DILBEEK - Gipsen hand voor burgemeester Stefaan Platteau

C21

DILBEEK - Gipsen hand voor burgemeester Stefaan Platteau

Gipsen_hand_dilbeek
 

Burgemeester Stefaan Platteau van Dilbeek neemt deel aan het project van de ,,70 burgemeesters tegen alle vormen van geweld’’. Stuwende kracht achter dit project is de kunstenaar Enca Caen uit Merelbeke. Elke deelnemende burgemeester ontvangt een gipsen hand van de kunstenaar die de burgemeester kunstig moet laten bewerken door een kunstenaar uit zijn gemeente. Burgemeester Stefaan Platteau ontving zijn gipsen hand afgelopen zaterdagvoormiddag uit de handen van Martin Uvijn, de ambassadeur van het project. Martin Uvijn is kunstschilder. Burgemeester Stefaan Platteau beslist later in samenspraak met het schepencollege welke kunstenaar uit Dilbeek de gipsen hand mag bewerken.

Het project van de “70 burgemeesters tegen alle vormen van geweld” is niet het zoveelste standaardproject tegen zinloos geweld. Het onderscheidt zich door te sensibiliseren tegen alle vormen van geweld, en dan vooral het geweld waar meestal vrouwen en weerloze kinderen het slachtoffer van zijn. Het situeert zich evenmin in conflictgebieden van onze wereld, maar speelt zich ook af in onze directe omgeving. Dit geweld is dichterbij dan dat we allemaal maar durven denken. Omdat burgemeesters de beleidsmensen zijn die het dichtst bij het volk staan en er de nauwste band mee hebben, werd hen dan ook gevraagd om “de hand tegen alle vormen van geweld” te aanvaarden.
 Bezieler Enca Caen heeft zeventig handen in gips in gereedheid gebracht om aan zeventig burgemeesters uit te reiken. De handen worden gratis toebedeeld aan deze burgemeesters op voorwaarde dat….
  • Iedere burgemeester die een hand ontvangt ze kunstig laat bewerken door een kunstenaar uit zijn gemeente. Dit kan echter ook een vereniging of eventueel een school zijn. De hand moet beschilderd of bewerkt worden in de kleuren van hun stad of gemeente omdat het belang van de stads- of gemeentekleuren bewijst dat de stad of gemeente zich openstelt voor alle initiatieven tegen alle geweld in gelijk welke vorm. Voor Dilbeek zijn de kleuren geel en blauw.
  • Op de rugzijde van de hand moet het wapenschild van Dilbeek komen. Waarom? Het schilderen of aanbrengen van het gemeentewapen op de hand is veel meer dan een bewijs dat de gemeente het goede voorbeeld stelt tegenover haar inwoners. Door symbolisch haar wapen af te staan sensibiliseert dit op die manier de mensen om geen geweld toe te laten in onze samenleving, omdat alle geweldvormen zinloos en verwerpelijk zijn.
Indien de hand bewerkt is schenkt de kunstenaar deze terug aan zijn burgemeester die ze dan tijdelijk tentoonstelt in de inkomhal van het gemeentehuis. Wanneer alle zeventig handen bewerkt zijn, wordt een slotevenement in Ieper gehouden waar met alle handen een ketting zal gevormd worden in de Lakenhalle. Nadien krijgen alle handen een definitieve standplaats in het Vlaams parlement.
 
 
Waarom nu beeldende kunsten tegen alle geweldvormen? Enca Caen wil  de talloze concerten tegen geweld zeker niet afbreken, maar in tegenstelling met beeldende kunsten zijn ze zo vluchtig en snel vergeten. Kunst echter overleeft alles. Het object bestaat en blijft bestaan en bij iedere confrontatie ermee wordt men herinnerd aan de essentie ervan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 mrt 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 03 jul 2024
Marc Sluys | 24 jun 2024

archief