HERNE/BEVER – Verdeling van de federale mondmaskers via de huisapothekers loopt gesmeerd

C21

HERNE/BEVER – Verdeling van de federale mondmaskers via de huisapothekers loopt gesmeerd

Maskers_via_apotheek
HERNE/BEVER – Verdeling van de federale mondmaskers via de huisapothekers loopt gesmeerd - © Deschuyffeleer
 

Sinds begin deze week is eindelijk de verdeling van de beloofde stoffen maskers van de federale overheid beginnen te lopen via de huisapothekers. Mede door het hanteren van een verdeelschema per leeftijdscategorie kan er evenwel van een stormloop niet gesproken worden. Apotheker Thomas Van Cutsem in Herfelingen gidst ons doorheen het toch wel merkwaardig verhaal.

Opnieuw een sleutelement
 
“Een aantal weken terug vroeg de minister van buitenlandse zaken en defensie aan het apothekerskorps om de laatste stap van de verdeling van de mondmaskers op hen te nemen. Als cruciale sector hadden apothekers dan al een zeer belangrijke steun geleverd in het kader van de strijd tegen COVID-19 door de bevolking tijdens de beperkingen toegang te verlenen tot medicatie en ook door advies en begeleiding te verlenen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Met deze volgende stap zal dit advies opnieuw een sleutelelement uitmaken om iedereen aan te moedigen de gepaste maatregelen te blijven nemen.
 
De apothekers nemen hun verantwoordelijkheid dan ook opnieuw ter harte, net zoals dit ook reeds het geval was tijdens de moeilijke maanden maart en april met de zoektocht naar chirurgische mondmaskers en handgel.
 
Het was afwachten of de nieuwe uitdaging een stormloop naar de apotheek ging veroorzaken maar dankzij de opgestelde verdeelkalender, die de afhaling van de mondmaskers faseert in functie van het geboortejaar, is er van een stormloop geen sprake. Velen zijn immers reeds in het bezit van mondmaskers en de mensen komen zich dan ook met de glimlach op de vooropgestelde data aanbieden met hun identiteitskaart waar we hen overigens zeer dankbaar voor zijn. De verdeelkalender is trouwens nog steeds terug te vinden op de facebookpagina van onze Apotheek Herfelingen.
 
Over de kwaliteit van de mondmaskers is veel gezegd en geschreven. De beroepsvereniging van de apothekers heeft de resultaten van de testlaboratoria kunnen nakijken. Zowel op filtercapaciteit als op luchtdoorlaatbaarheid scoren ze beter dan de norm en dat is zeker een geruststelling naar iedereen toe.
 
De gebruiksaanwijzing dient wel goed in de gaten gehouden te worden. De levensduur van het masker is immers beperkt tot 30 wasbeurten. Voor een optimale veiligheid wordt er alleszins aangeraden het masker na 4u gebruik met de hand te wassen op maximum 30°C. Na het spoelen en drogen zou het dan gedurende drie dagen niet mogen gebruikt worden. Ook de volledige gebruiksaanwijzing is terug te vinden op de facebookpagina van Apotheek Herfelingen”.
 
Het masker
 
Het masker is samengesteld uit drie lagen over elkaar geplaatste vezels, twee gemaakt van 65% polyester en 35% katoen en een van 100% polyester. Het heeft een filtercapaciteit van minstens 70% voor vaste of vloeibare deeltjes met een grootte van 3µm (micrometer).
 
Het masker dient met de hand gewassen te worden op een temperatuur van maximum 30° C. Om de vezels niet te beschadigen dient het ook aan de lucht gedroogd te worden. Het mag zeker niet in de wasmachine gewassen worden, het verdraagt zeker ook geen droogkuis en het mag ook niet gestreken worden. Eens het masker 30 wasbeurten heeft doorstaan is de doeltreffendheid niet meer gegarandeerd.
 
Waarschuwingen
 
Voor het gebruik van het communitymasker M-DOX-A1, overigens de juiste benaming ervan, blijken wel enkele oranje lichten te knipperen. Het masker is alleszins niet bestemd voor het zorgpersoneel. Het masker is immers geen medisch hulpmiddel in de zin van noch een chirurgisch masker noch een persoonlijk beschermingsmiddel zoals een FFP2 masker.
 
Het masker dient steeds goed aan te sluiten en zowel mond als neus te bedekken. Het is aangeraden het masker op de blote huid te dragen. Een baard kan er immers voor zorgen dat de filtercapaciteit buiten de beoogde grenzen valt. Het dragen van een masker kan ook zorgen voor een ongemakkelijk gevoel van minder ademlucht veroorzaakt door de luchtfiltratie. De maximale gebruiksduur is 4 uur. Een mondmasker laat geen zware inspanningen zoals het beoefenen van sport toe.
 
Het masker mag enkel gebruikt worden door kinderen ouder dan 3 jaar wegens verstikkingsgevaar. Kinderen dienen bij het dragen van het masker steeds onder toezicht te staan.
 
Het masker vervangt geenszins de andere voorzorgsmaatregelen zoals het handen wassen, het respecteren van de sociale veiligheidsafstand en het verminderen van het aantal contacten met andere personen. Het voegt een fysieke barrière toe die de gebruiker in staat stelt om diens omgeving te beschermen tegen de verspreiding van partikels. Het masker kan de gebruiker wel ook in beperkte mate beschermen tegen ziekteverwekkers.
 
Op de facebookpagina van Apotheek Herfelingenis overigens ook een lijst terug te vinden van de beschikbaarheid van de producten in het kader van de strijd tegen het coronavirus COVID-19.  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jun 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Deschuyffeleer Godelieve | 04 jul 2021

archief