BEVER rouwt om het heengaan van koster Gaston Delbaer

C21

BEVER rouwt om het heengaan van koster Gaston Delbaer

Gaston_delbaer_overleden
BEVER rouwt om het heengaan van koster Gaston Delbaer - © Deschuyffeleer

Gisteren is gewezen koster Gaston Delbaer in familiekring komen te overlijden. Hij werd 85. De kerkelijke begrafenisplechtigheid vindt plaats in de St-Martinuskerk van Bever op woensdag 11 juli om 10 u. Naast een carrière van 60 jaar koster was hij ook erelid van de Beverse Makrallen en lid van verschillende andere verenigingen. Gaston was gekend als een opgewekte, joviale en levenslustige dorpsfiguur.

Amper een jaar geleden nam de Beverse kerkgemeenschap officieel afscheid van koster Gaston Delbaer. Als koster en organist werd hij toen opgevolgd door Roland Sergeant. Gaston Delbaer woonde in Muydt. Zowel vier jaar terug voor zijn diamanten huwelijk met Léona Limbourg als in 2016 voor zijn 60 jaar koster zijn werd hij én door de Beverse kerkgemeenschap én door het gemeentebestuur in de bloemetjes gezet.
Als koster was hij sinds 1956 de persoon die jarenlang naast het orgel bespelen ook belast was met de dagelijkse zorg voor het kerkgebouw en het klaarzetten van de attributen voor de liturgische eredienst. Zodoende was Gaston haast zijn hele leven lang een spilfiguur in de plaatselijke kerkelijke aangelegenheden. Hij was overigens niet alleen koster maar in het verleden ook nog gemeentearbeider, en in die functie ook grafmaker. Ook was hij een tijdlang schoolbuschauffeur.
Een tiental jaren geleden moest hij afrekenen met een hersentrombose hetgeen hem een gedeeltelijke verlamming opleverde. Zowel zijn naaste familie als het behandelend medisch korps zagen maar weinig kans dat hij ooit nog orgel zou kunnen spelen. Dat was echter buiten de wilskracht van Gaston gerekend. Oefenen en blijven oefenen was zijn motto. Hij moest en hij zou zijn geliefkoosd orgel terug de baas worden. “Indien het niet kan met twee handen, dan maar met één”, luidde het bij Gaston. Noch zijn leeftijd noch zijn beperking hebben hem toen kunnen doen stoppen.
Ook nog in 2011 bracht het gemeentebestuur hulde aan Gaston Delbaer als verdienstelijk lid  van de Gezinsbond.
De laatste maanden bracht hij samen met zijn echtgenote door bij zijn dochter Cecile in Poreel.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jul 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief