Ook in juni controleert de politie in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed

C21

Ook in juni controleert de politie in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed

Contoles_mei_juni_2021
Ook in juni controleert de politie in Vlaams-Brabant extra op rijden onder invloed - © Deschuyffeleer
 

De lokale en federale politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant gaan in juni extra controleren op rijden onder invloed. Die controles maken deel uit van het ‘Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur’. De bedoeling is om een verdere daling van het aantal verkeersongevallen te realiseren.

Uit de Vlaams-Brabantse cijfers van de federale politie blijkt dat het afgelopen jaar 10,4% van alle verkeersongevallen met lichamelijk letsel de chauffeur onder invloed reed.

Een chauffeur die enkele glazen gedronken heeft en dan achter het stuur plaatsneemt vergroot de kans op een verkeersongeval, reageert ook trager en de drang om grotere risico’s te nemen vergroot.  Bij een alcoholgehalte van 1,5 promille neemt het risico op een dodelijk ongeval maar liefst 200 keer toe.

"De afgelopen 14 jaar stellen we in de provincie Vlaams-Brabant een dalende trend vast van het aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel, met uitzondering van de jaren 2011 en 2018", zegt provinciegouverneur Jan Spooren. “In het coronajaar 2020 was er een daling in de cijfers ten opzichte van 2019.  Zowel de verkeersdoden (-32), de zwaargewonden (-77), als de lichtgewonden (-777) kenden een sterke daling.  Er werden ook dat jaar 20% minder verkeersongevallen geregistreerd en in één op de tien verkeersongevallen reed de bestuurder onder invloed van alcohol. Hieruit kan men wel besluiten dat sommige coronamaatregelen, zoals minder verkeer, avondklok en meerdere lockdowns, een invloed hadden de ongevalscijfers”. 

"We gaan blijven inzetten op een verdere verbetering van de verkeersveiligheid, onder meer door meer controles op het rijden onder invloed, een belangrijke maatregel om het aantal verkeersongevallen in Vlaams-Brabant te laten dalen", besluit provinciegouverneur Jan Spooren.

Controle-actie in het Pajottenland

In de politiezone Pajottenland was er voorbije zaterdagavond overigens al een controle-actie op alcohol- en druggebruik achter het stuur. De actie werd gekoppeld aan een controle naar drugtrafieken in samenwerking met de federale politie. Er werden 10 politiemensen ingezet en een drughond.

Er werden 34 auto’s gecontroleerd. 6 bestuurders testten positief op alcohol, 3 rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen, 3 inbreuken werden vastgesteld op het voorlopige rijbewijs, 1 voor niet verzekering en 1 voor niet inschrijving van een auto. Eén persoon was geseind voor een betekening verval recht tot sturen en 4 auto’s werden grondig doorzocht. Er werden geen drugs gevonden.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2021
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 29 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 19 dec 2021

archief