwereld, wordt zij mede ambassadeur van Bever en wordt zij geacht de traditie van Bever een echte reuzengestalte mee te geven. Zo kreeg zij inmiddels al een officiële uitnodiging om mee op te stappen in de Processie van Plaisance in Geraardsbergen op 24 augustus.
 
Kruidentas
Ook meter Carine Deneyer en peter en tevens voorzitter van de Makrallen Raymond Soudan, eerder ook al getuigen van de inschrijving van Tinneke Delval, toonden zich bijzonder trots op hun troetelkind. Het waren dan ook zij die Tinneke Delval voor haar herkenning als attribuut een kruidentas mochten overhandigen.
 
De doopplechtigheid was alleszins ook een ideale gelegenheid voor coördinator Werner Godfroid om enkele bijzondere medewerkers aan het project in de schijnwerpers te plaatsen zoals mandenvlechtster Lieve Lieckens, Michel Krikilion en zijn team Makrallen die instonden voor de technische ondersteuning, kunstenaar Armand Fay voor het creëren van Tinneke’s karakteristiek hoofd, kleermaakster Carine Denayer en haar stiksters voor het aanmaken van het eerste kostuum en van de kruidentas van de reuzin, Makral Christophe Demeuldre voor het herbergen van Tinneke en alle sterke gasten zoals Joël die de reuzin telkenmale gezwind op hun sterke schouders torsen en her en der door Bever, het Pajottenland en ook nog ver daarbuiten zullen mogen dragen.
 
Doopsuiker
De plechtigheid werd afgesloten met een uitwisseling van geschenken en met, niettegenstaande de aanhoudende druilregen, een sfeervolle receptie waarbij de heksen van de Makrallen doopsuiker en drankbonnetjes uitdeelden. Ook de kabouters Plop en Kwebbel waren van de partij. Zij waren er om de talrijke kinderhandjes te vullen met snoep.
 
De Vette Pistons uit Gentbrugge, een groep koperblazers met Dorien Godfroid op bastuba en een slagwerker, luisterden de plechtigheid met erg uiteenlopende genres muzikaal op. Regen of geen regen, het reuzengezin César en Rosalie met hun kinderen Edgard en Roseline uit Lettelingen waren niet te stoppen. Dansen zouden ze en dansen deden ze dan ook.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mei 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief