PAJOTTENLAND – Diefstal en vandalisme op kerkhoven, een intriest verschijnsel

C21

PAJOTTENLAND – Diefstal en vandalisme op kerkhoven, een intriest verschijnsel

Kerkhof_bever_2
PAJOTTENLAND – Diefstal en vandalisme op kerkhoven, een intriest verschijnsel - © Deschuyffeleer
 

Telkens in de buurt van 1 november zijn diefstal en ook vandalisme op kerkhoven wederkerende misdrijven. Of in de regio het aantal toeneemt kon via de politie Pajottenland niet bevestigd en ook niet ontkend worden. Ieder jaar is het zo dat nabestaanden het risico kunnen lopen geconfronteerd te worden met het verdwijnen van bloemstukken of andere ornamenten, vaak in het koper, die het  graf van een overledene garnieren.

Koper

“Dit soort misdrijven is niet nieuw", stelt commissaris Glenn Deherder van de politie Pajottenland. “In sommige gemeenten veelal gelegen in stedelijk gebied is dit al langer een plaag. Heel uitzonderlijk zijn ook onze kerkhoven gelegen in een ruraal gebied het doelwit van ontvreemdingen waarbij het vaak gaat over feiten gepleegd door metaaldieven voor wie alles wat kan gesmolten worden - met voorop koper - een lucratieve bron van inkomsten betekent”.

Of de boeven die zulke diefstallen plegen kunnen gevat worden is al de vraag. Een kerkhof is een openbare plaats waarbij het lokaal bestuur zich kan beroepen op de toepassing van een  politieverordening/huishoudelijk reglement  waarbij het niet belast is met de bewaking van de op de graven geplaatste voorwerpen en derhalve niet kan aansprakelijk worden gesteld voor diefstal of beschadiging  die ten nadele van de nabestaanden gepleegd worden, de erop aangebrachte gedenktekens en/of de beplanting.

Verdachte handelingen

Commissaris Deherder: “Iedere diefstal is er één te veel en sluitende preventiemogelijkheden zijn er niet. Dat soort dieven gaan vaak bij valavond of ’s nachts te werk en zijn schaamteloze individuen die geen moer geven voor de emotionele waarde die bloemen of ornamenten voor de nabestaanden betekenen. Een raad die kan meegegeven worden is in de eerste plaats gericht aan de buren. Iedere nachtelijke aanwezigheid op een kerkhof is verdacht. Zelf ‘politie’ gaan spelen is niet aan de orde maar het voorval melden via het dringende politiehulpnummer 101 is wel raadzaam en zelfs meer dan wenselijk. Die melding kan er toe leiden dat een patrouillerende ploeg in de buurt één of meerdere dieven op heterdaad kan betrappen. Verder kan ook de raad van pas komen de ornamenten zo goed als mogelijk vast te maken. In het algemeen is ook hier geldig: Hoe moeilijker men het de dief maakt hoe groter de kans dat hij ontmoedigd wordt. Ook een foto maken van kostbare onderdelen kan ook zijn nut hebben”.

Burgemeester Kristof Cattie van Bever: “Heel recent werden op het kerkhof in het centrum twee graven met een hoge erfgoedwaarde - en die onlangs in eigen beheer werden gerestaureerd - het voorwerp van diefstal. Een jammerlijk en triest gebeuren maar voor Bever een vrij uniek voorval. Plaatsen van camera’s is voor onze kleine gemeente financieel niet haalbaar en ook het idee om de begraafplaatsen ’s nachts te sluiten is een gegeven waar het bestuur niet zo direct voor te vinden is. De toegankelijkheid van de begraafplaatsen is erg belangrijk. Mensen moeten hun dierbare overledenen kunnen bezoeken waar en wanneer ze dat willen”.

Diefstallen op parkings

Wat ieder jaar ook aan de orde komt zijn diefstallen van handtassen en andere waardevolle voorwerpen uit auto’s op parkings aan kerkhoven. Vooral komt dit voor de dagen voor Allerheiligen wanneer de nabestaanden van overledenen de graven gaan onderhouden. Niets zichtbaar achterlaten in het voertuig en het voertuig steeds slotvast achterlaten zijn dan ook de boodschap.  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 okt 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 23 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 06 mei 2024

archief