BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 augustus

C21

BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 augustus

Radan_bever_vanaf_2019
BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 augustus - © Deschuyffeleer
 
Eedaflegging_ph__line___1_
BEVER - Sprokkels uit de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn van 24 augustus - Eedaflegging Phéline Weverbergh - © Deschuyffeleer
 
Eedaflegging_ph__line___2_
BEVER - Gemeenteraadsleden Open voor de Mens (afwezig Yvo Reygaerts) - © Deschuyffeleer
 
Eedaflegging_ph__line___3_
BEVER - Burgemeester Dirk Willem en de gemeenteraadsleden Open voor de Mens (afwezig Yvo Reygaerts) - © Deschuyffeleer
 

Eedaflegging

In opvolging van het overleden raadslid Ghislain Vandercapellen legde Phéline Weverbergh de eed af als nieuw gemeenteraadslid voor de fractie Open voor de Mens. De raad voor maatschappelijk welzijn van zijn kant dan weer nam akte van haar installatie als nieuw raadslid. De intrede van het nieuw raadslid maakt dat die twee raden voortaan bestaan uit 4 vrouwelijke en 7 mannelijke raadsleden.

Heropstart verenigingsleven

Alle raadsleden konden zich vinden in het voorstel van de bestuursploeg van burgemeester Dirk Willem om het heropstarten van het verenigingsleven te stimuleren door bij het reserveren van de nieuwe evenementenzaal tijdens de periode van 01 september 2021 tot en met 31 augustus 2022 de zaal éénmalig voor iedere vereniging een dag meer kosteloos ter beschikking te stellen. De kosten voor het gebruik van de nutsvoorzieningen die bijkomende dag worden wel aangerekend.

Door de maatregel wil het bestuur ook een betere spreiding van de bezoekers bekomen.

Deeltijds Kunstonderwijs

Door het toetreden van Bever en door de thans geldende voorschriften vanuit het Vlaams decreet Lokaal Bestuur inzake Deeltijds Kunstonderwijs kwamen de lokale besturen van Gooik, Galmaarden, Herne en Bever thans tot een akkoord voor het opzetten vanaf 1 september 2021 van een interlokale vereniging in vervanging van de vroegere Academie Muziek, Woord en Dans waartoe Bever alsnog niet behoorde. De Beverse raadsleden stemden in met de samenwerkingsovereenkomst.

De nieuwe interlokale vereniging draagt de naam ‘Interlokale vereniging Academie Muziek, Woordkunst-drama, Dans Gooik’ en omvat naast de hoofdvestiging in Gooik en de eerder reeds bestaande vestigingsplaatsen in Galmaarden en Herne nu ook een vestigingsplaats in Bever.

Fractieleider Henk Verhofstadt liet niet na op te merken dat zijn fractie Open voor de Mens reeds eerder had gepleit voor een dergelijke toetreding doch dat die dan door de bestuursmeerderheid werd afgewimpeld.

Babytheek

Op aangeven van Huis van het Kind Pajottenland gaan de lokale besturen van Bever, Herne en Galmaarden met elkaar in zee voor het opzetten van een intergemeentelijke babytheek met zetel in het Baljuwhuis in Galmaarden. De Beverse raadsleden zetten daartoe alleszins al het licht op groen aan de hand van een samenwekingsovereenkomst.

Een babytheek in het algemeen is een uitleendienst voor babyspullen die doorgaans slechts gebruikt worden de eerste 12 maanden na de geboorte. Op die manier kunnen ouders of grootouders, mits het betalen van lidgeld, vlot, weliswaar al door andere ouders gebruikte, maar nog bruikbare spullen hergebruiken. Een babytheek streeft hiermee naar een duurzame ruileconomie in het hergebruik van materialen en wil daarbij dan ook alle gezinnen bereiken.

Er zal worden gestart met een beperkt aantal openingsmomenten per maand die dan samenvallen met de consultatiedagen van Kind en Gezin. De uitleenmomenten zullen worden verzorgd door vrijwilligers.

De gemeenten voorzien jaarlijks een budget van minimum 250 euro voor de vaste werkingskosten evenals een jaarlijks investeringsbedrag van 0,05 euro per inwoner in eigen beheer. Voor de opstartkost dient Bever 249, 12 euro bij te dragen. Bij aanvang dient iedere gemeente ook te voorzien in 3 uur administratieve werklast per week.

Strategisch project Opgewekt Pajottenland

Het agendapunt met betrekking tot de kennisname van de landschapsstudie en de goedkeuring van de landschapsvisie 2040 in het kader van het strategisch project Opgewekt Pajottenland werd verdaagd naar de eerstkomende zitting van de gemeenteraad. Die zal nu plaatsvinden op dinsdag 28 september in plaats van op de eerder vastgelegde datum van dinsdag 05 oktober. De verdaging kwam er op het verzoek van de voorzitter van de GECORO die het agendapunt vooraf nog wou besproken zien op de eerstkomende vergadering van die commissie op 13 september. Dat het agendapunt voor het einde van september diende te worden goedgekeurd in het kader van de vooruitgang van het strategisch project maakte dan ook dat de eerder geplande datum voor de eerstkomende zitting van de gemeenteraad met een week diende vervroegd te worden.

Varia

Raadsleden Henk Verhofstadt en Sabine Vermassen plaatsten een kanttekening bij de inhoud van de agenda, die buiten de eedaflegging van het nieuw raadslid Phéline Weverbergh en de tegemoetkoming bij het heropstarten van het verenigingsleven, vooral betrekking had op het opzetten van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Zij stelden zich dan ook de vraag of Bever nog wel de nodige financiële slagkracht, capaciteit en know how heeft om als zelfstandige gemeente te kunnen blijven bestaan en op termijn niet aangewezen zou zijn op een fusie. Zij vroegen zich af of de meerderheidsploeg van burgemeester Dirk Willem hieromtrent al een denkoefening had gemaakt of van plan is zulks in de nabije toekomst te doen. In een reactie wees de burgemeester op de voordelen van intergemeentelijke samenwerking voor een kleine gemeente als Bever.

Ook deze keer polste raadslid Sabine Vermassen naar een stand van zaken in het dossier van de bloembakken in Broeck. Burgemeester Dirk Willem gaf aan dat er thans een aanvaardbare offerte met een afdoende oplossing van een firma was binnengekomen. De raadsleden konden zich vinden in het voorstel. Een dergelijke bloembak/afsluiting/afrastering  zou om en bij de 280 kg wegen. En een stand van zaken met betrekking tot het aanbrengen van nieuwe straatnaamborden,  een dossier waarmee het recent overleden raadslid Ghislain Vandercapellen fel mee begaan was, ontsnapte ook deze keer niet aan haar aandacht. Hier blijkt er evenwel nog gewacht te worden op de nodige offertes.

Het invoeren van een beperkte parkeertijd op de parkeerplaatsen voor het kantoor van de ING-bank kwam eveneens terug op het appel. Het nodige signalisatiemateriaal is thans voorhanden. Blijkt nu evenwel dat er volgens burgemeester Dirk Willem sprake is van het verdwijnen van het kantoor op die plaats. Hij vroeg zich dan ook af of het nog wel nodig is dat de signalisatie daar wordt aangebracht. Raadsleden Henk Verhofstadt en Sabine Vermassen van hun kant lieten blijken er voorstander van te zijn zeker nu de verkeersborden zijn aangekocht en er nu ook sprake is van de komst van onder meer drie commerciële ruimtes op de vroegere Cosmos-site. Beide partijen gaan de zaak nu verder in eerste instantie afzonderlijk bekijken.       

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024

archief