Provincie plaatst zonnepanelen in domein HUIZINGEN

C21

Provincie plaatst zonnepanelen in domein HUIZINGEN

Huiz_zonnepanelen
In Huizingen werd het eerste project voorgesteld. - Foto Marc Sluys
 

De provincie Vlaams-Brabant maakt werk van rationeel energieverbruik met impact op het milieu.
‘ We zijn bezig met de plaatsing van photovoltaïsche zonnepanelen in vijf provinciale instellingen. Deze zonnepanelen leveren samen een vermogen van 105 kWp’, zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor leefmilieu. Het gaat om het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse (50 kWp) , het Provinciedomein Huizingen (10 kWp) , het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit 'Pamel’ in Roosdaal (10 kWp),  school De Wijnpers in Leuven (10 kWp)  en het Provinciedomein 'Het Vinne' in Zoutleeuw (25 kWp).

In Huizingen werd vanmiddag het eerste project voorgesteld. De installaties moeten voorzien in de elektriciteitsbehoeften van deze instellingen en de overtollige elektriciteit wordt overgezet naar het distributienetwerk De plaatsing van de photovoltaïsche zonnepanelen kadert in de integrale duurzame aanpak van de eigen infrastructuur. De instellingen kunnen dankzij deze hernieuwbare energietechniek zuinig omspringen met energie.

Het energiebeheer in de provinciale instellingen past ook in het provinciaal Kyotoprotocol. Deze doelstellingen werden eind 2011 al bereikt. Het gaat om een reductie van de CO2 uitstoot van meer dan 40%., de verlaging van het energieverbruik met 15% en meer gebruik van hernieuwbare energiebronnen. 

“De Zonnepanelen plaatsen is niet ons enig initiatief’, zegt Jean-Pol Olbrechts. ‘In de context van duurzame energiegebruik worden intussen ook al zonnecollectoren gebruikt voor sanitair warm water in de provinciale domeinen en centra, een gasgedreven koelsysteem voor het provinciehuis, relighting in de provinciale scholen, voorstudies in de provinciale domeinen voor het gebruik van eigen  biomassa voor verwarming, duurzame en energiezuinige voertuigen voor de provincie en een vergoedingssysteem dat fietsgebruik bij ons personeel stimuleert’. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2012
Marc Sluys
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief