PAJOTTENLAND – Bedrijven en handelszaken mogen zich verwachten aan strengere coronacontroles

C21

PAJOTTENLAND – Bedrijven en handelszaken mogen zich verwachten aan strengere coronacontroles

Politie_coronacontroles
PAJOTTENLAND – Bedrijven en handelszaken mogen zich verwachten aan strengere coronacontroles - © Deschuyffeleer
 

Voor het handhaven van de coronamaatregelen in Vlaams-Brabant wordt al sinds het begin van de coronacrisis mede op aanhoudend aangeven van de provinciegouverneur zorgvuldig afgestemd met politie en parket. Zo zijn er nu ook verdere afspraken gemaakt tussen enerzijds de politie en anderzijds de sociale inspectiediensten voor een gezamenlijke meer doorgedreven handhavingsaanpak van de maatregelen. Die controleacties gaan zich nu nog meer dan in het verleden focussen op bedrijven en handelszaken waar het naleven van de maatregelen uiteraard cruciaal is voor het inperken van de virusverspreiding.

Gecombineerde aanpak

De acties viseren zowel werkgevers, werknemers als klanten. De gecombineerde aanpak zal zowel de kwantiteit als de effectiviteit van de corona-handhavingsacties verhogen. De controles zullen daarom voornamelijk gericht zijn op de naleving van de thuiswerkplicht en op sectoren en locaties waar het risico op besmettingen hoog wordt ingeschat. Dit zijn vaak de sectoren waar telewerken moeilijk toepasbaar is en waar een strikte naleving van de beschermende maatregelen dus van nog groter belang is. Bovendien is er een duidelijke verschuiving in de populatie die besmet wordt met het coronavirus ten nadele van de actieve bevolking tot 65 jaar. Onderzoek naar clusterbesmettingen toont aan dat de werkomgeving een belangrijke plaats is voor overdracht van het virus.

Bedrijven, handelaren en uitbaters die in overtreding zijn riskeren een boete van 750 euro, alle andere overtreders een boete van 250 euro. Voor werkgevers die hun verplichtingen niet nakomen, kunnen boetes bovendien oplopen tot ettelijke duizenden euro’s.  Wanneer er sprake is van herhaaldelijke inbreuken, wordt overgegaan tot een rechtstreekse dagvaarding

“De recente coronacijfers zijn zorgwekkend”, zegt provinciegouverneur Jan Spooren. ”Zowel het aantal vastgestelde coronabesmettingen als het aantal ziekenhuisopnames neemt de laatste dagen sterk toe. De uitrol van de vaccinatiestrategie biedt ons gelukkig wat perspectief, maar het is net nu extra belangrijk om nog even vol te houden en de coronamaatregelen goed na te leven”.

Al 254 inbreuken

Uit informatie van de Politiezone Pajottenland valt te noteren dat in de zone verdeeld over de gemeenten Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen al in totaal 254 inbreuken werden vastgesteld. “De top-4 van deze overtredingen,  goed voor meer dan 95 % van de inbreuken, gaat over het niet-naleven door een burger van het verplaatsingsverbod, het niet naleven van een burger van het samenscholingsverbod, het niet naleven van de regels van de social distancing en het niet naleven van de verplichting om vanaf 13 jaar op het openbaar vervoer en op bepaalde plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek een mondmasker of een andere bescherming te dragen die de neus en mond bedekt”, licht eerste commissaris Serge Roelens de cijfers toe. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mrt 2021
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 apr 2021

archief