BEERSEL Dworp maakt zich op voor 24ste “Kapellekeswandeling”

C21

BEERSEL Dworp maakt zich op voor 24ste “Kapellekeswandeling”

Editiepajot_bart_devill___kapelrilroheide
foto Bart Devillé
 

De “Kapellekeswandeling” in Dworp, een initiatief van de Landelijke Gilde, is al een hele traditie. Dit jaar op donderdag 17 mei vindt al de vierentwintigste editie plaats en dit jaar langs de gehuchten Rilroheide en Grootheide.

Op 17 mei 2018 doen de Landelijke Gilde, het Dworps zangkoor en de Parochieploeg op hun 24ste kapellekeswandeling vijf kapellen aan op de gehuchten Rilroheide en Grootheide. Zoals elk jaar gaat pastoor Jos Houthuys voor en wordt er rustig, kalm en vroom gewandeld van kapelletje tot kapelletje waar er halt wordt gehouden om te bidden en te bezinnen. De vertrek- en aankomstplaats is deze keer de parking en de kantine van FC Dworp langs de Rilroheidestraat in Dworp.

De eerste kapel, de kapel van Rilroheide, in vorige edities nog genoemd als de kapel van de familie Sleewaegen–Van Cutsem bevindt zich slechts een tiental meter lager. Ze werd jarenlang onderhouden door Jozef Sleewaegen en Isabelle Van Cutsem . Na hun overlijden hebben buurtbewoners Richard Lagneau en Linda Moonens zich spontaan aangeboden voor het dagdagelijks onderhoud van de kapel. In de kapel hangt een merkwaardige prent met in het midden op een groot voetstuk Onze-Lieve-Vrouw met Jezus op haar arm (“W. G. C. Moeder der Bermhertigheydt”), omringt met de Heiligen Anna, Laurentius, Gaugerious en Rochus en onderaan de tekst “Comt vrinden aen naer Dworp en wilt Maria Eeren, Sij can door gebedt uw Sondaers hert bekeeren. Laureys Bewaert ons van Brant, Guricx doet de liefde blijven Sint Anna geeft ons bijstant, Rochus wilt de pest verdrijven.”  

Via de Grootheideweg loopt de wandeling verder naar de kapel van de Duling.Tijdens de voorbije winter hebben wel vier Dworpse kapellen af te rekenen gekregen met ongewenste, vernielzuchtige bezoekers. De kapel van de Duling op “Den Berg va Siroup” was er een van. Gelukkig was er de familie Louis Vandenbranden uit de buurt die als milde weldoener een ander Onze-Lieve-Vrouwbeeld voor de kapel ter beschikking stelde.

Bij deze familie is de volgende halte aan hun kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Een tiental jaar geleden heeft Louis deze kapel in kasseisteen zelf gebouwd. Verderop langs de Halderbosstraat is er nog de Sint-Jozefskapel van de Grootheide. Via de veldweg naar Hoogkouter komt er de laatste kapel aan, de kapel van “Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen  Bid voor Ons” op het Molenveld met Ivo Baertsoen als wereldlijke beschermengel.

Uiteindelijk brengt de Karenberg iedereen terug naar de vertrekplaats, de parking en de kantine van FC Dworp. Hier wacht ondertussen voor alle deelnemers het traditionele natje en droogje. Al is er dit jaar wel een niet mis te verstane wijziging aan het systeem aangebracht. Het droogje wordt door de Landelijke Gilde nog aan alle deelnemers gratis aangeboden. Het natje daarentegen is deze keer, gezien de kantine een privé uitbating is, ten laste van de verbruiker.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mei 2018
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024
Hugo Deville | 30 mrt 2024
Hugo Deville | 27 mrt 2024

archief