REGIO - Jeugdregio Pajottenland, preventiedienst gezondheid Pajottenland en Huis van het Kind Pajottenland maken het thema ‘geestelijke gezondheid bij jongeren’ bespreekbaar

C21

REGIO - Jeugdregio Pajottenland, preventiedienst gezondheid Pajottenland en Huis van het Kind Pajottenland maken het thema ‘geestelijke gezondheid bij jongeren’ bespreekbaar

Outlook-pkdjotta
Ook in het Pajottenland hebben onze jongeren het moeilijk. Jongeren hebben het tijdens de coronapandemie mentaal heel moeilijk. Daarom is dit een bijzonder aandachtspunt in onze actieplannen 2021, zegt Bianca Vanreepinghen preventiewerker Pajottenland. Ook in het Pajottenland worden we immers geconfronteerd met jongeren die het moeilijk hebben.
Vormingen 
Op 22 maart 2021 organiseerden we een vorming voor ouders en opvoeders rond veerkracht bij kleine kinderen in samenwerking met Liv Leeman, hulpverlener CAW Oost-Vlaanderen. Liv schreef er ook een boek over ‘mijn leven als superheld’ dat gratis ter beschikking gesteld wordt in alle lokale bib’s. 
Op 28 april 2021 was er een gratis online vorming “Oppeppers voor een tienerhoofd” voor iedereen die werkt met tieners. Tijdens deze vorming konden de deelnemers de website noknok.be leren kennen en werden handige tips en tricks aangereikt om met tieners te werken rond gevoelens en veerkracht. 
Sensibilisatie naar de jeugdverenigingen
De brochure ‘mentaal sterk da’s jeugdwerk’, een handleiding rond veerkracht voor de leiding, werd aan elke jeugdvereniging toegestuurd samen met een begeleidende brief. Zo hebben zij handvaten ter beschikking wanneer iemand in de vereniging het moeilijk heeft. 
Actie naar de jeugd tussen 12 en 21 jaar
Elke jongere tussen 12 en 21 jaar kreeg per post een kaartje toegestuurd met een kleurrijke cartoon en vooral met de boodschap dat we vanuit de gemeente aan hen denken. Op de achterzijde van het kaartje is er speciale aandacht voor de hulplijnen waar jongeren terecht kunnen in deze moeilijke tijden. 
Aan onze studenten wordt er ook gedacht
Enkele gemeenten organiseren een blokspot waar jongeren tussen 25 mei en 25 juni terecht kunnen om coronaproof te studeren. We willen hen bereiken met tips om het vol te houden via facebook posts en via affiches die zullen uitgehangen worden in de blokspots. 
 
Sociale media posts
Regelmatige posts met de hulplijnen voor jongeren op de gemeentelijke fb pagina’s moeten ertoe bijdragen dat jongeren of hun naaste omgeving sneller de weg vinden naar hulp. Hier gaan we uit van het principe ‘herhaling werkt’ en we willen deze posts dus zoveel mogelijk herhalen en delen. 
Ook aandacht voor de kinderen tot 12 jaar 
Tijdens de zomervakantie is er opnieuw een schatten van vlieg wandeling in elke gemeente. Het thema dit jaar is KIJKEN. Daar koppelden we ‘positief kijken’ aan. Om de kinderen en hun ouders een goed gevoel te geven langs de wandelroute, hebben we werk gemaakt van leuke quotes en tekeningen. Het maakt onze wandelingen extra kleurrijk en aantrekkelijk! 
Daarnaast lag de focus van de afsluiter van het MEGA project ook op gevoelens. Jeugdregio Pajottenland werkte een filmpje uit waar het gemeentepersoneel en de schepenen hun gevoelens konden uiten. Dit filmpje zal getoond worden in de MEGA klassen. In totaal maken 20 lagere scholen in het Pajottenland deel uit van het MEGA project. 
Samenwerking met de bibliotheken
In de spelotheken zal binnenkort een aanbod komen rond spelpakketten die kaderen in het thema geestelijke gezondheid, positieve gevoelens. De spelpakketten zullen op die manier gratis uitleenbaar zijn voor gezinnen maar zeker ook voor verenigingen die iets rond het thema willen doen.
Wat staat er nog op de agenda rond geestelijke gezondheid?
De gemeenten zetten ook in op de 10-daagse rond geestelijke gezondheid die er in oktober aankomt. Er zijn ook plannen om te werken aan een sociale kaart met een overzicht van hulpverlening, die we ter beschikking zullen stellen via de gemeentelijke websites. 
We willen ook heel graag het project Warme William intergemeentelijk uitrollen, waar we de lagere en secundaire scholen nauw zullen bij betrekken.
Waar kunnen jongeren informatie vinden over dit thema? 
www.watwat.be
 
www.noknok.be                                                  
www.awel.be 
www.1813.be 
www.checkjezelf.be 
 
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2021
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 29 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 19 dec 2021

archief