BODEGEMse heemkring viert Pater Paul - de bouwer - Van den Bossche

C21

BODEGEMse heemkring viert Pater Paul - de bouwer - Van den Bossche

Image
Pater Paul Van den Bosch met auteur Edgard Van Droogenbroeck. - Foto's © Guido Van Cauwelaert
 
Image
Foto's © Guido Van Cauwelaert
 
Paterpauldebouwermetmobutu
Pater Paul met president Mobutu in Badolite (een van de vele foto's in het rijk geïllustreerde boek van de heemkring).
 

Zondag viert de Bodegemse Kulturele Werkgemeenschap Pater Paul Van den Bosch. Om 11.15 uur wordt in het parochielokaal (naast de pastorie) het boek voorgesteld dat Edgard Van Droogenbroeck, secretaris van de heemkring, aan deze “bijzondere Bodegemnaar” heeft gewijd. De voorstelling wordt voorafgegaan door een viering van de pater Scheutist in de Sint-Martinuskerk om 10 uur.

Aanleiding tot het schrijven van het boek was de VRT-reportage “Nonkel pater” waarin de Bodegemnaar uitvoerig in beeld kwam. Van den Bosch zou oorspronkelijk naar China gestuurd worden, leerde daarvoor zeven jaar Chinees en kreeg een opleiding van landbouwingenieur. Uiteindelijk vertrok hij in 1949 echter naar Belgisch Congo. Op 20 jaar zou hij er tien missies uit de grond stampen, compleet met kerken, scholen en hospitalen. Hij kreeg dan ook de bijnaam “Paul de Bouwer”.  “Overdag leidde ik de werken en ’s nachts schreef ik brieven om geld in te zamelen,” vertelt de kwieke negentiger op een dinsdag georganiseerde persconferentie in de lokalen van het bedrijf Testo in Ternat.
Toen Mobutu in 1965 met een staatsgreep aan de macht kwam kon hij kardinaal Malulu “overhalen” om hem père Paul uit te lenen voor het uitbouwen van Badolite – het kleine geboortedorp van de président-fondateur  – tot een soort  tweede hoofdstad met banken, hotels, luxueuze wijken voor de familie van Sese Seko, paleizen, enz. Er kwam zelfs een internationale luchthaven, waarover Paul ook de leiding kreeg.
Je kunt het boek “Pater Paul Van den Bosch, missionaris van Scheut, een bijzondere Bodegemnaar” tot 30 oktober bestellen aan de voorintekenprijs van 17 euro door overschrijving op bankrekening 068-2008169-05 van BKW, Poverstraat 14, 1700 Dilbeek (SMBodegem). Nadien wordt het 20 euro.
Het boek kan afgehaald worden bij de officiële voorstelling nu zondag of bij Celestine Van der Voorde, Poverstraat 14 (02/5821609) of bij Rik De Brandt, Heygemstraat 15 (02/5690202).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jul 2013
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 24 jun 2024
Marc Sluys | 06 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 05 jun 2024

archief