PEPINGEN - Jos De Decker stelt zijn olieverfschilderijen uit de jaren ’80 tentoon.

C21

PEPINGEN - Jos De Decker stelt zijn olieverfschilderijen uit de jaren ’80 tentoon.

Editiepajot_pepingen_mansfeld_foto_merckx
Foto Felix Merckx
 

In het kunstencentrum Mansveld (Oudenaaksestraat 4 in Elingen) stelt Jos De Decker zijn collectie schildertijen uit de jaren 80 tentoon. ‘Het leven zoals het is’ daarin probeert de schilder de werken der jaren 80 in onder te brengen. Het is de werkelijkheid van die dagen en tevens ook de werkelijkheid van de schilder zelf. Om zich heen kijken en vakkundig omgaan met verf en vormmaterialen maakt er deel van uit, alsook       een eigenheid vinden bij de zelfaffirmatie.

Deze lentetentoonstelling kan aanzien worden als een voorproefje van de viering van het tienjarig bestaan van Artselingen in de maand juli.
Jos De Decker is autodidact en is 78 jaar. Hij schilderde vanaf zijn 4 jaar. Dagelijks is hij te vinden in zijn atelier. In 1974 kocht hij de huidige Mansveldhoeve. Na 2 jaar van hard labeur en verbouwingen kwam hij er wonen en richtte er zijn atelier op. Dit zou zijn thuis worden en voor veel schilderwerk en later ook als Kunstencentrum zelf.
Op zijn eentje begon hij eraan, leerde de oude schildertechnieken en vatte zijn zelfexperiment aan. Er kwam geen Academie of wat schools gedoe aan te pas. Hij wou mijn eigenheid behouden.
In het begin schilderde hij realisme, dat later evolueerde naar expressionisme en abstracte kunst. Nu is het vooral bezig met het experimentele.
Het heen en weer geloop naar Galerijen zette hij op een zeker ogenblik stop, en trok zich terug op het intussen opgerichte Kunstencentrum Mansveld.
Jos De Decker: “En zo kon ik …mijn zelfexperiment als kunstenaar onbelemmerd verder zetten. Vatte andere technieken aan. Werkte concepties uit in grote olieverf schilderijen van 2 m op 1,60m. Meditatieve vormen ontstonden zoals ‘de silhouet’ of nog de burleske tekeningen uit het boek van ‘De Droomvanger’. Na mijn recente gezondheidsperikelen vond ik de tijd gekomen om een cataloog van mijn bestaande werken op te maken. Het werd een hele klus. En…die terugblik op die vroegere periodes bezorgde me een soort aangename schok ! De dingen van toen der jaren 70 en 80 en de tijdsgeest eromheen was gans anders dan deze die we nu beleven. Maar kunst overstijgt het tijdsgebeuren. De dromen erin veruiterlijkt blijven… “
De vernissage van de tentoonstelling heeft plaats op vrijdag 16 mei om 19 uur en is open op 17 en 18 mei van 14 tot 18 uur. De tentoonstelling kan ook bezocht worden na afspraak, tel 02/532 57 11 of joz.dedecker@telenet.be 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief