BEERSEL - Samen 150 jaar op de planken

C21

BEERSEL - Samen 150 jaar op de planken

Editiepajot_beersel_toneel_1_foto_olaf
Foto's Olaf
 
Editiepajot_beersel_toneel21_foto_olaf
Foto's Olaf
 

Toneelgroep Lustig en Vrij Beersel vierde drie jubilarissen. Rosa Debelder staat 60 jaar op de planken, Yvette Debelder staat   50 jaar op de planken en Clement Lissens staat 40 jaar op de planken

Rosa Debelder  werd zowat in de schoot van de toneelvereniging geboren. Als kleindochter van een van de de drie stichters van Lustig en Vrij, Alexander Debelder.   Haar papa Gustaaf was secretaris en decorbouwer en haar mama Jeanne Devogel was een zeer goede actrice.  Rosa zette haar eerste stappen op de planken als 5 jarige in het toneelspel “Hun kind”. Vijf jaar later, met de oprichting van de jeugdtoneelgroep “Hoop op de Toekomst”, door de toenmalige voorzitter Jan Debelder, speelde zij haar eerste “grote rol” in het toneelstukje “Moederkensdag” op 2 november 1952. In 1993 werd ze samen met haar echtgenoot Jean-Pierre Machiels, Ridder in de Orde van het Gulden Masker.
Yvette Debelder werd lid van de kring eind december 1962.   Zij is geboren als eersteling in een familie van spelende toneelliefhebbers, zowel mama Marie als papa Georges waren reeds vele jaren actief met Lustig en Vrij, als acteurs. Haar grootvader Alexander Debelder was een van de 3 stichters van Lustig en Vrij in 1925.   Yvette is zowat met toneel opgegroeid. Maar toen in 1952 de jeugdgroep werd gesticht door haar neef Jan Debelder, moest ze noodgedwongen afblijven, papa Georges wou niet dat zijn dochter toneel ging spelen. Punt, en daarmee was de kous af.Yvette ging wel steeds overal mee waar de groep zich liet zien, tijdens de repetities en optredens,   was steeds paraat om te helpen tijdens de toneelweekends en op de jaarlijkse pensenkermis.
In 1962, toen oom Gustaaf Debelder afhaakte als souffleur, nam Yvette het over en kroop vele jaren in de souffleursbak om degene die een black- out had bij te staan met zijn tekst.   Papa Georges was toen machteloos want Yvette was meerderjarig en ging er voor.
Sinds 1998 vervult zij de taak van secretaris, alle papierwerk gaat zowat door haar handen.
Clement Lissens was in zijn jonge jaren niet zo gebeten door de toneelmicrobe. Maar toen hij in 1966 trouwde met een lid van de familie Debelder , Yvette, werd langzaamaan alles anders. Hij hielp waar het nodig was, hij was er altijd bij.
In 1972 werd hij officieel lid van Lustig en Vrij. Hij verzorgde vooral de decors, de belichting en de klank tijdens de voorstellingen was zijn domein, samen met zijn goede vriend en “Kozze” Jean-Pierre Machiels,   zolang ze optraden in zaal Alcazar en daarna in Onze Kring te Lot.
Hij vertolkte ook enkele kleine rolletjes, zoals de dokter in de sketch “Wedden”, en tijdens   2 optredens samen met de fanfare was hij eens “professor Zonnebloem” en dan de zwarte hoofdman “Chacazulu”.
Sinds 2001 is hij Voorzitter geworden, in opvolging van de voormalige overleden voorzitter Jan Debelder (in 2008) – die hem zelf als zijn opvolger aanduidde,   een functie waarin hij achteraf door de verkiezing van een nieuw bestuur, werd bevestigd.
 Clement is nog steeds even actief met decor. De bekroning voor al die inzet voor het theatergebeuren werd zijn opname als Ridder van het Gulden Masker in oktober 2004.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 nov 2012
Felix Merckx
Foto Olaf
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief