SINT-PIETERS-LEEUW - Nieuwe kriekenoogst aangekomen in brouwerij Belle-Vue

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Nieuwe kriekenoogst aangekomen in brouwerij Belle-Vue

Bellevue
Ingezonden Foto's (IF)
 
Bellevue2
Ingezonden Foto's (IF)
 

De brouwerij van Belle-Vue nam, naar goede jaarlijkse gewoonte, de nieuwe lading krieken in ontvangst. Bij dag en dauw kwamen een aantal vrachtwagens geladen met Gorsem- en Kelleriskrieken de lading afleveren aan de brouwerij.

De krieken worden dan meteen afgeladen en toegevoegd aan de lambiek. Zo wordt de krieklambiek gemaakt, die de basis vormt voor de Belle-Vue kriekbieren.. Dankzij het goede weer van de afgelopen maanden, waren de krieken dit jaar iets vroeger rijp dan gewoonlijk.
 
Alle Belle-Vue bieren worden gebrouwen op basis van lambiek, een bier van spontane gisting. Voor de kriekbieren van Belle-Vue voegen de meesterbrouwers deze krieken uit de omgeving van Tienen, toe aan de lambiek. Na 6 maanden rijping in eikenhoutenvaten, opgesteld in de tonnenzaal in de brouwerij van Belle-Vue, ontstaat de kriekenlambiek. 
 
De kwaliteitskrieken die worden geselecteerd voor de kriekbieren van Belle-Vue komen uit de streek van Tienen. Vooraleer op de brouwerij aan te komen, hebben de krieken al een hele weg afgelegd. De dag voor de levering (er gaat zo’n twaalf uur over van het oogsten tot de levering aan de brouwerij), worden de kriekenbomen “geschud” met een mechanische arm. De krieken vallen bij het schudden op een dekzeil dat wordt opgerold en vervolgens wordt geleegd in grote tonnen met water. De krieken zinken dan naar de bodem van de ton, terwijl de takjes en bladeren komen bovendrijven. Deze techniek zorgt ervoor dat de krieken in optimale omstandigheden geoogst worden.
 
Nadien worden de krieken zorgvuldig vervoerd in blauwe plastieken tonnetjes, die bij levering aan de brouwerij meteen afgeladen worden en met de grootste zorg verwerkt in de lambiek. Na 6 maanden rijping zal deze kriekenlambiek dienen als basis voor de alomgekende kriekbieren van Belle-Vue.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jul 2011
Gerrit Achterland
IF
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief