GERAARDSBERGEN - Lezing Davidsfonds: Een ster op je jas. Joodse kinderen in de oorlog

C21

GERAARDSBERGEN - Lezing Davidsfonds: Een ster op je jas. Joodse kinderen in de oorlog

Naamloos
Ingezonden foto

Het Davidsfonds Geraardsbergen organiseert op vrijdag 21 februari om 20:00  in zaal Groen Kruiske in de Denderstraat 15 te  9500 Geraardsbergen een lezing over Joodse kinderen in de oorlog.

Historicus Herman Vandormael zal het op deze avond hebben over een eerste aspect van het thema oorlog in kader van de Nacht van de Geschiedenis. De lezing handelt over de situaties waarin Joodse kinderen verzeild geraakten tijdens het naziregime. Historicus Vandormael verzamelde talrijke getuigenissen en plaatst ze in hun historische context. Vandormael  was auteur van het boek “Verborgen Oorlogsjaren”  dat bij uitgeverij Lannoo verscheen. De grote verdienste van Herman bestaat erin dat hij met dit werk op het juiste moment het pijnlijke lot van deze kinderen op een magistrale wijze onder de aandacht van het publiek wist te brengen. Pas nu – meer dan zestig jaar later – konden die met hem spreken over de traumatische ervaringen, die hun jonge bestaan beheersten en hun verdere leven bleef overschaduwen. Terwijl duizenden leeftijdsgenootjes in beestenwagens naar het oosten werden getransporteerd om er vermoord te worden, konden de ondergedoken kinderen terecht in kloosters, internaten of bij gewone burgers die hun eigen leven op het spel durfden zetten om deze kinderen te redden.
“Een ondergedoken kind leefde voortdurend in angst voor verraad en deportatie”, vertelde de auteur aan Joods Actueel. “Na de oorlog volgde in vele gevallen nog het ergste drama: het besef dat het ‘tijdelijke’ afscheid van ouders, broers, zussen en verwanten definitief was geweest”.
Sindsdien de publicatie van zijn boek geeft Herman Vandormael overal ten lande lezingen over deze specifieke situatie tijdens WOII.
Deelname in de onkosten: € 6 (Leden € 4) Contact geraardsbergen@davidsfonds.net
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jan 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief