DILBEEK - Nieuwbouw academie vordert

C21

DILBEEK - Nieuwbouw academie vordert

Editiepajot_dilbeek_arroyo_foto_re
De Spaanse architect Arroyo. - Foto RE.
 

De voorontwerpfase voor de bouw van een nieuwe muziekacademie is afgesloten en de Spaanse architect Arroyo (foto) werkt samen met zijn Belgische studiebureaus aan het definitief ontwerp dat in de tweede helft van maart 2009 zal worden voorgelegd.

In de tweede helft van april 2009 zullen de definitieve plannen op tafel liggen en zal het dossier worden ingediend voor het verkrijgen van een bouwvergunning. Ondertussen zullen de bestekken worden opgemaakt en als de bouwvergunning is verkregen, hoopt het bestuur kort na de grote vakantie in aanbesteding te kunnen gaan. Alle inspanningen worden geleverd om eind 2009, ten laatste begin 2010, de aannemer aan te stellen.

Het gemeentebestuur van Dilbeek heeft in zijn begroting 2009 een investeringsbedrag ingeschreven van 4.850.000 euro voor de bouw van de academie voor muziek, woord en dans. In de meerjarenplanning is voor 2010 een bedrag van 400 000 euro extra voorzien voor de uitrusting van de academie. Met deze bedragen wordt een gebouw voorzien waarbij de academie als onderwijsinstelling volledig wordt uitgerust en het auditorium wind en waterdicht wordt afgewerkt.

De afwerking van het auditorium wordt verschoven naar de volgende legislatuur. Wel wordt de afwerking van het auditorium bij de aanbesteding in optie voorzien voor het geval het aanbestedingsbedrag lager zou liggen dan de raming. De mogelijkheid bestaat om op dat ogenblik te beslissen of er al een gedeeltelijke afwerking van het auditorium kan aanvaard worden.

Om tot het investeringsbedrag van 4.850.000 euro te komen, zijn er ingrepen gebeurd in het concept van de academie als onderwijsgebouw.

De architect had oorspronkelijk een patio met boom voorzien enerzijds om een open ruimte met maximale lichtinval te creëren en anderzijds een binding te maken met het achterliggende natuurgebied. Tevens bood de patio de mogelijkheid om als ontmoetings- en wachtruimte gebruikt te worden.

Het bestuur heeft geoordeeld dat indien er moet gesnoeid worden in het concept, het beter is die delen op te offeren die niet direct als lesruimte worden gebruikt. Vandaar dat de patio uit het concept is verdwenen met een minimum verlies aan leslokalen. 

Teneinde het verlies aan licht, door het verdwijnen van de patio, op te vangen heeft de architect aan de achterkant van het gebouw een traphal met glas uitgewerkt die eveneens dienst doet als ontmoetingsruimte. Door deze ingreep wordt het verlies van de patio in functionaliteit, opgevangen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2009
Jean-Pierre Schoukens
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief