BEVER – In het makrallendorp moeten de verkiezingen een nieuwe burgemeester baren

BEVER – In het makrallendorp moeten de verkiezingen een nieuwe burgemeester baren

Luc_deneyer_geen_kandidaat_burgemeester
BEVER – In het makrallendorp moeten de verkiezingen een nieuwe burgemeester baren - © Deschuyffeleer
 

Nu burgemeester Luc Deneyer aangekondigd heeft bij de komende gemeenteraadsverkiezingen geen kandidaat meer te zijn is het koffiedik peilen naar de politieke gevolgen van zijn beslissing. Temeer daar de geruchtenmolen eveneens aangeeft dat ook eerste schepen Christian Krikilion en schepen Marleen Flamant hun lokale politieke carrière voor bekeken houden. Zo komt alle druk op de huidige bestuursploeg dan te liggen bij schepen en OCMW-voorzitter Dirk Willem, allicht de enige overblijver van de huidige bestuursploeg.

Een nipte absolute meerderheid
Bij de verkiezingen in 2012 behaalde de CD&V-lijst met burgemeester Luc Deneyer nog slechts een nipte absolute meerderheid met 6 zetels tegenover 5 zetels voor de Open voor de Mens-minderheidsfractie. Vooral rond de aanslepende problemen rond de tijdelijke gemeentelijke feestzaal in het gehucht Akrenbos en de bouw van een nieuwe definitieve gemeentelijke feestzaal in het centrum evenals de invoering van de tonnagebeperking op de gewestwegen doorheen het centrum liet de Open voor de Mens-fractie geen kans onbenut om het beleid van de CD&V-bestuursploeg scherp op de korrel te nemen. En ook over de precaire financiële toestand van de gemeente hielden beide fracties er duidelijke andere ideeën op na met zelfs een invoering van een leerlingenmaximum in de gemeentelijke basisschool tot gevolg.
Weg uit het CD&V-moederhuis
De keuze om bij de komende verkiezingen het vertrouwde CD&V-moederhuis te verlaten en over te schakelen naar een tweetalige lijst onder de benaming ‘Thuis in Bever – Chez nous à Biévène’ liet ook al uitschijnen dat Luc Deneyer met zijn CD&V-bestuursploeg fel onder druk was komen te staan. Feit is dat die lijst nu door de omstandigheden onder een fel gewijzigde gedaante zal meedingen naar de gunst van de kiezer. Veel heil wordt overigens in die zin verwacht van enkele jongeren.Het zou normaliter in de lijn van de verwachtingen liggen dat de huidige OCMW-voorzitter en schepen Dirk Willem als enige overblijver van de bestuursploeg, getipt zou worden als lijsttrekker en sowieso dan ook als kandidaat-burgemeester. De uittredende burgemeester Luc Deneyer heeft inmiddels echter al enkele keren laten uitschijnen dat een jonge nieuwe kandidaat de lijst zou aanvoeren. Het is dan ook gissen: wordt het een hij of een zij, een Nederlandstalige of een Franstalige?
In de veronderstelling dat ‘Thuis in Bever – Chez nous à Biévène’ toch nog opnieuw het pleit wint en het burgemeesterschap wordt toevertrouwd aan een jonge nieuwkomer, ligt de weg ook open voor enkele nieuwe schepenen. Er mag dan normaliter wel van uitgegaan worden dat Dirk Willem alleszins een bestuurspostje behoudt in het schepencollege. Van oudgediende en trouwe soldaat en gemeenteraadslid Michel Debleser wordt eveneens gezegd dat hij niet langer begerig is om zich op de kandidatenlijst in te schrijven. Zo lijkt de weg dan ook komen open te liggen voor Kristof Cattie, die eveneens bij de voorbije verkiezingen een zetel in de gemeenteraad wist te behalen. Voor het overige schepenambt komt het dan allicht tot een strijd tussen de nieuwe kandidaten.  
Grote leemte
Het vertrek van burgemeester Luc Deneyer zal alleszins een grote leemte nalaten in het politieke leven van het Makrallendorp. Hij is immers de intelligente compromisfiguur die de soms bitsige debatten in de gemeenteraad onder controle weet te houden. Ook kan hij tuk gaan op een jarenlange ervaring in het reilen en het zeilen van de gemeentelijke politiek. Zijn opvolger wacht alleszins geen gemakkelijke taak. Naast de benarde financiële toestand van de gemeente zal hij of zij ook alleszins het dossier van de nieuwe gemeentelijke feestzaal moeten dragen evenals het dossier van de herinrichting van de doortocht van het centrum.
Het is nu wachten totdat de definitieve kandidatenlijsten van zowel ‘Thuis in Bever – Chez nous à Biévène’ als van Open voor de Mens bekend zullen worden. Het is ook nog afwachten of de N-VA al dan niet een lijst zal indienen. En ook aan de kant van Groen lijkt er in dezelfde zin toch nog enige beweging te zijn.  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mei 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 16 jan 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 05 dec 2018

archief