BEVER – Kermis Akrenbos opent Pajots seizoen kermis- en dorpsfeesten

C21

BEVER – Kermis Akrenbos opent Pajots seizoen kermis- en dorpsfeesten

Akrenbos_kermis_2014
BEVER – Kermis Akrenbos opent Pajots seizoen kermis- en dorpsfeesten - © Deschuyffeleer

De kermis in het gehucht Akrenbos tijdens het laatste weekend van juni in een organisatie van de St-Elooisvrienden krijgt dit jaar met haar 40ste editie wel een bijzonder tintje mee. Toch blijven de organisatoren ook deze keer hun klassiek kleinschalig doch bijzonder succesrijk stramien trouw met een mega-party op zaterdagavond en touwtrekken, een zinderend optreden van Willy Sommers en een afsluitende T.D. op zondag.

“Kermis Akrenbos is nog de enige overgebleven gehuchtkermis in de gemeente”, zegt Stéphane Leybaert. “Alles begon 53 jaar terug in en rond de smidse van de gebroeders Vrancx toen voor de eerste keer met St-Elooi een feestmaal werd opgediend. Dit souper bestaat overigens ook nu nog en inmiddels zijn ook vrouwen welkom. Verder pakte die vereniging dan 13 jaar later voor de eerste keer uit met haar tweedaags kermisprogramma”.
 
“Aanvankelijk ging de tweedaagse kermis door op de tweede zondag van oktober, overigens het weekend van de tweede kermis in Akrenbos. Dit was ook omdat zo het dichtst bij de feestdag van St-Elooi kon aangeleund worden”, vervolgt Stéphane zijn verhaal. “Maar na enkele nare ervaringen met de weergoden werd besloten de organisatie te verschuiven naar het laatste weekend van juni, overigens het weekend van de eerste gehuchtkermis in Akrenbos. Elk jaar werd een feesttent opgezet. Op zaterdag was er steevast bal en op zondag een touwtrekking”.
 
De nieuwe ‘jonge ploeg’
Goed 20 jaar terug taande evenwel het kermisgebeuren bij de St-Elooisvrienden. “Het toenmalig bestuur, dat overigens niet meer van het jongste was, zag het toen niet meer zitten. Gelukkig stond een groep jongeren, die de traditie niet graag zag teloorgaan, klaar om de fakkel over te nemen en zo de kermis nieuw leven in te blazen”, aldus nog Stéphane. “Akrenbos is nu éénmaal een gehucht van Bever waar iedereen nog iedereen kent. Hier is het dan ook nog echt kermis. Vooral voor de jeugd is het belangrijk dat het kermisgebeuren blijft doorgaan. Juist na de examenperiode moeten de jongeren zich toch eens flink kunnen uitleven. Onze kermis maakt het dan niet nodig om met de auto naar een verre dancing te trekken, maar biedt een ideale gelegenheid om veilig en te voet of met de fiets naar de feesttent af te zakken!”          
 
Inmiddels heeft de nieuwe ‘jonge ploeg’ van destijds ook al 20 edities op haar teller staan en begint ook de tand des tijds bij sommige van haar leden geleidelijk aan zijn tol te eisen. “Geen reden tot paniek”, besluit Stéphane evenwel. “Gelukkig zijn er al opnieuw jongeren die zich mee inzetten om het kermisweekend ook nog in de toekomst tot een fantastisch gebeuren te laten uitgroeien. Zo lijkt de toekomst van onze kermis dan ook op termijn best verzekerd”.
 
Willy Sommers
De mega-party met DJ Peter start zaterdag om 21u. De toegang is dan 5 euro. De tweede kermisdag op zondag wordt om 13u30 ingezet met een touwtrekking die deelt uitmaakt van het criterium van de regio Pajottenland. Om 19u30 is er tenslotte een T.D. met DJ Stefaan van Vlaanderen en een optreden van Willy Sommers. De toegang is dan gratis. Inschrijven voor de touwtrekking kan nog bij de organisatoren of via www.touwtrekken.be . En beide dagen worden de prijzen van de consumpties ook bijzonder democratisch gehouden.
 
Meer info bij Stéphane Leybaert (0479/79.09.73).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jun 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief