PAJOTTENLAND – Eén op twee 18-plussers kreeg al eerste prik

C21

PAJOTTENLAND – Eén op twee 18-plussers kreeg al eerste prik

Vaccinatiecentra_update_28_mei
PAJOTTENLAND – Eén op twee 18-plussers kregen al eerste prik - © Deschuyffeleer
 
Dsc02732
PAJOTTENLAND – Eén op twee 18-plussers kregen al eerste prik - Patrick De Rycker - © Deschuyffeleer
 
Dsc02717
PAJOTTENLAND – Eén op twee 18-plussers kregen al eerste prik - © Deschuyffeleer
 

Net zoals elders in het land draait ook de vaccinatiecampagne in het Pajottenland op volle toeren. Fysieke activiteiten organiseren kan weer en er is ook beter weer op komst. Dat alles stemt ons hoopvol. Een vervolgbabbel met Patrick De Rycker, de populatiemanager voor de vaccinatiecentra Gooik en Dilbeek, schetst aan de hand van concrete gegevens de stand van zaken in de streek.

Een goed geoliede molen

“Door de inzet van heel wat vrijwilligers en medewerkers zitten we met onze coronavaccinaties op kruissnelheid. De komende dagen en weken worden het voor beide vaccinatiecentra drukke dagen. In de Koornmolen draaien 4 lijnen en in Dilbeek 5 lijnen in een volledige bezetting met 2 en soms 3 shiften. In beide centra worden per shift een 15-tal vrijwilligers ingezet voor de niet medische functies. Voor de medische functies is er een mix van vrijwilligers en professionelen. Hun aantallen zijn verschillend naargelang het gaat over een vaccinatiedag met een eerste of een tweede prik. Bij een eerste dosis wordt uitgegaan van 18 medewerkers (arts, farma-expert, optrekkers, medische administratie en vaccinatoren) in Gooik voor 4 lijnen en 21 te Dilbeek voor 5 lijnen. Voor een tweede doses valt de medische administratie weg. Dat zijn dan 4 medewerkers in Gooik en 5 in Dilbeek. In een volle bezetting en zover de aanlevering van vaccineermateriaal het toelaat mag men voor de beide centra spreken van grosso modo 1 prik om de 3 minuten en per lijn.

Dat de vaccinaties in de beide centra praktisch goed verlopen is ook te wijten aan de discipline van de bezoekers. Op iedere uitnodiging staat naast de plaats en datum ook het uur van de afspraak vermeld. Zich te laat maar ook zich te vroeg aanmelden zijn beide boosdoeners die het goed functioneren van de centra beknotten. Vandaar dan ook de oproep ‘gelieve uw afspraak scrupuleus na te leven!” 

Juni wordt topmaand

“Intussen kreeg zo goed als de helft van de 18-plussers hun eerste prik. Volgende week staan er nog een aantal  risicopatiënten op de planning en eind volgende week wordt dan gestart met de  brede bevolking. Juni wordt dan ook een topmaand. Zo staan er volgende week 7200 vaccins gepland in beide centra samen. Een domper op de gang van zaken zijn wel de recente berichten over het overlijden van een jonge vrouw na de vaccinatie met het Janssen-vaccin. Wat zó hoopvol was dreigt nu minder veelbelovend te worden. Of de bijkomende en meer gedetailleerde risico-batenanalyses door de EMA (European Medicines Agency) gaan leiden tot het weren van het Johnson&Johnson is nog ver van een uitgemaakte zaak.

In afwachting verklaarde de Belgische regering dat het vaccinaties met het COVID-19-vaccin van Johnson & Johnson voor mensen onder de 41 jaar zou opschorten. Wel wordt er vooropgesteld dat ‘in geval van’ het Pfizer-vaccin het Johnson&Johnson vacin zal vervangen. Niets is evenwel desbetreffend volledig uitgeklaard.

Ook voor onze eerstelijnszone waren er voor de komende dagen Johnson&Johnson-vaccins voorzien. Iedere opgeroepene jonger dan 41 jaar kreeg inmiddels hetzij via mail van Zorg en Gezondheid Vlaanderen, hetzij telefonisch informatie over een mogelijke herboeking. Gezien op dit moment vooral inwoners die geboren zijn in de beginjaren ’70 hun uitnodiging ontvangen is dit aantal nog vrij beperkt.

Nu er ook voor het Johnson & Johnson-vaccin een leeftijdsgrens bestaat in ons land zal de vaccinatiecampagne waarschijnlijk vertraging oplopen en is het niet zeker dat ook de 16- en 17-jarigen tegen 11 juli een inenting zullen kunnen krijgen, zoals Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke het had vooropgesteld”.

Betere leerling

De laatste beschikbare cijfers uit de eerstelijnszone Pajottenland klokken af op een vaccinatiegraad (minimum 1 prik) van 40,63 %. Dat staat voor 50,86 % van de 18-plussers en 99,49 % voor de 65-plussers.  Met deze cijfers behoort de eerstelijnszone Pajottenland tot de betere leerlingen. Zo is ook geweten dat voor het VC Gooik al 94% (van 7014) en voor het VC Dilbeek al 91 % (van 7258) van de personen uit diverse risicogroepen hun uitnodiging mochten ontvangen.

Status 26 mei - Vaccinatiegraad met minimum 1 prik

  Minstens 1 vaccin        18+      65+
Vlaanderen 39,62% 49,13% 99,74%
Vlaams-Brabant 38,22% 48,06% 99,59%
elz-Pajottenland 40,63% 50,96% 99,49%
Amalo 36,99% 47,08% 100,22%
Oost-Vlaanderen 39,60% 49,10% 99,97%
elz-Dender-Zuid (G'bergen-Ninove) 40,58% 50,46% 100,36%
elz-Denderdal (Aalst) 40,64% 50,59% 100,24%

Cijfermateriaal boven de 100% ?

Sinds 1 januari 2021 is een deel van de bevolking uiteraard al verjaard. Dat betekent dat er vandaag dus meer 65-plussers in Vlaanderen wonen dan op 1 januari. Zo zijn er 83.535 Vlamingen geboren in 1956 die dus in de loop van dit jaar 65 jaar werden of zullen worden.

Ter herinnering

Covid-19 vaccins hebben een heel groot effect op het voorkomen van hospitalisaties en ernstige ziekte. We zijn op de goeie weg maar we zijn er nog niet!  Ook voor hen die al een eerste of zelfs een tweede prik kregen blijven wel degelijk alle coronamaatregelen gelden. We zetten nog altijd massaal ons mondmasker op, houden anderhalve meter afstand en  wassen en/of ontsmetten regelmatig onze handen. Een vaccin is geen vrijgeleide. Nog niet, maar die tijd komt snel, als we nu nog die laatste inspanning leveren.

Recent werd ook bekend dat het Covid-19-testcentrum aan de Edingsesteenweg in Herne eerstdaags de deuren sluit. Vanaf donderdag 1 juni worden dan ook de testactiviteiten voor inwoners in het zuidwesten van het Pajottenland gecentraliseerd in de Oude Tramstatie in Eizeringen (Ninoofsesteenweg, 59 – 1750 Lennik). De doorverwijspost in de Oude Tramstatie in Eizeringen is open van maandag tot en met zaterdag van 14u tot uiterlijk 17u en dit in functie van de bezetting van afspraken in de agenda. Op zon- en feestdagen is het centrum gesloten.  https://editiepajot.com/regios/13/articles/71383 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 mei 2021
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 29 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 19 dec 2021

archief