Natuurgebieden Natuurpunt in BEERSEL worden goed beheerd

C21

Natuurgebieden Natuurpunt in BEERSEL worden goed beheerd

Editiepajot_beersel_natuurpunt_foto_devill__
Foto Bart Devillé
 

Sinds haar ontstaan zowat tien jaar geleden is Natuurpunt Beersel erin geslaagd met de steun van de Gemeente, de Provincie en het Vlaams gewest drie natuurgebieden te verwerven en te vrijwaren voor de komende generaties: De Weikes, het Kesterbeekmoeras en Rilroheidebos. Maar hier stopt het verhaal niet, Natuurpunt Beersel laat deze natuurgebieden niet aan hun lot over.

De vereniging en haar vrijwilligers staan nu in voor het beheer van deze gebieden. Voor elk reservaat werd in overleg met deskundigen een beheerplan opgesteld met als doel deze halfnatuurlijke biotopen voor de toekomst te bewaren en hun soortenrijkdom te vergroten.
Om op extra man/vrouw – kracht te kunnen rekenen organiseert Natuurpunt Beersel regelmatig een Natuur doe dag(- gen) in één van de reservaten. Momenteel vinden er zo plaats in het Kesterbeekmoeras c(2,7 ha), gelegen in Alsemberg, tegen de grens met Dworp in de vallei van de Kesterbeek, vandaar de naam Kesterbeekmoeras. Natuurgebied De Weikes (11,2ha) ligt op de grens tussen Halle en Dworp, beneden aan het Kesterbeekbos en de Haakstraat. Dat het landschappelijk een mooi stukje natuur is wist Hendrik Conscience al in zijn tijd toen hij hier voorbij kwam op zijn wandeltochten van Halle naar Beersel.
Het wandelpad door de Weikes heet dan ook terecht het Hendrik Consciencepad. In de Rilroheide (2ha) is vooral het veranderend landschap het meest opvallende element. Bejaarde bewoners van Dworp herinneren zich hier een opener landschap, nu eens weide, dan weer hakhout, hier en daar zelfs heide. Ondanks alle menselijke ingrepen is er in het Rilroheidebos nog veel natuurwaarde, die tot ontwikkeling komt in een scherpe gradiënt over enkele tientallen meter, van meanderende beek, over beekbegeleidend bos naar bronbos, naar droge valleiflanken.
De mensen van Natuurpunt zien ook met genoegen de heideplanten terug spontaan kiemen in de drogere gedeelten waar voldoende licht beschikbaar is. Natuurpunt Beersel kan uiteraard nog heel wat vrijwilligers gebruiken om mee de handen uit de mouwen te steken. Voor meer info en eventueel lid worden: Piet Onnockx Deuveressenweg 12 1653 Dworp, tel. 02/380.17.52), e-mail piet.onnockx@telenet.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jul 2013
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 14 mei 2024
Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024

archief