Een fusie van de politiekorpsen van HALLE, DILBEEK, BEERSEL en SINT-PIETERS-LEEUW is haalbaar, mits het doorvoeren van besparingen

C21

Een fusie van de politiekorpsen van HALLE, DILBEEK, BEERSEL en SINT-PIETERS-LEEUW is haalbaar, mits het doorvoeren van besparingen

Editiepajot_halle_fusie_politie_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Op 18 april 2013 keurde de stuurgroep het 'eindrapport en het addendum over de Haalbaarheidsstudie’ voor de fusie van de politiekorpsen van Halle, Beersel, Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuwpolitiekorpsen officieel goed.  Hiermee werd de opdracht die in december 2011 door de gemeenteraden van Beersel, Dilbeek, Halle en Sint-Pieters-Leeuw gegeven werd afgerond. De eigenlijke beslissing van een fusie is nog niet genomen. De algemene conclusie is wel dat de fusie haalbaar is maar op voorwaarden dat er in de 4 korpsen bespaard wordt

De opdracht bestond erin om een haalbaarheidsstudie te verrichten die de schaal economische aspecten (juridisch, structureel, organisatorisch, menselijk en financieel aspect) en de aspecten van een kwaliteitsvolle politiezorg (dienstverlenend aspect) binnen de geografische omschrijving van de vier politiezones Beersel, Dilbeek, Haile en Sint-Pieters-Leeuw omvat. Bij de definitieve fusie zal er een locatie zijn in de vier gemeenten waar het publiek terecht kan. Sturende en ondersteunende diensten komen in een gecentraliseerd deel en verder drie sectoren die gedecentraliseerd en gedeconcentreerd zullen werken.
Het uitgangspunt hierbij was om te onderzoeken of het mogelijk is om met een samenvoeging van de bestaande middelen in de vier politiezones een betere dienstverlening aan de bevolking te garanderen. Met de fusie werd dus geenszins een besparingsoperatie beoogd.
Op basis van een aftoetsing van het organisatiemodel tegen de knelpunten en de andere bronnen, kon voor elke dienst of functionaliteit besloten worden dat een fusie de interne werking zal verbeteren. Aan de belangrijkste knelpunten die rechtstreeks aanleiding gaven tot het aanvatten van de haalbaarheidsstudie - met name de permanente aanwezigheid van een OGP op het terrein en het adequaat kunnen beantwoorden van een alsmaar veeleisender takenpakket (zowel voor de wijkwerking, interventie, de recherche, jeugd en gezin,..") - kan door een fusie verholpen worden door het samenvoegen van de capaciteit. Een belangrijke randvoorwaarde om aan deze knelpunten te verhelpen is uiteraard een volledig ingevuld kader.
Bij de samenvoeging van de manschappen is er wel een zware top. Door afvloeiingen zal die verminderen en kunnen er meer inspecteurs komen. Ook de aanwerving van administratief personeel wordt doorgevoerd en is goedkoper dan operationeel personeel.
Met het voorgestelde organisatiemodel komt men tegemoet aan de belangrijkste verwachtingen van de belanghebbenden. Hierbij gaat het voornamelijk over de lokale verankering, duidelijke aanspreekpunten binnen de zone (bijvoorbeeld voor de samenwerking met de gemeentediensten) en zo kort mogelijke aanrijtijden. Ook wordt verwacht dat er door het bundelen van de capaciteit meer gespecialiseerd zal kunnen worden in bepaalde materies.
FINANCIES
De Halse burgemeester Pieters (CD&V), die de voorzitter was van de vergadering noemde de voorlopige overeenkomst een goed basis om de fusie te verdedigen op de verschillende gemeenteraden.
Door de besparingen die er gelden in de gemeenten moet volgens burgemeester Pieters elke gemeente zien waar er op de politiediensten kan bespaard worden. Daarna zal men de mogelijke besparingen gezamenlijk bekijken. Dit noodzakelijk kwaad zal nog voor de zomervakantie besproken worden en er zal ook een definitieve beslissing worden genomen. Als op financieel gebied een oplossing kan gevonden worden zal de uiteindelijke fusie er niet voor 2015 komen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mei 2013
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024

archief