GERAARDSBERGEN - Een eerste boomplantactie in de oude boomgaard in Hunnegem en vergeet de korte keten markt niet

C21

GERAARDSBERGEN - Een eerste boomplantactie in de oude boomgaard in Hunnegem en vergeet de korte keten markt niet

Editie_geraardsbergen_stad_4__kopie_
Illustratiebeeld, foto Marc Colpaert
 
Sinds de start van de wekelijkse korte keten markt in Hunnegem, blijft de interesse voor een gezonde voedselketen in Geraardsbergen toenemen, zowel bij boeren/producenten als bij de consumenten. Op zaterdag 17 december organiseert TraGer vzw een eerste Boomplantactie in de oude boomgaard van de Stadsboerderij Hunnegem.Het is tevens de start van het project Stadsboerderij Hunnegem.
De Wekelijkse Korte Keten Markt was de start van de Stadsboerderij Hunnegem. Sinds het voorjaar gaat de markt er elke zaterdag door van 10u tot 13u. Tot nog toe was dat in open lucht, onder een grote tent bij de ingang van de site. Voortaan zal het kunnen doorgaan in een binnenruimte van het klooster. De oude kloosterkeuken is nu ingericht als een belevings- en ontmoetingsruimte. ‘Dankzij het vele werk van onze vrijwilligers is dat nu mogelijk. De organisatie van de wekelijkse markt vraagt heel veel inspanningen. Het is heerlijk om dat met een team vrijwillige burgers te kunnen realiseren. Extra vrijwilligers blijven intussen meer dan welkom’, zegt voorzitter Wim Schrever.
 
De vaste partners voor aanlevering van de korte keten producten zijn:
 
De Kollebloem (St.-Lievens-Esse), 
 
Zelfplukboerderij Erwtjes&Knollen (Zandbergen), 
 
La Lisière du Bois (Deux-Acren),
 
De Schapenmelkerij (Brakel), 
 
Beverse Kaasmakerij (Bever),
 
Bakhuis Hof van Lier (Zandbergen), 
 
Bakkersatelier ‘t Bruut (Herne),
 
De Daalkouter (Herzele), 
 
Hoeveslagerij L&F Meat (Moerbeke), 
 
Fruitbedrijf Pauwels (Galmaarden),
 
Eieren Six (Viane).
 
Boeren/producenten zijn ook regelmatig aanwezig op de Wekelijkse Korte Keten Markt, om meer uitleg te geven bij hun producten. 
 
Boomplantactie Stadsboerderij Hunnegem
 
Op zaterdag 17 december staat een publieke actie op de site gepland: dan zullen de eerste nieuwe bomen in de oude boomgaard worden aangeplant. Een initiatief van TraGer vzw - Transitie Geraardsbergen i.s.m. Stad Geraardsbergen, Vrienden van Musea Hunnegem fv, Fietscampagne vzw en Noord-Zuidkoepel Geraardsbergen.
 
Daarvoor zet coördinator Leen Van de Weghe alles in het werk: ‘De bomen in de boomgaard geven nog goede opbrengst, maar ze zijn oud en aan een goed onderhoud toe. Tegelijk is het nodig om te anticiperen en nu al nieuwe fruitbomen aan te planten, zodat we over tien jaar nog steeds van nieuwe vruchten kunnen genieten.’ Voor de eerste plantactie is gekozen voor een appelboom. ‘Daarmee sluiten we aan op de huidige invulling van de oude boomgaard. En bovendien staat de appelboom symbool voor vertrouwen en dankbaarheid. In het voorjaar kondigt de bloesem van de appelboom de lente aan. En ook in de herfst is deze boom een lust voor het oog.’
 
De Boomplantactie is tevens de officiële start van de Stadsboerderij Hunnegem. Het burgerinitiatief wil buurtbewoners en geïnteresseerden actief betrekken. Na het planten, is er tijd om dromen te delen: producenten, consumenten, vrijwilligers, sympathisanten en andere geïnteresseerden kunnen aangeven hoe zij de Stadsboerderij zien? Wat vinden zij belangrijk en hoe kan dat ingepast worden in de Stadsboerderij van het voormalige klooster?
 
Afsluiten doen we met een heerlijke kop verse soep, om na te praten. Toegang is gratis. Iedereen is welkom.  Info en contact via de website www.trager-vzw.be
 
 
  
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 15 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 feb 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 16 feb 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 13 feb 2023

archief